O Γιάννης Μαρκόπουλος έφυγε σε ηλικία 84 ετών από τη ζωή, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης ιχνηλάτησε την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον, επιστρέφοντας στο ιστορικό παρελθόν, τις «ρίζες».
Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης, Γιάννης Μαρκόπουλος, διακήρυττε πάντα τη θέση του για «επιστροφή στις ρίζες», αφομοιώνοντας την παράδοση στο καλλιτεχνικό του έργο.
Από νωρίς άνοιξε τον προσωπικό του δρόμο στην ελληνική μουσική, προτείνοντας με έμφαση «Επιστροφή στις Ρίζες», σύνθημα που πήρε τις διαστάσεις κινήματος τέχνης.
Οι παράμετροι αυτού του μουσικού κινήματος στήριζαν, παράλληλα, τις φιλοσοφικές του απόψεις, που συνδυάζονταν με τις κοινωνικές προτάσεις για τη ζωή και την τέχνη.
Το κίνημα αυτό ο Γιάννης Μαρκόπουλος το όριζε ως «σχεδιασμό του μέλλοντος, με στοιχεία από άφθαρτες πηγές της ζωντανής μας παράδοσης, σε συνδυασμό με επιλεγμένες σύγχρονες πληροφορίες τέχνης».
Για τη διαδρομή του σύγχρονου Ελληνισμού, είχε μιλήσει το 2011 στην ΕΡΤ και τη Βίκυ Φλέσσα. Συνάντησε τη «Λένγκω» – Ελλάδα, θυμήθηκε τις εμβληματικές ερμηνείες των τραγουδιών του, τους μεγάλους ποιητές, τους αρχαίους φιλοσόφους και ιχνηλάτησε την πορεία της χώρας στο μέλλον, με συνοδοιπόρο τον Πολιτισμό και οδηγό τη φράση του Διονυσίου Σολωμού «Πάντ’ ανοιχτά, παντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου!».
Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο Παύλος Παυλίδης και τα «Ξύλινα Σπαθιά»
«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος καταφέρνει ν’ ακούγεται το ασύλληπτο σαν φυσιολογικό, ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και επαναπροσδιορίζει την ελληνικότητα ανοίγοντας ορίζοντες».
Αυτά είχε πει ο άλλοτε frontman των «Ξύλινων Σπαθιών», Παύλος Παυλίδης, στην παρουσίαση του νέου του δίσκου «Πέρα από τη Θάλασσα», τον περασμένο Φεβρουάριο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο Παύλος Παυλίδης έκανε το δικό του ταξίδι μέσα από το σπουδαίο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου, «ξαναζωντανεύοντας» με έναν εντελώς διαφορετικό ήχο κορυφαία τραγούδια του. Συγκεκριμένα, τα τοποθετεί σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, φροντίζοντας, παράλληλα, ώστε να μην απομακρυνθούν από τη βαθιά ουσία τους.
Η συνεργασία τους «γεννήθηκε» το 2019, όταν η κόρη του συνθέτη, Λένγκα Μαρκοπούλου, μετέφερε στον τραγουδοποιό την επιθυμία του πατέρα της να διασκευάσει εκείνος τραγούδια του.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο Παύλος Παυλίδης και ο σκηνοθέτης, Χρήστος Σαρρής έστησαν μία μουσική παράσταση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, γεμάτη αναμνήσεις, έντονα συναισθήματα αλλά και ανεξερεύνητα ηχητικά τοπία.
«Το 2019 γεννήθηκε η ιδέα από την κόρη μου, Λέγκα της συνάντησης δύο μουσικών κόσμων. Η περιδιάβαση του Παύλου Παυλίδη στο δικό μου έργο. Μια προσέγγιση στη μουσική μου μέσα από τη δική του ευαίσθητη και ανήσυχη ματιά.
Έδωσα στον Παύλο τη συναίνεσή μου να σχεδιάσει το ταξίδι του χωρίς να συμμετέχω ενεργά, παραμένοντας σταθερά σε απόσταση για όλο το διάστημα της εργασίας αυτής, για να μπορέσει να οραματιστεί και να χαράξει μια προσωπική πορεία μέσα σε αυτό, ώστε να προκύψει μια πραγματική συνάντηση.
Το ταξίδι του Παύλου στα ίχνη της διαδρομής μου μετουσιώνεται στη δισκογραφική δουλειά “Πέρα από τη θάλασσα”. Ευχαριστώ τον Παύλο για την αγάπη που έδειξε στο έργο μου και με την οποία αντιμετώπισε αυτή τη δουλειά, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της», ανέφερε το μήνυμα του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 γιόρτασε στο Ηρώδειο 60 χρόνια μουσικής παρουσίας. Ο Κρητικός συνθέτης παρουσίασε μία ανθολογία από τους κύκλους τραγουδιών που σφράγισε με την υπογραφή του.