Site icon NewsIT

Γιατί η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει το φόρο εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών το 2025

Χωρίς κατηγορία
01.04.2024 | 08:05
Γιατί η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει το φόρο εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών το 2025

Προς τα πάνω θα συμπαρασύρει -και- το φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων (από το 2025) η αύξηση του κατώτατου μισθού από σήμερα (01.04.24) κατά 6,4%

Και αυτό γιατί με βάση νόμο που πέρασε η κυβέρνηση στο τέλος του περασμένου χρόνου μεταξύ των συντελεστών (φορολογίας εισοδήματος) καθορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων αποτελεί και το επίπεδο του εκάστοτε κατώτατου μισθού.

Αυτό σημαίνει πως κάθε αύξηση στο μικτό κατώτατο μισθό (αρχής γενομένης εκείνης που ισχύει από σήμερα 01.04.24) θα οδηγεί εφεξής σε αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος και έτσι του φόρου εισοδήματος τον οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι ατομικοί επιχειρηματίες, όπως τονίζουν στο newsit.gr κύκλοι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Έτσι η αύξηση του κατώτατου μισθού φέτος θα αντανακλαστεί σε αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος των ατομικών επιχειρηματιών το 2025, επιβεβαιώνουν ειδικοί επί των φορολογικών θεμάτων.

Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη του εν λόγω νόμου (άρθρο 15 του νόμου 5073/2023) προβλέπει πως για τους ασκούντες ατομική το ετήσιο ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού των 50.000 ευρώ που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω: 

1. ποσού μέχρι τις 30.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:

  • του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά 10% για τα τρία έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον 10%,  επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα 4 έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον 10%, επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
  • του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο επιχειρηματία.

2. ποσού, έως 15.000 ευρώ που ισούται με το 10% του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον

3. ποσού που ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.)

Η προσαύξηση της περίπτωση όσων ατομικών επιχειρηματιών με ποσό τεκμαρτού εισοδήματος της περίπτωσης (γ) δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή

– όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους 30.

Για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεύτερου βαθμού του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους ατομικούς επιχειρηματίες, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κάθε έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.

Ειδικά ως προς τους υπόχρεους με Κ.Α.Δ. «εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά, «εκμετάλλευση περιπτέρου» και «λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα», για τον προσδιορισμό του ετήσιου κύκλου εργασιών του υπόχρεου και τον προσδιορισμό του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ. δεν λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις των καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

Για τους υπόχρεους με Κ.Α.Δ. «εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά» και «εκμετάλλευση περιπτέρου» ως μέσος όρος της περίπτωσης (3) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος ετήσιου κύκλου εργασιών του συνόλου των επιτηδευματιών με τους δύο αυτούς Κ.Α.Δ., χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version