Site icon NewsIT

Η Άννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε την ημέρα, την ώρα και τον τόπο, το παρασκήνιο των ασυμβίβαστων, στην ΠΓ η καυτή πατάτα για το «χάος» του ΣΥΡΙΖΑ, μια ιστορία με συνδικαλιστές και ένα ψυγείο, τα κέρδη της Intrakat, το χρυσάφι από την τριτοκοσμική εικόνα με τα απορρίμματα και η έκθεση ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς

11.07.2024 | 06:04
Η Άννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε την ημέρα, την ώρα και τον τόπο, το παρασκήνιο των ασυμβίβαστων, στην ΠΓ η καυτή πατάτα για το «χάος» του ΣΥΡΙΖΑ, μια ιστορία με συνδικαλιστές και ένα ψυγείο, τα κέρδη της Intrakat, το χρυσάφι από την τριτοκοσμική εικόνα με τα απορρίμματα και η έκθεση ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Greece and Euro curency coin

Όλα έτοιμα για την Άννα!

Την άλλη εβδομάδα η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι έχει αποφασίσει την ημέρα, την ώρα, και τον τόπο όπου θα κάνει την δήλωση υποψηφιότητας. Θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο και θα τραβάει διαχωριστικές γραμμές, όπως αποκαλύπτει στενός σύμβουλος της. Είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι η όγδοη υποψηφιότητα. Αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα της κούρσας. Η πρώτη εικόνα, ως βήμα εκκίνησης της κούρσας, που θα καταγράψουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι στα τέλη Ιουλίου. Οι επόμενες από το Σεπτέμβριο και μετά καθώς το καλοκαίρι δεν γίνονται δημοσκοπήσεις.

Κορωνόπληκτοι!

Την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος, στην οποία θα προστεθούν και εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων. Η επιτροπή θα αποφασίσει για τα πάντα. Από τις ημερομηνίες, μέχρι τα debate, την επιβεβαίωση των μελών με την καταβολή της συνδρομής, το κλείσιμο των καταλόγων και όλες τις λεπτομέρειες μιας κρίσιμης εσωκομματικής κούρσας. Θα συνεδρίαζε και αυτήν την εβδομάδα αλλά κάποια μέλη κόλλησαν κορονοϊό!

Το παρασκήνιο του καταστατικού!

Αιφνίδιο πρόβλημα ενέσκυψε με το κατά πόσο υπάρχει ασυμβίβαστο για τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να κατεβεί υποψήφιος για την  ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το άρθρο 36 του καταστατικού, στο άρθρο 2 αναφέρει ότι: «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Ο Χάρης Δούκας πέταξε το γάντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Ασυμβίβαστα έβαζε η Ν.Δ. μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης» δήλωσε. «Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα;». «Δεν πρόκειται να θέσω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Mega. Θα ζητήσει από την Επιτροπή να λύσει το θέμα με θεσμικό τρόπο και αν χρειαστεί να αλλάξει και το καταστατικό. Η Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε θεσμική και θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το καταστατικό. Δεν αποκλείεται και συνέδριο εξπρές για την αλλαγή του καταστατικού με την κατάργηση του ασυμβίβαστου.

Μπούμερανγκ!

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο που συζητείται μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως γραμματέας του κόμματος 2012- 2013 υπερασπίστηκε αυτό το ασυμβίβαστο για να μπλοκάρει την περαιτέρω αξιοποίηση από τον πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη που ήταν τότε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού. Το ασυμβίβαστο που ο Δούκας ζητάει την ακύρωση του το είχε υπερασπιστεί ενθέρμως ο Χρήστος Πρωτόπαππας που είναι σήμερα εξ απορρήτων του δημάρχου Αθηναίων.

Μείον ένα εκατ. ευρώ το χρόνο!

Ήρθε η ώρα της αλήθειας για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Οικονομική Επιτροπή του κόμματος η οποία αν και προβλέπεται στο καταστατικό  ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τώρα από τον Στέφανο Κασσελάκη, συνεδρίασε 2 – 3 φορές τις τελευταίες ημέρες και έχει στα χέρια της τα οικονομικά στοιχεία. Θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΓ η οποία μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις γιατί τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Με κάποιους υπολογισμούς φαίνεται ότι  το κόμμα μπαίνει μέσα περίπου 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Προστίθενται και οι «τρύπες» περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. από το προεκλογικό κόστος του 2023 που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας.

Λιγότερα δίνουν και οι βουλευτές

Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε ραγδαία περίπου κατά 40% και έπεσε στα 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο μετά το 17,8% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023. Μεγάλη ήταν η πτώση και από τα έσοδα που προέρχεται από την εισφορά των βουλευτών.  Εξελέγησαν 86 το 2019 (έδιναν υποχρεωτικά 2.000 ευρώ το μήνα), δηλαδή, δυο εκατ. ευρώ το χρόνο. Τώρα με τους 36 βουλευτές που απέμειναν μετά και την διάσπαση (έφυγαν 11 για τη Νέα Αριστερά), τα έσοδα φτάνουν γύρω στις 50.000 ευρώ το μήνα (600.000 ευρώ το χρόνο). Μόνο 1.000 ευρώ το μήνα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι βουλευτές.

Ψίχουλα!

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τα 300 μέλη της ΚΕ να συνεισφέρουν στο κόμμα. Ο ίδιος κατέθεσε 20.000 ευρώ. Οι 300 μάζεψαν μόλις 7000 ευρώ από τα οποία τα 3.000 ευρώ τα κατέθεσε μόνο ένα πρόσωπο. Δεν υπήρξε προθυμία ούτε το κάθε μέλος, φίλος του ΣΥΡΙΖΑ να αγοράσει από δυο φύλλα της Κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ για να την ενισχύσουν, όπως τους ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την αλλαγή του νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό διότι και να του δώσει μια τράπεζα το 50% της κρατικής αποζημίωσης θα πρέπει να την αποπληρώσει έως το τέλος του χρόνου.

Δύσκολες αποφάσεις

Το κόστος λειτουργίας των δυο κομματικών μέσων φτάνει γύρω στα 4,1 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ η κρατική επιχορήγηση είναι όπως γράψαμε 4,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και τα ενοίκια που πληρώνει το κόμμα. Το κτίριο της Κουμουνδούρου είναι ιδιόκτητο. Νοικιάζονται δυο ακόμη κτίρια, Λεωνίδου και Κολωνού και ένα παλιό νεοκλασικό που ήταν ιδιοκτησίας του Χάρρυ Κλυνν στην πλατεία Αυδή. Το κόμμα πληρώνει τα ενοίκια των νομαρχιακών, άλλων οργανώσεων και στην επαρχία, κλπ. Όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Υπάρχουν θέματα μισθοδοσίας, υποχρεώσεων σε ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία ή στην εφορία που αν δεν καταβάλλονται μέσα στις προθεσμίες χάνεται η ρύθμιση, είναι ανελαστικές δαπάνες.

Το ΚΚΕ και ο 902

Ο πρώην υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του κόμματος για να δουν τι περιθώριο χρηματοδότησης θα υπάρχει για την ΑΥΓΗ και το Κόκκινο. «Να θυμίσω ότι τα Παραπολιτικά 90,1 προέρχονται από την μεταβίβαση ενός κομματικού ραδιοφώνου του 90,2 που είχε δοθεί από το Δημόσιο στο ΚΚΕ και το ΚΚΕ για οικονομικούς λόγους αποφάσισε να πωληθεί σε ιδιώτη» δήλωσε στα Παραπολιτικά. «Θέλω να πω ότι στα κόμματα τα οικονομικά δεν είναι απεριόριστα» τόνισε. Διευκρίνισε ότι δεν έγινε κουβέντα για να πουληθεί το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον και των κομματικών ΜΜΕ πιθανόν να ληφθούν σήμερα στην Κουμουνδούρου από την Πολιτική Γραμματεία.

Air condition

Αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες δήλωσε ότι θέλει ο Στέφανος Κασελάκης και σήμερα θα δεχθεί στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, 17:00 – 20:00, πολίτες. Όχι όλους μαζί. Τον καθένα προσωπικά. «Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι πριν. Έρχεσαι κατευθείαν και με συναντάς, χωρίς προηγούμενο ραντεβού. Σε περιμένω» έγραψε στο X. Θα τους δεχθεί με τη σειρά. Θα περάσουν τις ώρες αναμονής μέσα στο κτίριο της Κουμουνδούρου σε αίθουσα με air condition. Είναι αποφασισμένος να συναντά πολίτες σε τακτά διαστήματα. Δεν το έχει κάνει άλλος πολιτικός αρχηγός. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δώσει το τηλέφωνό της για να την παίρνει όποιος θέλει να μιλήσει μαζί της. Έγινε χαμός. Κάποια στιγμή πρέπει να το έκλεισε. Όλα τα ωραία κρατάνε λίγο… Θα δούμε πως θα λειτουργήσει το πείραμα στον Κασσελάκη.

«Ψυγείο θέλεις;»

Η ιστορία που σας μεταφέρουμε είναι πέρα για πέρα αληθινή και συνέβη σε κρατικό οργανισμό πριν από κάποια χρόνια. Φιλόδοξος νέος, με σπουδές στο εξωτερικό, αναλαμβάνει διευθυντική θέση και την πρώτη ημέρα που πάει στο γραφείο του τον επισκέπτεται ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. «Ψυγείο θες στο γραφείο; Θα χρειάζεσαι!», του λέει. «Τι να το κάνω το ψυγείο, έχουμε κουζίνα» απαντά ο αφελής νέος. Η ίδια ερώτηση επαναλαμβάνονταν για αρκετές ημέρες. Μέχρι που ο διευθυντής έμαθε πως ο συνδικαλιστής είχε και κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στην περιοχή! Ο ίδιος πρόεδρος σωματείου του πωλούσε εκδούλευση ώστε να τακτοποιήσει τη γυναίκα του. «Έχουμε κρατημένες μερικές θέσεις για περιπτώσεις όπως η δική σου» του έλεγε ο πρόεδρος. Το θυμηθήκαμε με αφορμή το κύκλωμα εκβιασμών σε καταστηματάρχες, ξενοδόχους και άλλους που αποκαλύφθηκε αυτές τις ημέρες με συμμετοχή συνδικαλιστών. Τώρα είναι που έκπληκτοι όλοι οι διοικητικοί και πολιτικοί προϊστάμενοι δηλώνουν πως κήρυξαν τον πόλεμο στη διαφθορά στο δημόσιο!

Από που θα έρθουν τα κέρδη της Intrakat

Στέλεχος με μακρά εμπειρία στις κατασκευές ο Αλέξανδρος Εξάρχου εξήγησε χθες στους μετόχους της Intrakat πως η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου θα έρθει κυρίως από άλλες δραστηριότητες και συγκεκριμένα από την πράσινη ενέργεια και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Όπως και να το κάνουμε, τα δημόσια έργα στην Ελλάδα δεν έχουν μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat είπε πως το 2024 και το 2025, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα συνεισφέρουν το 30% της λειτουργικής κερδοφορίας της Intrakat, τα ΣΔΙΤ το άλλο 30% και οι κατασκευές το υπόλοιπο 40%. Με ποιον τρόπο μια κατασκευαστική εταιρεία μπορεί να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους; Μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΤΕΡΝΑ που υπογραφεί κυρίως συμβάσεις για την εκτέλεση έργων για λογαριασμό της μητρικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το 70% του ανεκτέλεστου της ΤΕΡΝΑ αφορά τέτοια έργα, με καλύτερα περιθώρια και μικρότερους κινδύνους. Για να επιστρέψουμε στην Intrakat, από αυτή τη χρήση θα αρχίσουν να φαίνονται καλύτερα τα αποτελέσματα από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, το συμμάζεμα της τελευταίας και τις σημαντικές κινήσεις Εξάρχου σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Τι συμβαίνει με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική;

Σήμερα έχει προγραμματιστεί παρουσίαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Όμως αν και έχουν περάσει μήνες από την τοποθέτηση νέας περιφερειακής αρχής δεν έχουμε ακούσει τίποτα για το σχεδιασμό του Ν. Χαρδαλιά ώστε να κλείσει επιτέλους η χωματερή της Φυλής. Τι θα γίνει με εκείνους τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που είχε προκηρύξει ο Γ. Πατούλης χωρίς να έχει χωροθετήσει τις μονάδες επεξεργασίας; Από τότε που σχεδιάστηκαν τα έργα μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει οι ποσότητες απορριμμάτων. Τι προβλέπει ο νέος σχεδιασμός για τις μονάδες; Ποια είναι η θέση της περιφέρειας για τις απαραίτητες μονάδες καύσης και που σκοπεύει να τις χωροθετήσει; Δύσκολα ερωτήματα στα οποία μάλλον δεν θα δοθούν ούτε σήμερα απαντήσεις! Η ωρολογιακή βόμβα της Φυλής κάποια στιγμή θα σκάσει όμως. Και αν αρχίσουμε να ψάχνουμε πόσοι κερδίζουν από τη σημερινή τριτοκοσμική εικόνα στο Λεκανοπέδιο θα εκπλαγούμε.

Η έκθεση ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Δε χρειάζεται να επαναλάβουμε τα συμπεράσματα χθεσινής έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς συγκεκριμένους θεσμούς, από την κυβέρνηση μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό. Αξίζει, όμως, να σταθεί κάποιος στο γεγονός πως οι νέοι στην Ελλάδα έχουν το χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ. Μόλις το 17% – 18% των νέων 18 έως 29 ετών δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, σε σύγκριση με το 50% στον Καναδά, το 50% στο Βέλγιο και το 45% στην Αυστρία και τη Δανία. Στη χώρα μας καταγράφεται και το μικρότερο ποσοστό ανθρώπων που δηλώνει ικανοποιημένο με το εκπαιδευτικό σύστημα, λιγότεροι από 4 στους δέκα σε σύγκριση με 7 στους δέκα στην Αυστρία, 6 στους δέκα στην Σουηδία και οκτώ στους δέκα στην Φινλανδία. Στην υγεία μας ξεπέρασε σε αρνητικές γνώμες η Ιρλανδία πάντως. Λιγότεροι από τρεις στους δέκα Ιρλανδούς δηλώνουν ευχαριστημένοι από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας τους. Τρεις στους δέκα Έλληνες δήλωσαν ικανοποιημένοι από το ΕΣΥ.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version