Πέντε μόλις μίλια από τον Αρμενιστή της Ρόδου, στα δυτικά, πλέει με μοναδική χάρη ένα νησί – κόσμος, η πανέμορφη Χάλκη προορισμός για λίγους και γνωρίζοντες.
Η Χάλκη των 478 κατοίκων αγναντεύει το Καρπάθιο πέλαγος από τα αριστοκρατικά δίπατα αρχοντικά της, αποπνέοντας μια αύρα νοσταλγίας. Όμορφη και παράξενη πατρίδα με πανάρχαια ιστορία και σημαντικά μνημεία, η Χάλκη δεν είναι τουριστικός προορισμός, είναι κατάλληλη για ταξιδιώτες που θα εκτιμήσουν την σπάνια ωραιότητα και την μοναδική της φυσιογνωμία.
Χάλκη, η Πορφυρή
Το όνομα της Χάλκης έχει πανάρχαια προέλευση. Προέρχεται από το σπάνιο όστρακο κάρκι ή κάλχι, από το οποίο βγαίνει η πολύτιμη πορφύρα, το λατρεμένο χρώμα των αυτοκρατόρων. Το εμπόριο της σπάνιας αυτής χρωστικής έκανε την Χάλκη πάμπλουτη ήδη από την αρχαιότητα, αλλά και έναν κοσμοπολίτικο προορισμό αναψυχής για εύπορους Έλληνες, Φοίνικες και Αιγύπτιους εμπόρους. Σήμερα το νησί έχει ανακηρυχθεί “Διεθνές κέντρο ειρήνης και φιλίας νέων”, γεγονός που κάνει την Χάλκη να πλημμυρίζει από νεαρό κόσμο, κάθε καλοκαίρι. Τα νέα παιδιά, η αυθεντική πορφύρα του κόσμου, δίνουν το ραντεβού τους στο πανέμορφο νησί της Χάλκης, δημιουργώντας μια απίστευτα πολύχρωμη κοινότητα.
Στο Μεροβίγλι και στο Ιμποριό
Η Χάλκη έχει ένα μάλλον τραχύ ορεινό τοπίο, άγριας ομορφιάς. Οι παραλίες της είναι βραχώδεις ή βοτσαλωτές, ενώ τα νερά είναι από τα πιο διαφανή όλης της Μεσογείου. Το Μεροβίγλι είναι η υψηλότερη κορυφή που δεσπόζει στο τοπίο με τα 593 μέτρα υψόμετρο, ενώ σημαντική και πολύ όμορφη είναι και η κορυφή του Προφήτη Ηλία. Στο νοτιοανατολικό άκρο της Χάλκης σχηματίζεται το ακρωτήριο Κρεβάτι, ενώ στον πανέμορφο όρμο στέκει η πρωτεύουσα του νησιού, το Ιμποριό. Τα εκπληκτικά αρχοντικά του γραφικότατου οικισμού μιλάνε για την πλούσια ιστορία του τόπου, δημιουργώντας παράλληλη εκπληκτικές εικόνες. Το ακρωτήριο Λιμανάρι στα βορειοανατολικά και Κέφαλος στα βορειοδυτικά είναι από τις πιο γραφικές και όμορφες γωνιές.
Μικρές, ονειρεμένες κοιλάδες
Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους σχηματίζονται εκπληκτικές μικρές κοιλάδες με πολύ ήπιο κλίμα. Αυτοί οι μαγεμένοι τόποι, όπως η Κοιλάδα των Ζιών, του Ποντάνου, το Λεντάκι, του Κισσού, αποτέλεσαν τον παράδεισο των αρχαίων χρόνων. Η Χάλκη φημιζόταν για τα προϊόντα της, τα σιτηρά της και τα φρούτα, όντας ένα από τα πιο αυτόνομα μέρη του αιγιακού χώρου. Το γεγονός αυτό, μαζί με το εμπόριο της πορφύρας, έκανε το νησί προνομιούχο περιοχή, όπου άνθισε μεγάλη κοινότητα σε όλη την ιστορία της. Είναι βεβαιωμένο πως το νησί κατοικείται από την βαθιά προϊστορία, αν και πάντα συνέδεσε την μοίρα του με την κοντινή Ρόδο, όπως και σήμερα. Οι Πελασγοί υπήρξαν οι πρώτοι κάτοικοι της Χάλκης, υπάρχουν πάμπολλα σπαράγματα σε όλο το νησί από την πελασγική περίοδο. Κατά το 14ο αιώνα η Χάλκη παραχωρήθηκε από τους Ιππότες της Ρόδου ως φέουδο στην οικογένεια Assanti από την Ίσκια. Είναι η εποχή που κτίστηκε και το Κάστρο, επάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Σώζεται το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου D’ Aubusson (1476-1530), ο οποίος είναι μια αινιγματική όσο και σπουδαία προσωπικότητα.
Ένα στέμμα από νησάκια
Η Χάλκη κυριαρχεί σε μια διαμαντένια αλυσίδα από μικρά και μαγικά νησιά. Ο Άγιος Θεόδωρος, η Αλιμιά, τα Κρεβάτια, το Μαελονήσι, η Τραγούσα και το Χωρίον είναι πραγματικά μικρά στολίδια τους ορίζοντες της Χάλκης. Μπορεί κάποιος να ενοικιάσει ένα βαρκάκι και να περιηγηθεί σε όλες αυτές τις νησίδες με τις κρυφές παραλίες και τους μοναδικούς βυθούς. Η Χάλκη προσφέρεται για ψάρεμα, μιας και τα καθάρια νερά της είναι πραγματικές κιβωτοί ζωής, ενώ οι καταδύσεις στα βραχώδη της ύφαλα θα σας μαγέψουν!
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια Πλοίων
ANEK
Πειραιάς – Χάλκη
Δευτέρα 12:00-12:20(Τρίτη)
Τετάρτη 20:00-15:25(Πέμπτη)
Χάλκη – Ρόδος
Τρίτη 15:30-17:20
Κυριακή 08:00-09:50
DODEKANISOS SEAWAYS
Κυριακή:
Ρόδος – Χάλκη 09:00-10:20
Χάλκη – Ρόδος 17:50-21:00
Πέμπτη:
Ρόδος – Χάλκη 09:00-10:20
Χάλκη – Ρόδος 16:00-17:25
Απο Κάμειρο
Χάλκη – Κάμειρος
Δευτέρα 06:00 (πρωί)
Τρίτη 06:00 (πρωί)
Πέμπτη 06:00 (πρωί)
Παρασκευή 06:00 (πρωί)