Ελλάδα

Η μείωση του αφορολόγητου θα καταπιεί τις επιπλέον αμοιβές όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια είναι η επόμενη ημέρα από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη η αγορά βλέπει το μέτρο με μεγάλο σκεπτικισμό και θεωρεί πως πρόκειται για μία ενέργεια που μεν έως ένα βαθμό ήταν αναγκαία, αλλά διαφωνεί τόσο ως προς το ύψος της αύξησης, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι έπρεπε να είναι πιο καλά προετοιμασμένη και να υπάρχουν διορθωτικές παρεμβάσεις ως προς το σκέλος του μη μισθολογικού κόστους.

Την ίδια ώρα ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι εφόσον δεν αλλάξει κάτι και ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου, τότε ουσιαστικά η αύξηση αυτή θα εξανεμιστεί προς όφελος των δημόσιων εσόδων.
Τον αρχικό ενθουσιασμό που υπήρξε από γενναία αύξηση διαδέχθηκε πάντως ο προβληματισμός μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες στο newsit από εργαζόμενους που δέχθηκαν από τους εργοδότες τους τις πρώτες οχλήσεις – απαιτήσεις από τους εργοδότες να αλλάξουν οι όροι εργασίας ώστε να μην αυξηθεί, για τους εργοδότες το κόστος μισθοδοσίας.
Ήδη στην αγορά έχουν τεθεί μία σειρά από ερωτήματα που για την ώρα δεν έχουν απαντήσεις ή μάλλον για την ακρίβεια τις απαντήσεις θα τις δώσει η ίδια η αγορά.
1. Η μεγάλη αύξηση του μισθολογικού κόστους ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις με ολιγάριθμο προσωπικό, τι θα σημάνει. Μία πρώτη ανάγνωση δείχνει μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους σε μερική απασχόληση, απολύσεις ή και μαύρη εργασία. Αν αυτό συμβεί θα σημάνει αυτόματα την ανάσχεση μείωσης της ανεργίας.
2. Θα υπάρξει τόνωση της αγοράς και τονωτική ένεση στην ανάπτυξη ή αντίθετα θα έχουμε μείωση των πληρωμών σε φόρους και εισφορές;
3. Τι θα πράξει η κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τις επιχειρήσεις εκείνες που θα σηκώσουν αυτό το βάρος της αύξησης του κατώτατου μισθού; Θα μειώσει τις εισφορές ή και την κλίμακα φορολογίας;
Η αγορά χθες έδειξε τους προβληματισμούς της με μία σειρά από παρεμβάσεις.
Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτή η αύξηση του μισθού για μία μικρή επιχείρηση; Αν έχει έναν εργαζόμενο άνω των 25 ετών θα πρέπει να πληρώσει περίπου 1.100 ευρώ τον χρόνο επιπλέον (εισφορές και μισθός). Αν μάλιστα η αύξηση αυτή αφορά εργαζόμενο κάτω των 25 ετών τότε η ετήσια αύξηση ξεπερνά τα 2.400 ευρώ. Τι θα κάνουν αυτοί οι εργοδότες; Θα το σηκώσουν ή θα προσπαθήσουν να το εξισορροπήσουν με άλλους τρόπους;

Από το επόμενο έτος είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί το αφορολόγητο. Αυτό, αν συμβεί, θα περιορίσει την αύξηση του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό από τα περίπου 54 καθαρά στα 15 ευρώ. Όμως, ο εργοδότης θα εξακολουθήσει να πληρώνει 80 ευρώ επιπλέον. Κάτι που σημαίνει ότι οι εργοδότες θα πληρώνουν και τα χρήματα θα καταλήγουν και πάλι στον κρατικό προϋπολογισμό είτε μέσω παρακράτησης φόρου είτε μέσω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.

Του Θανάση Παπαδή

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα