Παρασκευή, 29 Νοε.
17oC Αθήνα

Η διαγραφή Μπογδάνου άνοιξε την κουβέντα στην ΝΔ για την ιδεολογική κατεύθυνση

Η διαγραφή Μπογδάνου άνοιξε την κουβέντα στην ΝΔ για την ιδεολογική κατεύθυνση

Η διαγραφή Μπογδάνου άνοιξε την κουβέντα για την ιδεολογική κατεύθυνση της ΝΔ, με τα στρατόπεδα να είναι δύο.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά το εμφυλιοπολεμικό “παραλήρημα” στη Βουλή, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος εμφανίστηκε να επιμένει σε όσα είπε κατά του ΚΚΕ.

«Αλίμονο, αν η αναφορά βάσει ιστορικών πηγών στις αντεθνικές θέσεις του ΚΚΕ αντιβαίνει τις αρχές μας. Λέω δημόσια αυτά τα οποία οι πολίτες ή οι ψηφοφόροι μου λένε στα τραπέζια και στα καφενεία», υποστήριξε σε συνέντευξη του στον Ant1, τονίζοντας ότι αποστροφή του ότι «ο μεγαλύτερος πονοκέφαλός μας είναι οι κομουνιστές», ήταν δήλωση του Γρίβα.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από τα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών θα ψηφίσει σήμερα υπέρ της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, ωστόσο η κίνηση αυτή, σε αυτό το timing, δεν «αναγνωρίζεται» ούτε θετικά – ούτε αρνητικά από τη Ν.Δ..

Το κλίμα είναι βαρύ

Μπορεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης να άφησε μια χαραμάδα ανοιχτή για επιστροφή του, σημειώνοντας ότι “στο πλαίσιο ενός δυναμικού πολιτικού παιχνιδιού, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον”, όμως αυτή τη στιγμή θεωρείται… “αποδιοπομπαίος τράγος”.

Σε μια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ επιχειρούν διεύρυνση προς τον κεντρώο χώρο, ακροδεξιές φωνές και συμπεριφορές “θολώνουν” το ιδεολογικό μήνυμα.

Δεξιά ή κεντροδεξιά κατεύθυνση…;

Το θέμα Μπογδάνου ανέδειξε ξεκάθαρα τα δύο “στρατόπεδα” εντός της Νέας Δημοκρατίας για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.

Από τη μία, όσοι επιθυμούν τη κεντροδεξιά διεύρυνση, και από την άλλη, όσοι θέλουν το κόμμα να έχει καθαρά δεξιό ιδεολογικό πρόσημο, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές του.

click4more: Κορυφώνεται σήμερα η κόντρα στην Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας – Ομιλίες πολιτικών αρχηγών και ψήφιση

Μόλις πρόσφατα άλλωστε ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τη “στροφή” του κόμματος, ενώ έχει κάνει σαφή τη στάση του ενόψει της ψήφισης των συμφωνιών που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή.

Οι δηλώσεις που δείχνουν τα δύο «στρατόπεδα»

Οι “γαλάζιες” αιχμές για τη στάση του Νίκου Δένδια στη Βουλή απέναντι στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, την οποία πολλοί “εκμεταλλεύτηκαν” για να πιστώσουν στον υπουργό Εξωτερικών τη διαγραφή του, είναι χαρακτηριστικές του κλίματος εντός της κυβερνητικής παράταξης.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη «εγώ δεν είμαι Πρόεδρος της ΝΔ και δεν μου αρέσει ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος να υποδύεται τον Πρόεδρο της ΝΔ» δήλωσε με νόημα ο υπουργός Ανάπτυξης.

“Η αντίδραση του κ. Δένδια ήταν η αντίδραση που έπρεπε να έχει ένας υπουργός τη κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι σε τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα” έσπευσε να δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για να βάλει τέλος σε “αιχμηρές” τοποθετήσεις.

‘Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: Ως Υπουργός Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνησή του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία” το μήνυμα του Νίκου Δένδια μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Ένα μήνυμα που απευθυνόταν τόσο στο εσωτερικό του κόμματος του, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να δηλώσει με νόημα ότι… “ο κ. Μητσοτάκης διέγραψε τον Μπογδάνο μόνο αφού τον εξέθεσε ο κ. Δένδιας, μετά από κάλυψη 2 εβδομάδων”.

Η διαγραφή Μπογδάνου «δίχασε»

Από την άλλη πλευρά στο εσωτερικό του κόμματος άλλοι βουλευτές δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το τι κρύβεται πίσω από την κίνηση Μπογδάνου να “προκαλέσει τη διαγραφή του”, όπως πιστεύουν ότι έκανε, και αναρωτιούνται αν σχετίζεται με διεργασίες στον χώρο της ακροδεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι βέβαιο. Η επόμενη ημέρα της διαγραφής Μπογδάνου είναι η αφορμή για να τεθεί ανοιχτά το θέμα της ιδεολογικής κατεύθυνσης του κόμματος.

Μαξίμου κατά ΣΥΡΙΖΑ

Τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε αμέσως να αποδομήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν γίνονται δεκτές απόψεις, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της Ν.Δ. που παραπέμπουν σε εποχές διχασμού, που ξεπερνούν τα όρια. Χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας» δήλωναν κυβερνητικές πηγές.

Στον αντίποδα κατηγορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι καλύπτει ακραίες, διχαστικές επιθέσεις εναντίον του κόσμου της Ν.Δ. και τοποθετήσεις στελεχών του “για το «ιδεώδες» της τρομοκρατίας”. “Σιωπούσε όταν ο Παύλος Πολάκης χαρακτήριζε την Νέα Δημοκρατία «παράταξη δοσιλόγων και μαυραγοριτών». Όπως σιωπούσε και όταν ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δήλωνε ότι οργανώσεις όπως η 17Ν «είχαν ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου». Δεν είμαστε ίδιοι” προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Τελευταίες ειδήσεις