Χτύπημα στη φοροδιαφυγή έχει καταφέρει το οικονομικό επιτελείο με την εφαρμογή του μέτρου της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, αυξάνοντας ραγδαία τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.
Τα αποτελέσματα της σύνδεσης των POS με τις ταμειακές έχουν ορατά δημοσιονομικά αποτελέσματα: Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3%, φέρνοντας περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, και φέρνοντας πιο «κοντά» την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο φιλοδοξεί το 2027 να συγκεντρώσει επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από φορολογικά έσοδα όσο συνεχίζει να καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Έτσι, θα ανοίξει και ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών, για τις οποίες έχουν προϊδεάσει οι αρμόδιοι, εάν συνεχίζουν να υπεραποδίδουν τα φορο – έσοδα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές και συστήματα ERP έχουν αισίως φτάσει στις 407.000, ενώ μόνο τους τελευταίους 4 μήνες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000.
Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό ανταπόκρισης των επαγγελματιών στη νέα πραγματικότητα, καθώς η συμμόρφωση των υπόχρεων αγγίζει το 96%.
Για τους… «ξεχασιάρηδες», ωστόσο, ο πέλεκυς πέφτει βαρύς. Το πρόστιμο για όσους τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα είναι 10.000 ευρώ, και 20.000 ευρώ, για όσους τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται, δηλαδή μπορεί να φτάσουν και τις… 60.000 ευρώ.
Ποιοι κλάδοι αποδίδουν τα περισσότερα, τι αναμένεται στη συνέχεια
Ο περιορισμός των περιθωρίων φοροδιαφυγής, έχει φέρει ενισχυμένα έσοδα σε κλάδους που έως τώρα θεωρούνταν… «αμαρτωλοί». Και αυτό γιατί πλέον, η πληρωμή μέσω POS «περνάει» αυτόματα στην ταμειακή, αναγκάζοντας τον επαγγελματία να κόψει απόδειξη, κάτι που έως τώρα ήταν στη διακριτική του ευχέρεια αν θα το κάνει. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες μεταβολές στα έσοδα από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο, παρατηρούνται στους εξής κλάδους:
- στην εστίαση αύξηση κατά 16% (από 4,8 δισ. σε 5,5 δισ. ευρώ),
- στα ταξί αύξηση κατά 177% (από 18 εκατ. σε 50 εκατ. ευρώ),
- στους γιατρούς κατά 20,1% (από 227 εκατ. σε 273 εκατ. ευρώ),
- στα κομμωτήρια και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας κατά 13,8% (από 326 εκατ. σε 371 εκατ. ευρώ),
- στα γυμναστήρια και στις αθλητικές δραστηριότητες κατά 34,8% (από 56 εκατ. σε 75 εκατ. ευρώ),
- στα ξενοδοχεία κατά 8,8% (από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,9 δισ. ευρώ).
Tα έσοδα αυτά αναμένονται να πολλαπλασιαστούν καθώς μέσα στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου σε 35 επιπλέον κλάδους λιανικής, ενώ ακόμα και στα ταξί όπου έχει εφαρμοστεί ακόμη πλήρως το μέτρο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2023.
Υπενθυμίζεται, πως το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προωθήσει την υποχρεωτική ανάρτηση αυτοκόλλητου από τους οδηγούς ταξί στα οχήματα τους, έτσι ώστε να ο πελάτης να ενημερώνεται με σαφήνεια πως έχει τη δυνατότητα να πληρώσει με POS.
Πολλαπλά τα οφέλη
Όμως τα οφέλη που αποκομίζει το κράτος δεν είναι μόνο στο επίπεδο της αύξησης των εσόδων. Παράλληλα, ενισχύει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας ως προς τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ και διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και αυτό διότι ένα από τα βασικά ορόσημα τα οποία η Ελλάδα ανέλαβε να εκπληρώσει προκειμένου να λάβει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ήταν να «πιάσει» τον στόχο των 402.000 διασυνδέσεων POS με ταμειακές μηχανές.
Έτσι, η χώρα όχι απλά έπιασε τον στόχο της αλλά τον υπερκάλυψε, καταγράφοντας 407.000 διασυνδέσεις, και μάλιστα πριν από το τέλος της προθεσμίας.
Και αυτό χωρίς να λείψουν τα εμπόδια στην διαδικασία, καθώς η το φόρτο εργασίας έφερε ασφυξία στον κλάδο των τεχνικών αλλά ούτε και οι τράπεζες φάνηκαν έτοιμες για το μέγεθος της μεταρρύθμισης.