Αντίθετα απ' τον τρόπο ζωής της που της έδωσα το όνομα της μοναχικής εδώ και χρόνια η φώκια της Μεσογείου έχει παρέα, τους επιστήμονες που προσπαθούν να τη σώσουν, οι οποίο τώρα συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ.
Η συνεργασία ελλήνων και αμερικανών επιστημόνων για την διάσωση της μεσογειακής φώκιας, αλλά και του αντίστοιχου θηλαστικού που συναντάται στη Χαβάη, τέθηκε στο επίκεντρο διάλεξης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της αμερικανικής πρωτεύουσας.
Το πρόγραμμα συνεργασίας με τους αμερικανούς επιστήμονες, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει σκοπό να συμβάλλει στην διάσωση του είδους παγκοσμίως, επισημαίνει ο καθηγητής Αλέξανδρος Καραμαλίδης.
“Έχουμε οργανώσει μια συνεργασία μεταξύ της εταιρείας για την προστασία και την μελέτη της μεσογειακής φώκιας και του προγράμματος του αντίστοιχου για την προστασία της φώκιας της Χαβάης του εκεί πανεπιστημίου, ώστε να μελετήσουμε, βασιζόμενοι στην εμπειρία που έχουν οι αμερικανοί ερευνητές, την γενετική κατάσταση του πληθυσμού στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, κάποιες επιτυχίες που έχουμε εμείς στην προστασία του είδους στη χώρα μας, αλλά και τη δική μας τεχνογνωσία, που έχουμε αποκτήσει στην προβολή και ενημέρωση να μπορέσουμε να τις μεταφέρουμε, σε ένα δεύτερο στάδιο συνεργασίας, στο αντίστοιχο πρόγραμμα της φώκιας στη Χαβάη. Είναι μια αλληλοεπίδραση, είναι μια συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων στην Ελλάδα και των επιστημόνων στη Χαβάη, ώστε να μπορέσουμε τελικά να προωθήσουμε ευρύτερα την προστασία του είδους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από την Επιτροπή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά των ΗΠΑ”