Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει το deal ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και Shell

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει το deal ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και Shell

Θέμα ημερών είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του deal ανάμεσα στην ΔΕΠΑ και την Shell, που εν πολλοίς θα κρίνει και την πορεία της αποκρατικοποίησης της ελληνικής εταιρίας φυσικού αερίου.

Την τελική απόφαση θα λάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού με το αν τελικά θα κρίνει και θα εγκρίνει την συμφωνία ή αν θα πάει στο στάδιο της πλήρους διερεύνησης.
Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες θα εκκινήσει τη διαδικασία του περαιτέρω ελέγχου της συγκέντρωσης. Ο πλήρης έλεγχος της προμήθειας φυσικού αερίου της Αττικής αλλά και η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΠΑ στα δίκτυα διανομής σε συνδυασμό με τα κυρίαρχα μερίδια της χονδρικής είναι τα επίμαχα σημεία που θέλει να ερευνήσει ενδελεχώς η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.
Ωστόσο ο χρόνος που θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία θα καθορίσει εν πολλοίς και το χρόνο της αποκρατικοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη νομοθεσία η υπόθεση θα πρέπει να εισαχθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σε περιθώριο 45 ημερών. Στο σημείο αυτό, πηγές που είναι σε γνώση της υπόθεσης, εκτιμούν ότι δεν θα εξαντληθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Πέραν, όμως, αυτής της πρόβλεψης ο νόμος περί ανταγωνισμού αναφέρει ότι η ανεξάρτητη διοικητική αρχή έχει κι ένα τρίμηνο, από την ημερομηνία εκκίνησης της φάσης της πλήρους διερεύνησης, προκειμένου να απαγορεύσει τη συγκέντρωση. Αν περάσει το τρίμηνο, λένε οι διατάξεις, και η Επιτροπή δεν εκδώσει απόφαση τότε η εξαγορά θεωρείται σύννομη.
Κι αυτό είναι το σενάριο που μπορεί να βάλει την αποκρατικοποίηση σε απρόβλεπτους δρόμους.
Πάντως πηγές θέλουν, τις εταιρίες ΔΕΠΑ και Shell να εμφανίζονται πρόθυμες για την ανάληψη δεσμεύσεων από τη μεριά τους προκειμένου να εγκριθεί το deal. Κάτι που μπορεί να γίνει με την παραπομπή της υπόθεσης στην ολομέλεια της Επιτροπής, δηλαδή στο χρονικό περιθώριο των 45 ημερών.
Η εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής, είναι η βάση για την υλοποίηση του σχεδίου της αποκρατικοποίησης που θέλει το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες. Αυτή της εμπορίας κι εκείνης των Υποδομών. Ο χρόνος έκδοσης της απόφασης αλλά και το είδος των μέτρων που θα ζητηθούν θα κρίνουν την έκβαση της ιδιωτικοποίησης.
Όπως και να χει το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ ορίζει πως το νομοσχέδιο για το split της ΔΕΠΑ θα πρέπει να πάει στη Βουλή τον Οκτώβριο. Από κει και πέρα ο Νοέμβριος είναι ο χρόνος των μη δεσμευτικών προσφορών για την εταιρία εμπορίας. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που θα ξεκινήσει.
Κοντολογίς, αρμόδιες πηγές δεν βλέπουν την πώληση της ΔΕΠΑ να ολοκληρώνεται πριν το καλοκαίρι του 2019. Μία χρονιά εκλογική κατά την οποία όλα είναι ανοικτά…

Τελευταίες ειδήσεις