Site icon NewsIT

Η μετάλλαξη Όμικρον «χωρίζει» την Ευρώπη σε… Βόρειους και Νότιους

Χωρίς κατηγορία
22.12.2021 | 07:24
Η μετάλλαξη Όμικρον «χωρίζει» την Ευρώπη σε… Βόρειους και Νότιους

Christmas shoppers walk along Grafton Street in Dublin, Ireland, December 19, 2021. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Για άλλη μια φορά, η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη. Ούτε απέναντι στον τρόπο που αντιδρά στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι χώρες την πανδημία, ειδικά τώρα με τη νέα μετάλλαξη, την Όμικρον. Άλλες χώρες της Ευρώπης επιλέγουν σκληρά μέτρα τύπου lockdown κι άλλες τηρούν στάση αναμονής.

Απέναντι στον κίνδυνο της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον, τα κράτη της Ευρώπης δεν εφαρμόζουν την ίδια στρατηγική. Πολλές βόρειες χώρες προχωρούν σε «επιθετική άμυνα» εφαρμόζοντας σκληρά περιοριστικά μέτρα και προληπτικά lockdown, ενώ άλλες -κυρίως οι νότιες χώρες- στις οποίες δεν εντοπίζεται προς το παρόν μεγάλη διασπορά του νέου στελέχους, ακολουθούν πιο μετριοπαθή τακτική.

Στην Ολλανδία, με 151 επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον, η κυβέρνηση προχώρησε σε lockdown, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ακόμη και περιορισμό στις ιδιωτικές επισκέψεις σε δύο άτομα ανά σπίτι. Η κυβέρνηση εξέφρασε φόβους για τον σχετικά χαμηλό αριθμό κλινών ΜΕΘ, οι οποίες αναμένεται να κατακλυστούν από ασθενείς εάν επικρατήσει η νέα μετάλλαξη.

Στη Δανία, όπου οι μάσκες και τα μέτρα αποστασιοποίησης είχαν σχεδόν εξαφανιστεί χάρη στα υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά που είχε πετύχει η χώρα, πλέον μετά από τα 726 κρούσματα Όμικρον -επιβεβαιωμένα με γονιδιακή αλληλούχιση- και επιπλέον 14.726 ύποπτα που έχουν εντοπιστεί μέσω μοριακού ελέγχου PCR, κλείνουν ξανά κινηματογράφοι, μουσεία και λούνα παρκ.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Βρετανία, με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν αύξηση στα κρούσματα κατά 63% μέσα σε μία εβδομάδα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει πως οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, ενώ μέτρα θα ληφθούν, όπως είπε, μετά τις γιορτές. Να σημειωθεί ότι χθες (21.12.2021) στη χώρα καταγράφηκε ο ιλιγγιώδης αριθμός των 90.629 νέων περιστατικών (με το 40% εξ αυτών να είναι Όμικρον) και 172 θάνατοι.

Η Σκωτία από την άλλη, στην οποία έχει πλέον κυριαρχήσει η Όμικρον, δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Βρετανίας και ακυρώνει τους παραδοσιακούς τριήμερους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει περιορισμούς στους συμμετέχοντες, σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται σε κλειστούς χώρους.

Σε στάση αναμονής η Γαλλία και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου

Στη Γαλλία με 347 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο lockdown και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το ίδιο ισχύει και σε πολλές ακόμα χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως στην Ιταλία, με 84 κρούσματα από το νέο στέλεχος και στην Ισπανία, με 69 κρούσματα. Οι κυβερνήσεις στις χώρες αυτές αντιμετωπίζουν με περισσότερη ψυχραιμία την επικείμενη επέλαση της νέας απειλής Όμικρον, καθώς θεωρούν πως «έρχεται» προς αυτούς με πιο χαμηλές ταχύτητες σε σύγκριση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, ευελπιστούν πως η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που έχουν επιτύχει συμπεριλαμβανομένης και της τρίτης δόσης, όπως και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους, θα επαρκέσουν για να διατηρήσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα την έξαρση της νέας παραλλαγής.

Ελλάδα: Αυξημένο testing στις γιορτές και μέτρα από το νέο έτος

Την ίδια στρατηγική ακολουθεί προς το παρόν και η Ελλάδα, με μόλις 26 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του νέου στελέχους, οι οποίες όμως αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες, όπως ανέφερε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες εκφράζουν αβεβαιότητα σχετικά με το ποια είναι η πραγματική εικόνα της διασποράς της Όμικρον στη χώρα, καθώς δεν αποκλείεται -όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας– να εξελίσσεται η επιδημία Όμικρον εντός του κύματος της επιδημίας Δέλτα.

Για τον λόγο αυτό, στην φαρέτρα των όπλων που επιστρατεύει η κυβέρνηση απέναντι στον κίνδυνο από τη νέα παραλλαγή, είναι και το αυξημένο testing μέσα στις γιορτές, με τη διανομή δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι περιορισμοί μετά τις γιορτές, με αύξηση της τηλε-εργασίας και περικοπές στο ωράριο των καταστημάτων, αποκλείοντας ωστόσο το κλείσιμο των σχολείων.

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στο υπουργικό.

Οι αβεβαιότητες δημιουργούν μέτρα πολλών ταχυτήτων

Ο Antoine Flahault, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στη Γενεύη, δήλωσε πως οι χώρες στη βόρεια Ευρώπη «τείνουν να είναι πιο προνοητικές και να κινούνται ταχύτατα, ώστε να μην φέρουν τα νοσοκομεία σε σημείο υπερφόρτωσης».

Αντίθετη στρατηγική ακολουθούν οι χώρες του νότου, όπως είπε, στις οποίες πάντα οι περιορισμοί και τα lockdown είναι «μια πράξη έσχατης ανάγκης».

Σε όλες τις χώρες, επίσης, που βρίσκονται λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οι οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες καθοδηγούν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, την ώρα μάλιστα που υπάρχει αρκετή ασάφεια και αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο μεγάλο κίνδυνο ενέχει η νέα μετάλλαξη.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιδημιολόγοι ανά τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμα κι αν αποδειχθεί τελικά ότι η Όμικρον προκαλεί ήπια νόσο, η ταχεία εξάπλωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων στα νοσοκομεία.

Κανένας δεν αμφισβητεί, ωστόσο, πως τα ευρωπαϊκά κράτη περνούν για δεύτερη χρονιά τα Χριστούγεννα υπό τον φόβο των περιοριστικών μέτρων, των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και της απειλής της υπερφόρτωσης των υγειονομικών συστημάτων με ασθενείς που νοσούν από Covid.

Για τον λόγο αυτό όλες οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις αναμνηστικές δόσεις στους πολίτες, καθώς υπάρχουν αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα ότι οι δύο δόσεις εμβολίου είναι ανεπαρκείς για να σταματήσουν τη μόλυνση από τη νέα παραλλαγή, αν και όλες οι δόσεις εμβολίων φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας.

Η εξάπλωση της Όμικρον στις χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) από τις 16 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2021, επιβεβαιώθηκαν 1.533 νέες περιπτώσεις της μετάλλακηξης Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 4.691 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Επίσης, την ίδια στιγμή σε πολλές χώρες υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός «ύποπτων» κρουσμάτων.

Λοιμώξεις της παραλλαγής Όμικρον έχουν αναφερθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ:

Αυστρία (80)

Βέλγιο (164)

Κροατία (8)

Κύπρος (31)

Τσεχία (10)

Δανία (726)

Εσθονία (242)

Φινλανδία (34)

Γαλλία (347)

Γερμανία (249)

Ελλάδα (17, σ.σ. 26 μέχρι την περασμένη Δευτέρα)

Ουγγαρία (2)

Ισλανδία (60)

Ιρλανδία (143)

Ιταλία (84)

Λετονία (14)

Λιχτενστάιν (2)

Λιθουανία (5)

Λουξεμβούργο (1)

Ολλανδία (151)

Νορβηγία (2.060)

Πολωνία (7)

Πορτογαλία (69)

Ρουμανία (13)

Σλοβακία (4)

Σλοβενία ​​(10)

Ισπανία (69)

Σουηδία (89)

Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα κρούσματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ συνδέονταν με ταξίδια, σήμερα εντοπίζονται πολλές εστίες διασποράς μεταξύ ατόμων στην κοινότητα. Οι χώρες δηλαδή αναφέρουν πλέον κρούσματα χωρίς επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια, γεγονός το οποίο υποδηλώνει πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα, σύμφωνα με το ECDC.

Οι περισσότερες περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, ήταν είτε ασυμπτωματικές είτε ήπιες. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται με προσοχή, αναφέρουν οι επιστήμονες του ECDC, καθώς «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων είναι ακόμα πολύ χαμηλός για να κατανοηθεί εάν το κλινικό φάσμα της νόσου που προκαλεί η Όμικρον διαφέρει από αυτό των προηγούμενων παραλλαγών».

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version