Site icon NewsIT

Η μομφή Πολάκη και η απάντηση Κασσελάκη, γιατί έπεσε στα μαλακά το τσιφτετέλι της Ράπτη, το παρασκήνιο πίσω από την φωτό Δούκα – Χρηστίδη, το θαύμα που ψάχνουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εταιρείες holding στα κρατικά ακίνητα και ο μύθος των κλειστών διαμερισμάτων

26.08.2024 | 06:00
Η μομφή Πολάκη και η απάντηση Κασσελάκη, γιατί έπεσε στα μαλακά το τσιφτετέλι της Ράπτη, το παρασκήνιο πίσω από την φωτό Δούκα – Χρηστίδη, το θαύμα που ψάχνουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εταιρείες holding στα κρατικά ακίνητα και ο μύθος των κλειστών διαμερισμάτων

Green energy in full development.Increase in electricity prices on the world market.

 

Η μομφή

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η κίνηση του Παύλου Πολάκη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τις 7- 8 Σεπτεμβρίου, το διήμερο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου θα κάνει ομιλία και θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Ο σφακιανός πολιτικός που έχει διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη δήλωσε στο «Ντοκουμέντο» ότι «οι αναγκαιότητες είναι αδήριτες και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον λαό», «και ότι χρειάζεται να γίνει θα γίνει συντεταγμένα  στα όργανα». Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής απαιτείται να ψηφιστεί από το 50% συν ένα των μελών του οργάνου, δηλαδή από τα 151 μέλη στα 300.

Τα σενάρια

Στην περίπτωση που αρθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου από την ΚΕ, το επόμενο βήμα σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι έκτακτο συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει κάλπες για την εκλογή προέδρου. Εάν οι ψήφοι είναι 50-60 ή ξεπεράσουν τις 100 – 120, αντίστοιχες θα είναι και οι εξελίξεις. Το οξύμωρο σ’ αυτήν την ψηφοφορία θα είναι ότι για να στηριχθεί η πρόταση Πολάκη θα πρέπει να την ψηφίσουν και αρκετοί από τους «87» οι οποίοι όμως έχουν καταγγείλει σκληρά τον πολακισμό και τον Στέφανο Κασσελάκη που τον τροφοδότησε.

Τρίτο πρόσωπο;

Εάν κάνει πίσω ο Πολάκης, τότε όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newsIT, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα τρίτο πρόσωπο από τους διαφωνούντες που θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου στην Κ.Ε. Όλα δείχνουν ότι το κλίμα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι  μη ανατρέψιμο.

Η απάντηση του Στέφανου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται από χθες στα Χανιά με τον σύζυγο του Τάιλερ και τις οικογένειες τους που ήρθαν από την Αμερική για το γαμήλιο γλέντι που θα κάνουν 28-30 Αυγούστου με προσκεκλημένους φίλους τους που επίσης θα έρθουν από τις ΗΠΑ, είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Οι πληροφορίες του NewsIT αναφέρουν ότι ακόμη και να περάσει η πρόταση μομφής ο ίδιος δεν πρόκειται να τα βροντήξει, όπως δήλωσε και στην Πολιτική Γραμματεία. Βέβαια τότε δεν είχε μπει στο τραπέζι η μομφή και είναι πολύ βαρύ να συνοδεύει έναν πρόεδρο. Επιμένει όμως «δεν πάω πουθενά είμαι πρόεδρος όλων».

Μομφή για την «κωλοτούμπα»

Με δεδομένο ότι η ΚΕ πριν από ενάμισυ μήνα ψήφισε υπέρ της εισήγησης  Κασσελάκη για καταστατικό συνέδριο και  αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος, αν τώρα τον αδειάσει, αυτή η «κωλοτούμπα» θα εκληφθεί από τον πρόεδρο ως μια ακόμη απόδειξη ότι το κόμμα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά.
Εάν κερδίσει και αυτήν την μάχη ο Κασσελάκης, πολιτικοί φίλοι του θέτουν το ερώτημα «αυτοί που θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο συνεχώς ευτελίζουν υπηρετώντας προσωπικές ατζέντες;». «Γιατί αυτό πρέπει να κάνουν, από στοιχειώδη σεβασμό στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» όπως τονίζουν.

Η αντεπίθεση  Σπίρτζη

Ο Στέφανος Κασελάκης έχει έναν ακόμη πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώην υπουργός έχει κληθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή δεοντολογίας, μετά το αίτημα για διαγραφή του που έχει κατατεθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit ετοιμάζει αντεπίθεση με επιστολή που θα καταγγέλει εκείνος την Επιτροπή Δεοντολογίας ότι ενήργησε αντικαταστατικά. Θέτει ερωτήματα πότε και από ποιους κατατέθηκε το αίτημα για την αποπομπή του. Έχει αποδείξεις ότι πρώτα διέρρευσε το κείμενο που ζητάει την διαγραφή του στα ΜΜΕ και δυο μέρες μετά κατατέθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία κακώς το δέχτηκε διότι κατήργησε την αρχή της εμπιστευτικότητας όπως λεέι. Ευθέως αμφισβητεί ότι η πρωτοβουλία ήταν αυθόρμητη. Κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται από πίσω και έχει στοιχεία όπως υποστηρίζει ότι ο αποστολέας του κειμένου και των δημοσιευμάτων με δηλώσεις του,  στην Επιτροπή Δεοντολογίας, έχει σχέση με συνεργάτιδα του προέδρου. Ο Χρήστος Σπίρτζης το Σάββατο δήλωσε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρόεδρος είναι να παραιτηθεί (Open). Πολλά είναι τα επεισόδια στο σήριαλ των εσωκομματικών μαχαιρωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται κλιμάκωση και όχι εκτόνωση.

Φουλ οι μηχανές για ΔΕΘ

Το μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς σημειώματα για τον σχεδιασμό που έχουν και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ με στόχο να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την φωτιά στην Αττική που έφτασε στο Χαλάνδρι. Η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιφέρεια αλλά στην Αττική το έχασε. Οι εικόνες με τις αποδοκιμασίες στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ακόμη και αν χρεώνονται σε μειοψηφίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, μεγεθύνουν τις παθογένειες του ΕΣΥ για την αναβάθμιση του οποίου έρχονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Η επιστροφή στην καθημερινότητα και τα σχολικά εξοδολόγια, η ακρίβεια που καλά κρατεί, η αναζήτηση στέγης των φοιτητών και άλλα προβλήματα (ενέργεια κλπ) ζητούν απαντήσεις. Η ΔΕΘ θα είναι ένα κρίσιμο κρας τεστ για τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.

Στρατηγική ανάκαμψης

Μετά από τρεις εβδομάδες που δεν γινόταν briefing λόγω Καλοκαιριού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αρχίζει σήμερα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν θα σηκώσουμε το γάντι»  είναι το μήνυμα που στέλνει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση μετά το σοκ του 28% των ευρωεκλογών στοχεύει στην ανάκαμψη εστιάζοντας σε απτά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός αύριο θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη όπου θα έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς, αυτοδιοικητικά στελέχη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που προτάθηκε για Επίτροπος, κομματικά στελέχη και φορείς ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Θα τον συνοδεύουν από το Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης. Στην Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται και οι υπουργοί Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας κα.

Πολλά παρατράγουδα!

Αρνητικά σχολιάστηκε στο Μαξίμου το τσιφτετέλι της υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη πάνω σε σκάφος στην Αστυπάλαια, στις 13 Αυγούστου, την ώρα που η φωτιά στην Αττική έκαιγε σπίτια και επιχειρήσεις στο Χαλάνδρι που είναι και στην εκλογική της περιφέρεια. Δεν υπήρξε πολιτικό θέμα, μόνο θέμα ενσυναίσθησης. Έπεσε στα μαλακά διότι δεν είχε κάποια αρμοδιότητα το υπ.Ανάπτυξης όπως συνέβη με τον Νότη Μηταράκη (απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση πέρυσι το Καλοκαίρι)  διότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εάν χρειαζόταν θα συμμετείχε σε επιχείρηση εκκενώσεων κλπ όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Ο Βασίλης Οικονόμου ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση για δείπνο του Μάνου Κόνσολα στη Ρόδο μέσα στις φωτιές και κυκλοφόρησε πρώτη η δική του φωτό. Δεν υπήρξε θέμα μόνο για τον Γιάννη Βρούτση που τον φωτογράφισαν να κάθεται σε καρεκλίτσα σε ελεύθερη παραλία στις Κυκλάδες, την εκλογική του περιφέρεια. Πονοκέφαλο προκάλεσε στο Μαξίμου καλοκαιριάτικα και ο Θανάσης Πλεύρης με τις αντιδράσεις που προκάλεσε τονίζοντας ότι είναι ποινικό αδίκημα όταν χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός «μπάτσος». Πολλά παρατράγουδα μέσα σε 2-3 εβδομάδες παρά τις οδηγίες Μητσοτάκη να βουτάνε την γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουν και να μην προκαλούν.

Όλοι μαζί αλλά χώρια

Με μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο θα γιορτάσει το ΠΑΣΟΚ τα 50 χρόνια από την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, του 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το «παρών» θα δώσουν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί (Ανδρουλάκης, Δούκας, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνος, Κατρίνης, Γιαννακόπουλου, Κανελλάκης). Οι πληροφορίες του newsIT αναφέρουν ότι κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι άλλοι υποψήφιοι δεν θα μιλήσουν.

Φρένο!

Έχει διαμηνυθεί όμως στον Ανδρουλάκη να κάνει μία γενική ομιλία για την ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να μην χρησιμοποιήσει το Ζάππειο για την προώθηση της υποψηφιότητας του καθώς είναι σε εξέλιξη η εσωκομματική κούρσα. Στις 9 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Εκλογών του ΠΑΣΟΚ (ΕΔΕΚΑΠ) θα εγκρίνει τις τελικές υποψηφιότητες. «Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Νίκος  θα είναι υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι την εκλογή του επόμενου αρχηγού» δήλωσε στη στήλη σύμβουλος του Χάρη Δούκα. Γι αυτό το λόγο υποψήφιοι ήδη έχουν ζητήσει από το γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη μετά τις 9 Σεπτεμβρίου να αποστέλλει το προεκλογικό υλικό όλων και όχι μόνο του Ανδρουλάκη. 

Η φωτό της Επιδαύρου

Υπάρχει παρασκήνιο πίσω και από την φωτογραφία που δόθηκε από το επιτελείο του Χάρη Δούκα με τον ίδιο την μελλοντική σύζυγό του και τον βουλευτή Παύλο Χρηστίδη από την Επίδαυρο όπου παρακολούθησαν την παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προφανώς και ζητήθηκε η άδεια του Χρηστίδη για να δοθεί η φωτό στα ΜΜΕ. Σε ερώτημα της στήλης στον βουλευτή εάν στηρίζει τον Δούκα, καθώς πυροδοτήθηκε μια τέτοια συζήτηση, απάντησε ότι δεν άλλαξε κάτι στα κομματικά, θα τοποθετηθεί αργότερα τον Σεπτέμβριο. Απόλαυσαν με τον Δούκα, όμως, μια εξαιρετική παράσταση, όπως είπε.

Το τάιμινγκ

Την παράσταση παρακολούθησαν επίσης η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η πρώην γενική γραμματέας Ζέφη Δημαδάμα κα. Συναντήθηκαν στα καμαρίνια και χαιρετήθηκαν. Ο Δούκας έλεγε σε συνομιλητές του στην Επίδαυρο ότι δίνει την μάχη του με αισιοδοξία. Θεωρεί ότι τώρα είναι το τάιμινγκ για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ξέχασαν το Ταμείο Ανάκαμψης

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην «Καθημερινή». Κυρίως επειδή προαναγγέλλει, σε γενικές γραμμές, όσα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ ή σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάποιοι, όμως, παρατήρησαν, το γεγονός πως ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης που παραπαίει. Η αρμοδιότητα για το Ταμείο ανήκει, βέβαια, στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, αλλά ο Κ. Χατζηδάκης είναι αυτός που θα ψάχνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για έργα που θα απενταχθούν επειδή καθυστερούν! Η αγορά περιμένει από την κυβέρνηση και το υπουργείο πρωτοβουλίες ώστε να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια.

Επτά δισ. το χρόνο σε απορροφήσεις!

Η πικρή αλήθεια είναι πως από τον Αύγουστο του 2021, που ξεκίνησε επισήμως το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι σήμερα, δηλαδή σε τρία χρόνια, έχουμε απορροφήσει έξι από τα περίπου 20 δισ. ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) που είναι το σκέλος των επιδοτήσεων. Το Ταμείο λήγει ακριβώς σε δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2026, και αν δεν υπάρξει παράταση πρέπει να απορροφούμε επτά δισ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη διετία! Συνεπώς ας προσευχηθούμε όλοι μαζί για την παράταση γιατί αλλιώς η ζημιά θα είναι διπλή: Θα χάσουμε δισεκατομμύρια κοινοτικής χρηματοδότησης και θα βάλουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό δισεκατομμύρια για έργα που θα απενταχθούν από το Ταμείο επειδή δεν ολοκληρώθηκαν πριν τη λήξη του.

Έρχονται οι εταιρείες holding στα κρατικά ακίνητα με εμπλοκή ΤΑΙΠΕΔ

Ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε στη χθεσινή του συνέντευξη πως μία από τις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση των σημαντικότερων ιδιωτικοποιήσεων είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων. Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρεται σε «αναβάθμιση του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας» και «την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ και με τη δημιουργία holding companies». Ετσι εκτιμά πως θα υπάρξει «ομαδική αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, γιατί αν πάμε με τη λογική του ένα προς ένα θα καθυστερήσουμε πολύ». Τι θα είναι αυτές οι εταιρείες holding; Εταιρείες συμμετοχών στις οποίες θα μεταβιβάζονται αρχικά πακέτα κρατικών ακινήτων και στη συνέχεια θα προσκαλούνται ιδιώτες επενδυτές ώστε να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Το σχέδιο δεν είναι καινούργιο. Καινούργια είναι η πολιτική βούληση που φαίνεται να εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο μύθος των κλειστών διαμερισμάτων

Από την εποχή που οι κ.κ. Γ. Στουρνάρας και Στ. Μάνος θεωρούσαν πως αρκεί η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας για να ξεχρεώσουμε μέχρι το σήμερα που κυκλοφορεί ο νέος μύθος με τα κλειστά διαμερίσματα που όταν ανοίξουν θα λυθεί ως δια μαγείας το στεγαστικό πρόβλημα έχουν περάσει 15 χρόνια. Σε αυτά τα 15 χρόνια δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα ώστε να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η γραφειοκρατία στη μεταβίβαση / αξιοποίηση ακινήτων. Συνεπώς ο νέος μύθος για τα 650.000 κλειστά διαμερίσματα θα κυκλοφορεί για άλλα 15 χρόνια χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα για τις χιλιάδες οικογένειες που δυσκολεύονται να βρουν προσιτή στέγη. Άλλες πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες της πολιτείας, πιο ουσιαστικές. Από την ενεργοποίηση του προγράμματος για τη φοιτητική στέγη (που έχει κολλήσει σε μικροσυμφέροντα και στη χρηματοδότηση) μέχρι σοβαρά προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για τους πραγματικά μη έχοντες. Υπάρχουν ευρωπαϊκά παραδείγματα. Όμως γιατί να τρέχεις, αφού θα ανοίξουν τα 650.000 κλειστά διαμερίσματα; Πολλά από αυτά τα διαμερίσματα έχουν μπλέξει σε κληρονομικά, πολεοδομικά, νομικά και άλλα ζητήματα που στη χώρα μας χρειάζονται πολλά χρήματα και πολλά χρόνια για να λυθούν. Δεν θα βγουν στην αγορά.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version