Ένα δυστύχημα με τρένο στο Βόρεια Κορέα, για το οποίο ελάχιστα έμαθε η παγκόσμια κοινότητα, κίνησε το ενδιαφέρον της περιβόητης Μοσάντ. Οι Ισραηλινοί έμαθαν ότι στο δυστύχημα αυτό μεταξύ των θυμάτων υπήρχαν Σύροι και αμέσως κινήθηκαν υποψίες για κάποιου είδους συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Συρίας σε κάποιο πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν από τους Ισραηλινούς πράκτορες και έτσι στήθηκε η επιχείρηση “Δενδρόκηπος”.
Η τελική της φάση περιελάμβανε την πτήση τεσσάρων F15 και τεσσάρων F16 πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, στη συνέχεια πάνω από την Τουρκία και τέλος σε συριακό έδαφος με στόχο την περιοχή Deir ez-Zor.
Τα αεροσκάφη του Ισραήλ πέρασαν απαρατήρητα από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, δεν τα είδε κανένα σύστημα στην Τουρκία και στη συνέχεια κατάφεραν να “τυφλώσουν” και τους Σύριους.
Η αεράμυνα του Άσαντ κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά μόνο όταν πήραν ύψος, δευτερόλεπτα πριν την τελική επίθεση.
Οι πληροφορίες λένε ότι η επιχείρηση ξεκίνησε 22:30 της 5ης Σεπτεμβρίου του 2007 και ολοκληρώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της 6ης όταν όλα τα ισραηλινά αεροσκάφη είχαν επιστέψει στις βάσεις τους στο Ισραήλ.
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Άσαντ που βρισκόταν σε φάση ολοκλήρωσης καταστράφηκε ολοσχερώς και η Συρία δεν είχε πλέον την δυνατότητα να συνεχίσει το έργο.
Οι Ισραηλινοί είχαν επαναλάβει ό,τι και το 1981 εναντίον του Ιράκ…
Μήνυμα στο Ιραν!
Το Ισραήλ ήθελε να δώσει ένα μήνυμα στο Ιράν ότι δεν θα του επιτρέψει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.
“Η επιχείρηση και η επιτυχία της κατέστησαν σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ να βρεθούν στα χέρια αυτών που απειλούν την ύπαρξή του πυρηνικά όπλα -στη Συρία τότε και στο Ιράν σήμερα”, δηλώνει ο υπουργός Υπηρεσιών Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ μετά την επίσημη παραδοχή από το Ισραήλ για πρώτη φορά ότι αυτό εξαπέλυσε την αεροπορική επιδρομή στις εγκαταστάσεις Αλ Κίμπαρ.
“Η δύναμη του στρατού μας, της αεροπορίας μας και των υπηρεσιών πληροφοριών μας ενισχύθηκε πάρα πολύ σε σχέση με το 2007. Προς το συμφέρον όλων στη Μέση Ανατολή είναι να λάβουν υπόψη τους αυτήν την εξίσωση”, προειδοποίησε παράλληλα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σημειώνοντας και αυτός ότι με την παραδοχή του το Ισραήλ ότι αυτό επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις στη Συρία το 2007 στέλνει πρωτίστως ένα μήνυμα σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η παραδοχή αυτή συμπίπτει με τον πολλαπλασιασμό των προειδοποιήσεων από μέρους του Ισραήλ εναντίον της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στην εμπόλεμη Συρία, καθώς και με την απαίτησή του να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί η συμφωνία που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.