Τρίτη, 3 Δεκ.
12oC Αθήνα

«Καμπανάκι» στις εγκύους για την κατανάλωση τόνου λόγω υδραργύρου – «Σοβαρά προβλήματα υγείας για τα έμβρυα»

«Καμπανάκι» στις εγκύους για την κατανάλωση τόνου λόγω υδραργύρου – «Σοβαρά προβλήματα υγείας για τα έμβρυα»

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις εγκύους κρούουν οι γυναικολόγοι στην Ελλάδα αναφορικά με τα ανησυχητικά ευρήματα που εντόπισαν δύο μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη Γαλλία για τον τόνο ψάρι.

Αν και στη χώρα μας ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αποφάνθηκε πως προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, οι γυναικολόγοι επισημαίνουν τον ειδικό κίνδυνο που υπάρχει για τις εγκύους και τα έμβρυα που κυοφορούν από την κατανάλωση τόνου, ο οποίος περιέχει υψηλά ποσοστά υδραργύρου, όπως αυτός που εντοπίστηκε σε ελέγχους σε 5 χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία).

Τα μεγάλα ψάρια – θηρευτές, όπως ο τόνος και ο ξιφίας, περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων (υδραργύρο, μόλυβδο και κάδμιο) και οι εγκυμονούσες που καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες από τα ψάρια αυτά, θέτουν σε κίνδυνο τα έμβρυα, τα οποία έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννηθούν με σοβαρά προβλήματα υγείας, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο μαιευτήριας – γυναικολόγος Γιώργος Φαρμακίδης.

Σχολιάζοντας συγκεκριμένα, τα ανησυχητικά ευρήματα των δύο ΜΚΟ στη Γαλλία, ότι βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στο 100% των δειγμάτων θαλασσινών που ελέγχθηκαν, προτείνει στις εγκύους να αποφεύγουν την κατανάλωση τόνου, ιδίως από τον Ατλαντικό.

«Έχει πρόβλημα ο τόνος του Ατλαντικού. Ο Ατλαντικός λόγω των βιομηχανικών λυμάτων, έχει υψηλό ποσοστό υδραργύρου και βαρέων μετάλλων. Οι τόνοι οι οποίοι τρώνε τα μικρά ψάρια του Ατλαντικού, έχουν αυξημένα ποσοστά βαρέων μετάλλων. Από εκεί έκαναν ελέγχους οι ΜΚΟ και είχαν αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα. Άρα οι πιο πολλές κονσέρβες που έρχονται από αυτές τις θάλασσες, τους μεγάλους ωκεανούς δηλαδή, έχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου και μολύβδου. Ο τόνος που είναι από τη Μεσόγειο δεν έχει πρόβλημα», σημειώνει ο γιατρός.

Φαρμακίδης: «Κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας»

Ο Φαρμακίδης επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την επικίνδυνη κατανάλωση βαρέων μετάλλων από τις εγκύους δεν είναι καινούργιο. Ο ίδιος συμβουλεύει τις ασθενείς του να μην καταναλώνουν κονσέρβες τόνο.

«Εγώ στις εγκύους λέω να μην τρώνε κονσέρβες τόνων γενικά. Δεν γνωρίζουν ακριβώς τα ποσοστά επικινδυνότητας του υδραργύρου και πάντα εξαρτάται από τις ποσότητες που καταναλώνει κανείς. Ο υδράργυρος και ο μόλυβδος σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί διανοητικά προβλήματα στα έμβρυα, προβλήματα στον εγκέφαλο. Λίγο είναι αυτό; Οι έγκυες καλό είναι να μην τρώνε τόνο από τον Ατλαντικό και τους ωκεανούς. Μόνο τόνο που προέρχεται από τη Μεσόγειο», καταλήγει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο υδράργυρος προκαλεί σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα στα έμβρυα : Συγκεκριμένα για τις εγκύους, η κατανάλωση τροφών με υδράργυρο ενέχει σοβαρό κίνδυνο, καθώς ο υδράργυρος μπορεί να περάσει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου, προκαλώντας μαθησιακές δυσκολίες και νευρολογικά προβλήματα.

Τον κίνδυνο για τις εγκύους επισήμανες πριν από λίγες ημέρες στο iatropedia.gr και ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Αντώνης Ζαμπέλας.

«Η κονσέρβα δεν είναι πρόβλημα. Το ψάρι είναι που έχει πρόβλημα. Έτυχε να κάνουν τη μελέτη στις κονσέρβες. Το ζητούμενο, όμως, είναι ο τόνος αυτός καθαυτός και όχι η κονσέρβα. Δηλαδή αν το πάρεις φρέσκο από ένα ψαρά, δεν σημαίνει ότι δεν έχει υδράργυρο. Η προσοχή για τον υδράργυρο θα πρέπει να εστιαστεί στις έγκυες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοια μεγάλα ψάρια και να μην τα καταναλώνουν, επειδή μπορεί ο υδράργυρος να περάσει στο έμβρυο και να έχει προβλήματα», τόνισε συγκεκριμένα.

ΕΦΕΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης των ελέγχων στην Ελλάδα

Ο κ. Ζαμπέλας τόνισε πώς τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε αλιεύματα στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των νωπών ψαριών, δεν έδειξαν ανησυχητικά ευρήματα για υδράργυρο, μόλυβδο ή κάδμιο. Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι πρόσφατες αναφορές για τον τόνο προκαλούν προβληματισμό.

«Ελέγξαμε περίπου 150 δείγματα τα τελευταία τρία χρόνια. Ελέγξαμε ψάρια όπως ο ξιφίας και ο τόνος, κυρίως νωπά, και όλα βγήκαν αρνητικά για υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα», τονίζει προσθέτοντας ότι προς το παρόν για την Ελλάδα δεν τεκμηριώνεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο κ. Ζαμπέλας επισημαίνει, ωστόσο, ότι θα εξεταστούν εκ νέου τα στοιχεία των ερευνητών από τις χώρες όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα, για να διαπιστωθεί εάν απαιτούνται επιπλέον έλεγχοι στην Ελλάδα.

«Το παρακολουθούμε, γιατί είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι απλώς ότι ο τόνος έχει υδράργυρο, αλλά βρέθηκε σε όλα τα δείγματα υδράργυρος πάνω από τα όρια. Κι αυτό μου προκαλεί -όχι ανησυχία- αλλά ένα προβληματισμό. Θα επικοινωνήσουμε με τις αντίστοιχες αρχές στις χώρες που έκαναν αυτούς τους ελέγχους για να δούμε πώς κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα, για να αποφασίσουμε εάν θα χρειαστεί να κάνουμε κι εμείς περισσότερους ελέγχους. Γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε ενδείξεις για να το ψάξουμε παραπάνω», κατέληξε.

Της Γιάννας Σουλάκη: Πηγή: Iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις