Site icon NewsIT

Καρκινοπαθείς έκαναν το νέο πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA – Το κρίσιμο εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου

Χωρίς κατηγορία
05.02.2024 | 13:02
Καρκινοπαθείς έκαναν το νέο πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA – Το κρίσιμο εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου

FILE PHOTO: A medical worker administers a dose of the "Cominarty" Pfizer-Bivalent coronavirus disease (COVID-19) vaccine to a patient at a vaccination center in Nice as a new surge in the COVID-19 outbreak starts in France, December 7, 2022. REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Ασθενείς με καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη κάνει το νέο πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA, που βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ένας νέος δρόμος για την θεραπεία του καρκίνου.

Σύμφωνα με την Guardian, oι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Η κλινική δοκιμή θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα και καρκίνο του πνεύμονα.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο που συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και μπορούν να παραχθούν σχετικά γρήγορα και εύκολα. Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA και λειτουργεί εισάγοντας κοινούς δείκτες από όγκους στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Στόχος είναι να το βοηθήσει να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

«Οι νέες ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου με βάση το mRNA εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς ώστε να καταπολεμά τον καρκίνο του», δήλωσε ο Δρ. Ντέιβιντ Πινάτο του Imperial College του Λονδίνου, ερευνητής του βρετανικού σκέλους της δοκιμής.

Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και θα περάσουν χρόνια μέχρι να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και να περάσει το εμβόλιο στο ευρύ κοινό.

Η νέα δοκιμή θέτει κρίσιμες βάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη λιγότερο τοξικών και ακριβέστερων νέων αντικαρκινικών θεραπειών.

Σημειώνεται πως εμβόλια κατά του καρκίνου βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών σε όλο τον κόσμο. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες, οι οποίες βασίζονται στην εξαγωγή του γενετικού υλικού του ίδιου του ασθενούς από τον όγκο του
  • θεραπευτικές ανοσοθεραπείες, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες για να στοχεύουν έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Η νέα δοκιμή ονομάζεται Mobilize και στόχος είναι να ανακαλύψει αν αυτός ο συγκεκριμένος τύπος θεραπείας mRNA είναι ασφαλής και ανεκτός από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του δέρματος και αν μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους τους.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version