Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Κίνα: Αίτηση πτώχευσης από την «σκιώδη» τράπεζα – γίγας Zhongzhi

Κίνα: Αίτηση πτώχευσης από την «σκιώδη» τράπεζα – γίγας Zhongzhi
Φωτογραφία: Reuters

Ο σκιώδης τραπεζικός γίγαντας Zhongzhi Enterprise Group της Κίνας κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, αφού δήλωσε ότι είναι αφερέγγυα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Πρώτο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου αποφάσισε να αποδεχθεί την υπόθεση της πτώχευσης, σύμφωνα με δήλωση στον λογαριασμό Wechat του δικαστηρίου την Παρασκευή.

Τον Νοέμβριο, οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι ξεκίνησαν ποινικές έρευνες σχετικά με την επιχείρηση διαχείρισης χρημάτων του ομίλου. Η εταιρεία αποκάλυψε νωρίτερα έλλειμμα 36,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της.

Οι «σκιώδεις» τράπεζες όπως η Zhongzhi είναι χαλαρά ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών για να προσφέρουν δάνεια και να επενδύουν σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

 Αξίζει να σημειωθεί πως, ιδίως η Zhongrong International Trust επέκτεινε τη χρηματοδότηση σε προβληματικούς εργολάβους και απέκτησε περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες όπως η China Evergrande Group. 

Ο αναλυτής που προέβλεψε τα προβλήματα που έπληξαν τις περιφερειακές τράπεζες της Κίνας πριν από τέσσερα χρόνια, έχει τώρα μια παρόμοια προειδοποίηση για τη βιομηχανία εμπιστοσύνης της χώρας που ανέρχεται σε 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι «βαθιά προβληματικές, με κίνδυνο ενδεχομένως την κεφαλαιακή τους φερεγγυότητα», δήλωσε ο Τζεΐσον Μπενφορτν (Jason Bedford), πρώην αναλυτής της Bridgewater Associates και της UBS Group AG. 

Ο Bedford έγινε γνωστός εκδίδοντας έγκαιρες προειδοποιήσεις για τις μικρότερες τράπεζες της Κίνας, αφού πρώτα «χτένισε» σχεδόν 250 οικονομικές καταστάσεις. Τώρα έχει κάνει το ίδιο για τις εταιρείες εμπιστοσύνης της Κίνας, μια γωνιά του «σκιώδους» τραπεζικού τομέα της χώρας που μπορεί να προσφέρει αποδόσεις πολλαπλάσιες από αυτές μιας τραπεζικής κατάθεσης.

Από τις 55 εταιρείες καταπιστευμάτων που εξέδωσαν οικονομικές καταστάσεις για το 2022, 14 ανέφεραν μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία και περιουσιακά στοιχεία ειδικής μνείας που ξεπέρασαν το ένα τρίτο του συνολικού τους ενεργητικού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bedford. Πολλές από τις 13 εταιρείες που δεν υπέβαλαν έκθεση θα μπορούσαν επίσης να έχουν πρόβλημα, είπε.

Τελευταίες ειδήσεις