Επίμονοι κίνδυνοι ρευστότητας θα συνεχίζουν να πιέζουν τους δανειολήπτες, όσο διατηρείται το υψηλό κόστος δανεισμού λόγω των αυξημένων επιτοκίων της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι επιχειρήσεων να εμφανίζουν υψηλά ποσοστά κόκκινων δανείων.
Το παραπάνω συμπέρασμα περιλαμβάνεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου μεταξύ άλλων καταγράφεται ο λόγος μεταξύ των κόκκινων δανείων στο συνολικό επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ο οποίος επιβαρύνεται από το περιβάλλον που διαμορφώνεται από τα υψηλά επιτόκια και το συνακόλουθο αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.
Έτσι, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο του 2023 η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις ανήλθε σε 113,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 75,8% της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, οι κλάδοι που αναδεικνύονται ως οι πλέον ευάλωτοι στις παραπάνω συνθήκες, με τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων, είναι η εστίαση (23,1%), της αγροτικής δραστηριότητας (18,8), των κατασκευών (15,7%), το εμπόριο (11,1%), η υγεία (9,2%) και η μεταποίηση (8,8%).
Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (27,8%), της βιομηχανίας χάρτου, ξύλου και επίπλων (19,7%) και των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων (18,2%), τα οποία όμως αφορούν μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων και συνεπώς έχουν μικρή επίδραση στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη κόκκινων δανείων του κλάδου της μεταποίησης. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (0,6%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (0,7%)