Site icon NewsIT

Κορονοϊός: «Επικίνδυνη» η αιφνίδια κατάργηση της καραντίνας, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες

Χωρίς κατηγορία
22.02.2022 | 07:37
Κορονοϊός: «Επικίνδυνη» η αιφνίδια κατάργηση της καραντίνας, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που από την ερχόμενη Πέμπτη 24/2 θα επιτρέψει στους θετικούς στον κορονοϊό πολίτες της, να μην μπαίνουν σε καραντίνα. Είναι το πρώτο από μια σειρά τολμηρών μέτρων που λαμβάνει η χώρα, με σκοπό την επαναφορά της κανονικότητας στην προ πανδημίας εποχή.

Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, βρίσκονται στο στόχαστρο κριτικής από πολλούς επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ «πρόωρες» και μπορούν να αποδειχθούν «επιζήμιες» για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Βρετανία θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέψει σε άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό να εισέρχονται ελεύθερα τα καταστήματα, τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και να πηγαίνουν ανεμπόδιστα στη δουλειά τους, μία «απελευθέρωση» που πολλοί από τους συμβούλους υγείας της χώρας χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη».

Ταυτόχρονα σε δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η δωρεάν μαζική χορήγηση από το κράτος των τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει μέριμνα μόνο για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Από την 1η Απριλίου, όταν θα έχει τελειώσει ο χειμώνας και ο ιός θα μεταδίδεται λιγότερο εύκολα, θα σταματήσουμε τα δωρεάν τεστ για το ευρύ κοινό», διευκρίνισε.

Μιλώντας για την κατάργηση των κανόνων αυτοπεριορισμού στους ασθενείς με Covid, ο ίδιος τόνισε πως «μέχρι την 1η Απριλίου θα εξακολουθήσουμε να συστήνουμε στους πολίτες που βρίσκονται θετικοί σε τεστ για κορονοϊό να παραμένουν στο σπίτι. Στη συνέχεια, όμως, θα ενθαρρύνουμε όσους εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη».

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Η διαδικασία κατάργησης όλων των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν μέσα στην πανδημία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του περιορισμού της διασποράς του ιού SARS-CoV-2, αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως και την Ελλάδα.

Χρονικό ορόσημο αποτελεί το τέλος Μαρτίου, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ στο άτυπο συμβούλιο του έγινε πρόσφατα στη Γαλλία και στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η ενδημικότητα, ωστόσο, δεν θα εγκατασταθεί σε όλες τις χώρες την ίδια χρονική περίοδο, καθώς πολλά εξαρτώνται από τα εμβολιαστικά ποσοστά, την κατάσταση του συστήματος υγείας και την επιδημιολογική κατάσταση του κάθε κράτους, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο, οι έλληνες επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων άρχισαν ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρούν σε κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, μια διαδικασία που θα συνεχιστεί όλους τους επόμενους μήνες μέχρι την πλήρη άρση όλων των περιορισμών.

Ήδη την εβδομάδα αυτή θα ξεκινήσει να συζητείται η πιθανότητα άρσης του μέτρου της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και η επέκταση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στα καταστήματα.

«Δεν έμειναν και πολλά μέτρα. Αν αυξήσουμε κι άλλο τη χωρητικότητα στα γήπεδα… δεν έμειναν και πολλά μέτρα. Είναι οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και κάποια άλλα μέτρα που αφορούν στις χωρητικότητες», ανέφερε μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Παράλληλα τόνισε πως και η Ελλάδα θα μπει στη διαδικασία της σταδιακής αλλαγής ή κατάργησης μέτρων, όπως είναι: η πολιτική του testing, η απομόνωση των ασυμπτωματικών θετικών περιστατικών, αλλά και η καραντίνα των επαφών, και η δήλωση μόνο των συμπτωματικών:

«Γενικά η πολιτική του testing πρέπει να αλλάξει. Θα το δούμε και για τα σχολεία και σε συνδυασμό με το εάν θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική καταγραφής των κρουσμάτων. Γιατί πρέπει -και με βάση το ECDC- να σταματήσει η καταγραφή των ασυμπτωματικών και να πάμε σε καταγραφή μόνο των ατόμων που έχουν συμπτώματα. (…) Και πρέπει να αλλάξει και η καραντίνα και η απομόνωση. Σταδιακά κάπως. Ή πάλι μπορεί να είναι άλλα μέτρα: αν έχεις συμπτώματα να φοράς μάσκα και κάποιες μέρες να μένεις σε απομόνωση εάν έχεις πυρετό και μετά με μάσκα. Αυτά όμως, θα τα δούμε στην πορεία πως θα εξελιχθούν. Αυτές είναι ουσιώδεις αλλαγές ως προς την αντιμετώπιση. Είναι και πολύ πιο σημαντικές, από το να αυξήσουμε π.χ. τη χωρητικότητα σε κάποιο χώρο ή δραστηριότητα», τόνισε ο ίδιος.

Ο Καθηγητής εξέφρασε, ωστόσο, αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει να αποσύρουμε μέτρα που μπορεί να είναι σημαντικά για τη χώρα μας, όπως αυτό του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο -όπως λέει- ίσως θα ήταν καλό να παραμείνει για ακόμη ένα χρόνο.

Κατάργηση της απομόνωσης μπορεί να φέρει νέα έξαρση 

Η κατάργηση των τεστ Covid και της πενθήμερης απομόνωσης των κρουσμάτων στη Βρετανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση της επιδημίας, καθώς η συμπεριφορά των ανθρώπων στη φάση αυτή υπόκειται σε πιο γρήγορη αλλαγή σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ανέφεραν κυβερνητικοί επιστημονικοί σύμβουλοι σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αγγλία.

Οι επιστήμονες προέτρεψαν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να είναι λιγότερο «ενθουσιώδης» στις αποφάσεις του για την μετα-πανδημική εποχή. Σε νέα μελέτη που παρουσίασαν μάλιστα, αποδείχθηκε πως οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως δεν πρέπει να καταργηθεί ο νόμος για τον κατ’ οίκον περιορισμό των θετικών κρουσμάτων, αλλά και η δωρεάν από το κράτος παροχή των εξετάσεων Covid-19.

Η ίδια συμβουλευτική επιστημονική ομάδα που καταρτίζει τα μαθηματικά μοντέλα της πανδημίας και έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση, επέστησε επίσης την προσοχή, σε ό,τι αφορά την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων:

«Ενώ η αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών μετά την άρση των περιορισμών κατά το προηγούμενο διάστημα ήταν σταδιακή, τώρα με την κατάργηση των τεστ και της απομόνωσης, είναι αιφνιδιαστική και απότομη. Κι αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε οπισθοχώρηση την επιδημία και σε νέα ταχεία έξαρση», ανέφεραν οι ειδικοί επικαλούμενοι εργασία που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Εξηγώντας περαιτέρω, ανέφεραν πως ο συνδυασμός μέτρων και αλλαγής συμπεριφοράς (τεστ, αυτοαπομόνωση και χρήση μάσκας) έχει διαπιστωθεί ότι βοήθησε στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά περίπου 20 έως 45%. Έτσι, οι ίδιες εκτιμήσεις δείχνουν πως υπάρχει πιθανότητα αύξησης της μετάδοσης κατά περίπου 25% με 80% εάν ο πληθυσμός επέστρεφε ξαφνικά στην προ-πανδημική συμπεριφορά χωρίς περιορισμούς.

Να σημειωθεί πως η Βρετανία έχει καταγράψει 160.000 θανάτους από την COVID-19, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον αίρει όλους τους περιορισμούς, καθώς ο εμβολιασμός και η χαμηλότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον αποσυνδέει τη συσχέτιση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων.

Οι βρετανοί επιστήμονες πάντως καταλήγουν, πως η φθίνουσα ανοσία της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και οι νέες παραλλαγές θα μπορούσαν να δράσουν για να αυξήσουν ή να μειώσουν τη μετάδοση τους επόμενους μήνες, κάτι που αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version