Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Φόβοι για «έκρηξη» του AIDS στην Αφρική λόγω της πανδημίας

Χωρίς κατηγορία
03.11.2021 | 13:21
Κορονοϊός: Φόβοι για «έκρηξη» του AIDS στην Αφρική λόγω της πανδημίας

Φόβοι για έξαρση του AIDS λόγω της πανδημίας εκφράζονται από επιστήμονες, ειδικά στην δυτική και κεντρική Αφρική.

Και αυτό λόγω των διαταραχών στις υπηρεσίες υγείας που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, όπως ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της UNAIDS, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS.

Αν και τα ποσοστά των φορέων του ιού HIV και των θανάτων από AIDS σημειώνουν σταθερά μείωση την τελευταία δεκαετία, στην περιοχή αυτή αναλογούσε το 22% των θανάτων από AIDS το 2020.

Περίπου 200.000 άνθρωποι στη δυτική και κεντρική Αφρική προσβλήθηκαν από τον ιό HIV πέρυσι έναντι 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως, δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS.

Μεγάλη μετάδοση

Τα νέα κρούσματα στην περιοχή αυξάνονται γρήγορα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία του σεξ, οι χρήστες ναρκωτικών και οι κρατούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν πάντα έτοιμη πρόσβαση σε μέτρα πρόληψης και θεραπεία.

Η επικεφαλής της UNAIDS Γουίνι Μπιανγίμα σημείωσε ότι ακόμη διερευνάται η έκταση του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον HIV, αλλά η υπηρεσία της βλέπει παραδείγματα διαταραχών.

“Ανησυχούμε αρκετά ότι, όταν έρθουν όλα τα στοιχεία για τη φετινή χρονιά (2021), μπορεί να δούμε μια αύξηση στα νέα κρούσματα και ότι σε λίγα χρόνια μπορεί να δούμε περισσότερους θανάτους”, δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ, η Μπιανγίμα στο Reuters στο περιθώριο συνόδου κορυφής για την υγεία στο Ντακάρ.

“Βλέπουμε στις χώρες μείωση του αριθμού των ανθρώπων που λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, μείωση αυτών που εξετάζονται και αύξηση των αριθμών των ανθρώπων που δεν ακολουθούν θεραπείες. Αυτές δεν είναι καλές ενδείξεις, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στα νέα κρούσματα και τους θανάτους”, υπογράμμισε.

Που οφείλεται η αύξηση

Τα συστήματα υγείας στην περιοχή δέχθηκαν πιέσεις από την πανδημία του νέου κορονοϊού, κάτι το οποίο ανάγκασε τις κυβερνήσεις να εκτρέψουν τους σπάνιους πόρους τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ επίσης τα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, όπως τα lockdown, περιόρισαν την πρόσβαση στην πρόληψη και την θεραπεία για τον HIV.

Η UNAIDS προειδοποίησε τον περσινό Ιούλιο ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του AIDS σημείωναν κάμψη ακόμη και προτού ξεσπάσει η πανδημία και ότι αυτή απειλεί τώρα να φέρει πίσω κατά 10 χρόνια ή περισσότερο την πρόοδο που επιτεύχθηκε με σκληρές προσπάθειες κατά του HIV.

Η Μπιανγίμα παρότρυνε κι άλλους ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του προέδρου της Σενεγάλης Μακί Σαλ, ο οποίος κατά την ομιλία του για το κλείσιμο της συνόδου στο Ντακάρ, αύξησε τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση του HIV.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version