Τα θύματα από τον κορονοϊό στο Ιράν συνεχώς αυξάνονται και μέχρι σήμερα 54 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους. Στη Γερμανία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 117.
Οι θάνατοι από την επιδημία του νέου κορονoϊού στο Ιράν αυξήθηκαν κατά 11 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας συνολικά τους 54, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι καταγράφηκαν 385 νέα κρούσματα, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των ασθενών στους 978. Ο Τζαχανπούρ κάλεσε όλους τους Ιρανούς να αποφεύγουν τα αχρείαστα ταξίδια και να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Λίγο νωρίτερα, ένας διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης είπε, σε μια συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ότι αυτή η επίλεκτη δύναμη θα διαθέσει χώρους σε όλο το Ιράν για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
«Έχουμε φτιάξει κέντρα σε όλη τη χώρα για να βοηθήσουμε τον κόσμο να αντιμετωπίσει τον ιό (…) χρειαζόμαστε πανεθνική συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση. Ο κόσμος πρέπει να τηρεί τις συμβουλές των αξιωματούχων των υπηρεσιών υγείας», είπε ο διοικητής, που δεν κατονομάστηκε.
Στα 117 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονoϊού στη Γερμανία αυξήθηκε στα 117, από 66 μέχρι χθες, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων έχει διευρύνει τις οδηγίες της σχετικά τα ταξίδια και ματαίωσε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις. Το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει επίσης όσους παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος να μην συμμετέχουν σε μαζικές συναθροίσεις.
Περισσότερα από τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Πολλά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονoϊού, καθώς ορισμένοι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είπε σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι αναμένει το εμβόλιο για τον νέο κορονoϊό να είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους. Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία είναι έτοιμη να θέσει σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις και περιοχές για να ελέγξει την επιδημία, απάντησε: «Αυτό θα ήταν η ύστατη λύση». Δεν διευκρίνισε πάντως τι θα έπρεπε να συμβεί ώστε να ληφθούν τέτοια δρακόντεια μέτρα.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είπε ότι η Γερμανία θα είναι σε θέση να λάβει μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας εάν η επιδημία προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση.
Με πελάτες σε απόσταση ασφαλείας ανοίγουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια στην Ιταλία
Στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ιταλίας (Βένετο, Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια) βάσει των τελευταίων αποφάσεων της κυβέρνησης, ανοίγουν και πάλι καφέ-μπαρ και εστιατόρια, αλλά οι πελάτες θα πρέπει να κρατούν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστο ενός μέτρου για να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, νέες μεταδόσεις του κορονοϊού.
Στο μεταξύ, τα κρούσματα είναι 1.128 και οι νεκροί 29. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάδοση του ιού επιβραδύνει τον ρυθμό της. Όσο για την έλλειψη γιατρών και νοσοκόμων σε νοσοκομεία και στην «κόκκινη ζώνη», με πενήντα χιλιάδες άτομα σε απομόνωση, έχει ζητηθεί να προσφέρουν το έργο τους γιατροί που έχουν βγει στην σύνταξη, ενώ προγραμματίζονται νέες προσλήψεις νοσηλευτών.
Τρία αμερικανικά πανεπιστήμια με παράρτημα στην Φλωρεντία, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την λειτουργία τους, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμβούλεψε τους συμπολίτες του να μην ταξιδεύουν, την περίοδο αυτή, στις περιοχές της Ιταλίας στις οποίες καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού.
Σε ότι αφορά, τέλος, τα οικονομικά μέτρα στήριξης 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέχρι την Παρασκευή, είναι σαφές ότι φέτος η Ιταλία πρόκειται να ξεπεράσει το όριο της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι χρειάζονται τουλάχιστο είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η κυβέρνηση Πέντε Αστέρων, σε αυτή την φάση, απαντά ότι απαιτείται εθνική ενότητα και ρεαλιστική πολιτική σκέψη.
Τέλος στα φιλιά βάζει ο υπουργός Υγείας της Ελβετίας
Οι Ελβετοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν την καθημερινή συνήθειά τους να φιλιούνται στα μάγουλα σε ένδειξη χαιρετισμού, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονιοϊού, υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ.
Στην Ελβετία, όπως και στη γειτονική Γαλλία, είναι πολύ συνηθισμένο οι φίλοι και γνωστοί να φιλιούνται μεταξύ τους όταν συναντιούνται – μάλιστα οι Ελβετοί δίνουν τρία φιλιά στα μάγουλα, αντί για δύο στα οποία «περιορίζονται» οι Γάλλοι.
«Γνωρίζουμε ότι το να τηρούμε απόσταση μεταξύ μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Για αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά να αποκηρύξουμε τα φιλιά» ως προληπτικό μέτρο, είπε ο Μπερσέτ στην εφημερίδα SonntagsZeitung, όταν ρωτήθηκε αν θα συμβούλευε τους πολίτες να μην χαιρετιούνται με αυτόν τον τρόπο.
Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν είχε συστήσει στους συμπατριώτες του να μην κάνουν χειραψία, δεν έφτασε όμως στο σημείο να «απαγορεύσει» τα φιλιά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το τακτικό πλύσιμο των χεριών ως μέτρο πρόληψης.
Η Ελβετία έχει ήδη απαγορεύσει μέχρι και τις 15 Μαρτίου τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στις οποίες αναμένονταν να συμμετάσχουν πάνω από 1.000 άνθρωποι. Στη χώρα έχουν καταγραφεί λιγότερα από 20 κρούσματα του Covid-19, σε αντίθεση με τα εκατοντάδες της γειτονικής Ιταλίας.