Τέλος στην εγκατάλειψη και την παρακμή πολλών δεκαετιών στο ιστορικό Κτήμα Τατοΐου. Το πρώην Βασιλικό Κτήμα ετοιμάζεται για να ζήσει και πάλι την "ατμόσφαιρα του 1900". Ήταν η χρυσή εποχή που η μεγαλοπρεπής έπαυλη χρησίμευε ως θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Διαβάστε για το φιλόδοξο σχέδιο βιωσιμότητας του Ανακτόρου και του Κτήματος, μετά και το "πράσινο" φως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μετά από «αγκυλώσεις» ετών, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης, στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου. Θα υλοποιηθούν επενδύσεις αξίας 100 εκατ. ευρώ, με ευρωπαϊκά κονδύλια και πόρους που θα προέλθουν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Παράλληλα, αρκετοί Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν οικονομικά, ώστε να αναβιώσει το συντομότερο δυνατό το ιστορικό αυτό Κτήμα των 47 χιλιάδων στρεμμάτων, που ενώ κάποτε αποτέλεσε σημείο αναφοράς αριστοκρατικών οικογενειών κι επιφανών πολιτών από όλο τον κόσμο, σήμερα βρίσκεται εγκαταλειμμένο στο έλεος της τύχης του. Οι βασικοί πυλώνες που θα αναπτυχθεί το σχέδιο ανάπλασης του Κτήματος είναι τρεις: Μουσειακός, Φιλοξενία – Εστίαση και Αγροτουρισμός.
Το πρώτο βήμα θα γίνει από το κεντρικό κτίριο των Ανακτόρων, που θα μετατραπεί σε Μουσείο και θα αναβιώσει την «ατμόσφαιρα του 1900», περίοδο που η έπαυλη χρησίμευε ως θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Το όνομα του γραφείου που θα υλοποιήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Την ίδια στιγμή, εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων εκπονεί ήδη, μελέτη βιωσιμότητας, με την οποία θα υποδεικνύει του τρόπους ανεύρεσης πόρων, από τους οποίους θα συντηρείται το Κτήμα. Οι εξειδικευμένοι μελετητές συμπεραίνουν ότι τα έσοδα μπορούν να έλθουν από το ξενοδοχείο, το εστιατόριο κι άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και τα αμπέλια, το τυροκομείο κ.λπ. Το μελετητικό γραφείο που θα αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου των Ανακτόρων, θα επιλεγεί ανάμεσα από 8 συνολικά γραφεία που υπέβαλαν τις αρχιτεκτονικές τους προτάσεις. Τόσο η μελέτη για την αναβίωση του Ανακτόρου, όσο και η μελέτη βιωσιμότητας του Κτήματος, θα παραδοθούν έως το τέλος του 2020, έτσι, ώστε το 2021 να τοποθετηθούν οι «σκαλωσιές» για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, Το εναρκτήριο σήμα, έδωσε, τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού το συντονισμό του εμβληματικού αυτού έργου.
Το ξενοδοχείο και τα αμπέλια πηγές εσόδων για το Κτήμα
Το σχέδιο βιωσιμότητας προβλέπει ότι, πηγές εσόδων για τη συντήρηση του Κτήματος θα δημιουργηθούν από την εμπορική εκμετάλλευση ενός ξενοδοχείου μπουτίκ 8 δωματίων, ενός εστιατορίου, από ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και την εκμετάλλευση αγροκτηνοτροφικών μονάδων. Όπως τονίζει στο newsit.gr ο πρόεδρος Σωματείου των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου κ. Βασίλης Κουτσαβλής «Το κτήμα, διαθέτει λιόδεντρα, λαχανικά και αμπέλια, που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εξειδικευμένων επαγγελματιών για να τα αξιοποιήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, Οινικές Ενώσεις ενδιαφέρονται για να αναβιώσουν τους αμπελώνες του Κτήματος, που εγκαταλείφθηκαν πριν από πολλά χρόνια».
Ανάκτορο όπως… κάποτε
Η πρώτη και βασική εργασία του συνολικού έργου ανάπλασης, είναι η μετατροπή του Κεντρικού Ανακτόρου σε Μουσείο. Στόχος αποτελεί, να «αναβιώσει η ατμόσφαιρα του 1900». Έτσι, θα αφαιρεθούν πλήρως τα μπαλκόνια του κτιρίου, ώστε η όψη του να επανέλθει στην αρχική του μορφή, όπως δηλαδή ήταν όταν χτίστηκε. Μάλιστα, το μουσείο δεν θα αποτελεί ένα κλασικό μουσείο, αλλά θα είναι λειτουργικό, στα πρότυπα του εξωτερικού. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή εκθέματα σε βιτρίνες, αλλά τα έπιπλα και τα αντικείμενα θα είναι έτσι τοποθετημένα, σαν μία καθημερινή ημέρα, την εποχή που λειτουργούσε. Στους στάβλους δε, του Κτήματος θα εκτεθούν αυτοκίνητα και βασιλικές άμαξες.
Ψυχαγωγία με hotel μπουτίκ, εστιατόριο… και βόλτα με άλογα
Η δεύτερη ενότητα αναπτύσσεται, με επίκεντρο τη φιλοξενία και την εστίαση. Υπάρχουν σχέδια για να λειτουργήσει ξενοδοχείο μπουτίκ 8 δωματίων, σε ένα από τα 40 κτίρια του Κτήματος, που κάποτε λειτουργούσε επίσης ως ξενοδοχείο. Αλλά και στα μαγειρεία του Ανακτόρου, θα λειτουργήσει εστιατόριο, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τομέα του φαγητού. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αναψυχή είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό υπάρχουν σχέδια, για να λειτουργήσει ακόμη ένας ιππικός όμιλος, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κάνουν βόλτα με άλογα, αλλά και με τρενάκια, ενώ σκέψεις υπάρχουν επίσης, για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και γηπέδων τένις.
Αγροτουρισμός
Ο τρίτος και πολύ σημαντικός τομέας, είναι ο αγροτουρισμός. Προβλέπεται δηλαδή πλήρης αξιοποίηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με βιολογικό τρόπο. Μέσα στο κτήμα υπάρχουν 900 ρίζες ελιές, καθώς και φρούτα και λαχανικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρασκευαστούν μαρμελάδες και γλυκά, τα οποία θα πωλούνται μέσα στο Κτήμα. Επιπλέον, σχέδια υπάρχουν για να επαναλειτουργήσει το τυροκομείο και το οινοποιείο, καθώς υπάρχουν αμπελώνες, που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα, για να «αναστηθούν». Οι οινικές ενώσεις που έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για να αναβιώσουν τους αμπελώνες, υπολογίζουν, ότι από τη στιγμή που θα τους αναλάβουν, τρία χρόνια μετά, θα μπορούν να παράγουν κρασί.
Να σημειωθεί, ότι το Κτήμα Τατοΐου, που το 2003 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, ελέγχεται από 4 Υπουργεία: Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και 7 φορείς του Δημοσίου: Από το Δασαρχείο, τους Δήμους Διονύσου και Πάρνηθας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια Αττικής, μέχρι την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί χρειάζεται να υπογράψουν κάθε φορά που πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, αλλά και το «ταμπού» των Ελλήνων για τη Βασιλεία και τους Βασιλείς, ήταν οι βασικοί λόγοι της επενδυτικής «αδράνειας», που οδήγησαν στην εγκατάλειψη, το ιστορικό αυτό κτήμα.