Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο»

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου σε συνέντευξη στο Bloomberg αναφέρθηκε στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ στάθηκε και στην Ελλάδα που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Σχετικά με την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο Bloomberg ότι έχω καλή σχέση μαζί του και ελπίζω να συνεχιστεί. «Ελπίζουμε να μην αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «φιλική συνομιλία» με τον Τραμπ προσθέτοντας ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Αναφορικά με την στάση της Ευρώπης απέναντι στην νέα αμερικανική υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την στρατηγική της αυτονομία ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική Νομίζω ότι είναι καιρός να πάμε από τα λόγια στις πράξεις έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Στάθηκε και στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα η οποία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς… «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά την ελληνική οικονομία και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια στη θητεία μας. Η κυβέρνησή μας είναι σταθερή. Θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού και σε άλλους τομείς, όπως παραδείγματος χάρη και σε καινοτόμους τομείς. Προσελκύουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε. Ο κύριος στόχος μου είναι να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη ταχύτατα, ταχύτατα να καλύψουμε το χάσμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα».

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι η Ευρώπη θα προσφέρει περισσότερη συνεργασία να αλλά και περισσότερους πόρους σε χώρες στην αιχμή του δόρατος της κλιματικής αλλαγής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «παρακολουθώ αυτές τις συναντήσεις εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να υπάρχει ένα αν θέλετε σχέδιο που επαναλαμβάνεται και όσον αφορά τις συζητήσεις, από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη φαίνεται να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που αφορούν τον κλιματικό μετασχηματισμό και όλοι συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να επιταχυνθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μου.

Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό λόγω και των κλιματικών καταστροφών που είχαμε και των πρόσφατων πλημμυρών και κλιματικών καταστροφών στην Ισπανία. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση αυτών των δυσκολιών και φυσικά στο να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες…».

Επιπλέον ανέφερε «η Ευρώπη αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και ειδικότερα την παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, να τα αντικαταστήσει κατά 12% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπότε και εμείς θα προσαρμοστούμε. Φυσικά υπάρχει και η απώλεια ζωής. Για εμάς οι απώλειες ζωής είναι εκείνο που μετρά περισσότερο από όλα. Και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να ληφθούν και μέτρα πιο ενεργητικά, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τους πόρους μας όπως το νερό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπακού. «Το πρώτο μήνυμα που θα ήθελα να δώσω στον κόσμο είναι ότι η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό και αυτό βεβαίως δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες επένδυσης στη χώρα».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο υπουργός μου θύμισε προηγουμένως ότι παρακολουθήσαμε την μαζί την COP στο 2007. Εκείνη την εποχή, όταν βρεθήκαμε στο Μπαλί, η Ελλάδα παρήγαγε την περισσότερη ενέργεια της από ορυκτά καύσιμα. Το καταφέραμε όμως να το περικόψουμε αυτό κατά 45% μετακινούμενοι προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 50% της ενέργειάς μας προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια αυτός ο μετασχηματισμός θα δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις. Φυσικά αυτό βοηθιέται και από τη γεωγραφία μας. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη γιατί διαθέτει μια γεωγραφία που της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και βέβαια επικεντρωνόμαστε και στην εξαγωγή ενέργειας που πλέον αλλάζει την παραδοσιακή μας αν θέλετε στάση ή θέση ως καθαρό εισαγωγέα ενέργειας…».

Στην συνέχεια στάθηκε στον πράσινο μετασχηματισμό… «Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι ο πράσινος μετασχηματισμός. Ήδη ο Υπουργός το τόνισε γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η κλιματική κρίση είναι γεγονός. Αυτή τη στιγμή αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξισορροπήσουμε ανάμεσα στους στόχους της βραχυπρόθεσμης προσαρμογής και της μακροπρόθεσμης άμβλυνσης… ».

 

Τελευταίες ειδήσεις