Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Μαρλέν Βυτινίδου στο The 2Night Show: «Οι γυναίκες που γνώρισα στη φυλακή έκαναν το επόμενο βήμα»

Μαρλέν Βυτινίδου στο The 2Night Show: «Οι γυναίκες που γνώρισα στη φυλακή έκαναν το επόμενο βήμα»

Η σχεδιάστρια μόδας Μαρλέν Βυτινίδου βρέθηκε καλεσμένη του Γρηγόρη Αρναούτογλου στο «The 2Night Show» και μίλησε για όλους και για όλα.

Στο «The 2Night Show» βρέθηκε η Μαρλέν Βυτινίδου και μίλησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου αναφορικά με την ενασχόλησή της με το σχέδιο μόδας, τη βιωσιμότητα στη μόδα αλλά και την φιλανθρωπική της δράση για την επανένταξη αποφυλακισμένων και κακοποιημένων γυναικών στην κοινωνία.

«Βιώσιμη μόδα σημαίνει ότι ακολουθούμε μια σειρά από στρατηγικές έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε ενεργειακά τον πλανήτη. Είναι υπέροχο και είναι ο στόχος μας. Τον έχουμε εξαντλήσει τον πλανήτη. Το ύφασμα από γάλα γίνεται από την αποξήρανση του ληγμένου γάλακτος.

Αυτό συλλέγεται, αφυδατώνεται, στη συνέχεια νηματοποιείται και στη συνέχεια ύφασμα… Αυτά τα υφάσματα τα παίρνουμε από το εξωτερικό, γιατί δεν υπάρχει ανεπτυγμένη κλωστοϋφαντουργεία στην Ελλάδα για να αναπτύξει αυτήν την τεχνική» σημείωσε αρχικά η Μαρλέν Βυτινίδου.

Για τον λόγο που η ίδια σταμάτησε να εργάζεται ως χημικός και στράφηκε προς τον χώρο της μόδας, η Μαρλέν Βυτινίδου σημείωσε ότι: «πολύς κόσμος θέλει να αλλάξει δουλειά, γιατί δεν τον ικανοποιεί η δουλειά, αυτό που θέλει να κάνει από την αρχή. Εμένα το πάθος μου, από τα 18 μου ήταν η ζωγραφική και η δημιουργία στο καλών τεχνών.

18 χρόνων όμως οι γονείς σε επηρεάζουν πάρα πολύ και έτσι πήγα πανεπιστήμιο. Ολοκληρώνοντάς το εύκολα βρήκα δουλειά στη φαρμακευτική αγορά και στα 20 χρόνια αντιλήφθηκα ότι είμαι σε εντελώς λάθος χώρο. Είχα κουραστεί και αισθανόμουν εγκλωβισμένη τη δημιουργικότητά μου. Η απόφαση να φύγεις από μια δουλειά που δε σε απολύει ή διώχνει κανείς, είναι δύσκολη. Ποτέ δεν είναι αργά. Πρέπει να τολμάμε και να κυνηγάμε το όνειρό μας. Το δικό μου ήταν να ασχοληθώ με την μόδα».

Μιλώντας για την θερμοκοιτίδα μόδας και στην ίδρυση σχολής μόδας στην Ελλάδα, η γνωστή σχεδιάστρια υπογράμμισε πως «στο εξωτερικό υπάρχουν δεκάδες θερμοκοιτίδες. Είναι ένα περιβάλλον στο οποίο επιταχύνεται η ανάπτυξή σου, όπως η θερμοκοιτίδα στα μωράκια. Η θερμοκοιτίδα απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες.

Όποιος θέλει να επιταχύνει την επιχειρηματική του ανάπτυξη, δηλαδή να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Εμείς εκπαιδεύουμε μόνο στην επιχειρηματικότητα. Το πρώτο βήμα είναι η βασική εκπαίδευση στη σχολή και το δεύτερο, να ανοίξεις τα φτερά σου και να πας στο εξωτερικό και να πας σε όλο τον κόσμο. Κάνουμε μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό, κλείνουμε μεγάλα φόρουμ, όλοι μαζί, και με ένα περίπτερο προωθούμε τις συλλογές μας. Η θερμοκοιτίδα υποστηρίζει τον νέο επιχειρηματία».

Τέλος, μιλώντας για την φιλανθρωπική της δράση που αφορά την επανένταξη αποφυλακισμένων και κακοποιημένων γυναικών στην κοινωνία, η ίδια σημείωσε ότι: «Αυτές οι γυναίκες που γνώρισα στις φυλακές Κορυδαλλού έκαναν το βήμα για τη δεύτερη ευκαιρία. Αυτές έπρεπε να αλλάξουν τη ζωή τους αμέσως μετά την αποφυλάκιση. Έκατσα και σκέφτηκα πολύ απλά και είπα ότι ξέρω να διδάξω μόδα και επιχειρηματικότητα».

«Αυτές οι γυναίκες μήπως μπορούν να επωφεληθούν, όταν αποφυλακιστούν, να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση; Το στίγμα ότι είσαι πρώην φυλακισμένη είναι μεγάλο. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να το ξεπεράσω. Όταν μπήκα για πρώτη φορά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, ήταν ένα πολύ βαρύ περιβάλλον.

Είναι δύσκολο να σωφρονιστείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δε σε βοηθάει. Προσπάθησα να μείνω στο χώρο της εκπαιδεύτριας. Ζήτησα εγώ να πάω εκεί, ήταν δική μου προσωπική ανάγκη. Έπρεπε να προσφέρω κάτι στην κοινωνία… Ήθελα να κάνω κάτι που να έχει όφελος, να μην έχει ξαναγίνει και να είναι ουσιαστικό. Όταν μπήκα μέσα κατάλαβα ότι είχε νόημα αυτό που έκανα».

Τελευταίες ειδήσεις