Πέμπτη, 28 Νοε.
11oC Αθήνα

Μαρτύριο χωρίς τέλος η ρύθμιση του χρέους για την Ελλάδα – Νέα συνάντηση στο Παρίσι

χρέος

Μπορεί η κυβέρνηση να είχε θέσει ως υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα ακόμη και πριν την ανάληψη της εξουσίας την ρύθμιση του χρέους, ωστόσο έχουν περάσει σχεδόν 3,5 χρόνια και καμία ουσιαστική κίνηση δεν έχει υπάρξει.

Ακόμη και τώρα που όλα δείχνουν ότι είναι μονόδρομος η λήψη των αποφάσεων για το συγκεκριμένο θέμα, οι δανειστές και ειδικά το Βερολίνο δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να βιαστούν.

Μετά το ναυάγιο στον Καναδά, όπου Γερμανία και ΔΝΤ θα προσπαθούσαν να γεφυρώσουν το χάος του που τους χωρίζει, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Παρίσι, που ωστόσο δεν υπάρχουν και σοβαρές ελπίδες για ουσιαστική πρόοδο και όλα δείχνουν πως μόνο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Οι πρώτες αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά της Κομισιόν και του ESM, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς του ιδιώτες αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι του EuroWorking Group την Πέμπτη στο Παρίσι. Το θρίλερ για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Ιουνίου αφού σε πολιτικό επίπεδο οι εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν ακόμα αρκετά από την τελική συμφωνία.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος όχι όμως και από την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες , παρά την πίεση της Κομισιόν και την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει η συμφωνία για όλα (αξιολόγηση, μεταμνημονιακή εποπτεία, χρέος) στις 21 Ιουνίου, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ροκανίζει το χρόνο, στρέφοντας τους προβολείς των αποφάσεων για αργότερα.
Έχοντας ως δεδομένο ότι η Γερμανία επιδιώκει την ελάχιστη απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους με την ταυτόχρονη απαίτηση ισχυρού πλέγματος μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και εποπτείας, το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι τι θα δείξουν οι αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους που εκπονούν τόσο η Κομισιόν και ο ESM όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα ευρήματα των DSA θα είναι αυτά που θα υπαγορεύσουν σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις των αγορών.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της, θα εκπονήσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το δίπολο ESM – ΔΝΤ συνεχίζουν να πιέζουν για τη λήψη μιας υβριδικής γραμμής πίστωσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος, θέμα στο οποίο επανήλθε χθες και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 2,3%. Εξαγωγές (+7,6%) και εισαγωγές (-2,8%) στήριξαν την ανάπτυξη παρά τη μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης (-0,3%) και των επενδύσεων (-10,4%). Αναλυτές αξιολογώντας τα νεότερα στοιχεία επισημαίνουν τις αδυναμίες της κατανάλωσης και των επενδύσεων αλλά θεωρούν πως το δυναμικό ξεκίνημα του έτους είναι συμβατό με τον αναθεωρημένο στόχο για ετήσια επέκταση στην περιοχή του 2%.
Το ΙΟΒΕ με έκθεσή του εκτιμά πως καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η οικονομία κινείται σε θετικό, αν και ήπιο ρυθμό ανάπτυξης αν και παραμένουν πολύ σημαντικές αβεβαιότητες. «Το πλαίσιο αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η προαιρετική δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι σημαντικά ζητήματα για τα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις» τονίζει το ΙΟΒΕ εκτιμώντας πως ενδεχόμενες σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων πιθανώς θα επηρεάσουν επίσης τις οικονομικές προσδοκίες κατά τους επόμενους μήνες.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να πατήσουν τέρμα τα γκάζια στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προκειμένου να ικανοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο. Τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες δημιουργούν προβληματισμό για το στόχο ενώ η αξιολόγησή τους από τους δανειστές θα κρίνει και την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ της τρίτης αξιολόγησης η οποία είναι διαθέσιμη έως και τις 15 Ιουνίου.

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις