Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα. Εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ο πρωθυπουργός έκρινε ότι «το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας».
Στην πρόταση Μητσοτάκη για επίδομα 2.000€ για τη γέννηση κάθε παιδιού στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι «σοβαρή πρόταση» και αν και θα μπορούσε, δεν θα το χαρακτήριζε φιλοδώρημα.
Τι είπαν…
Πρώτος, το λόγο στη συζήτηση στη Βουλή πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για σχέδιο 4 κατευθύνσεων, το οποίο περιλαμβάνει «μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, στήριξη των εργαζόμενων γονέων -κυρίως των γυναικών- και των μεγάλων οικογενειών, επιστροφή των νέων που έφυγαν και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού».
«Τα σποραδικά επιδόματα με τη μορφή φιλοδωρήματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν πολιτική για τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια», είπε κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα θεσπίσει άμεσα ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο θα γεννιέται στη Ελλάδα ώστε οι νέοι γονείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του πρώτου καιρού και να μην σκέφτονται το οικονομικό όταν θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση να αυξηθεί το αφορολόγητο κατά 1.000€ για κάθε παιδί, ενώ μίλησε και για πρόσθετα κίνητρα για ζευγάρια που θα τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 τους χρόνια.
«Όλα τα βρεφικά είδη, αλλά και τα είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Παιδικοί σταθμοί για όλα τα ελληνόπουλα στα πρώτα τους χρόνια. Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού με κυβέρνηση ΝΔ» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Θεσμοθετείται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα. Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αυξάνεται η άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες και επεκτείνεται η προστασία από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό. Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα περιμένει όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα επαναφέρουμε τα ποσά που η κυβέρνηση περιέκοψε πέρυσι για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες».
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας το λόγο μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε πως το θέμα της εργασίας είναι Νο1 στην υπόθεση της κοινωνικής αναπαραγωγής. Γι’ αυτό και για την κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή ένας από τους πρώτους στόχους. Αφού αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του (θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας, αύξηση κατώτατου μισθού.
Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό ενεργητικών πολιτικών ως «φιλοδωρήματα», σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως σε ό,τι αφορά στις πολιτικές για το παιδί «δεν είστε επαρκώς ενημερωμένος από τους συνεργάτες σας για όσα ήδη έχουν γίνει».
«Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα “φιλοδώρημα”, γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μην εξαγγέλλει πράγματα που ήδη υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση. «Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι δεν υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση, δαπάνη, επιδότηση. Γιατί λέτε στο πρόγραμμά σας ότι θα το λύσετε δίνοντας 1.800 ευρώ ετησίως σε κάθε παιδί. Εμείς δίνουμε σήμερα από 2.375 έως 2.945 για τα βρέφη, 1.805 έως 2.375 για τα νήπια. Πολύ περισσότερα από όσα λέτε εσείς ότι θα δώσετε. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί», υπογράμμισε.
«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτόν τον τόπο να μη στερηθούν τα στοιχειώδη, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθαν στον κόσμο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν χωρούν ούτε κροκοδείλια δάκρυα, ούτε κορώνες για το δημογραφικό, από πολιτικές δυνάμεις που στην πράξη, με τα πεπραγμένα τους στην κορύφωση της κρίσης, θεώρησαν τις πολιτικές για το παιδί, περιττή σπατάλη» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως το πλαίσιο που προτείνει για την υιοθεσία έχει γίνει νόμος εδώ και ένα χρόνο!
Και ο… Αντετοκούνμπο
Θα αναρωτηθεί κανείς πως η συζήτηση έφτασε από επιδόματα και παιδικούς σταθμούς στον… Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Μίλησε για υποκρισία ορισμένων αλλά και για τις θλιβερές συνέπειες που είχε στο δημογραφικό η ρατσιστική και ακραία συντηρητική στάση κάποιον σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
«Αυτοί που καλλιεργούν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δεν σκορπούν μονάχα το μίσος και τον διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν. Πολύ περισσότερο αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο με οδηγό αυτές τις αρχές. Αυτοί που μιλούσαν και μιλούν για λαθραίους, για εισβολείς, για τη δήθεν απειλή στα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Αυτοί που γύρισαν την πλάτη σε χιλιάδες παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και νοιάστηκαν μονάχα για μια στιγμή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και κάπου εκεί «μπήκε στη συζήτηση» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία» στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών, οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν, λέγοντας πως δική τους κυβέρνηση έδωσε την ελληνική υπηκοότητα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι είδαν τη μία και μοναδική εξαίρεση και στέρησαν το ίδιο δικαίωμα από άλλα 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
«Μόνο και μόνο για να κλέψουν λίγη από τη λάμψη μιας περήφανης οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά τους είναι Ελληνόπουλα, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν με βάσανα και δυσκολίες, αγάπησαν την πατρίδα και μας γεμίζουν χαρά και περηφάνια με τις επιτυχίες τους».
«Αντί να μας κατηγορείτε ότι δεν επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, μας κατηγορείτε ότι έχουμε σχέδιο, λέει να “αλλοιώσουμε” το εκλογικό Σώμα, θεωρώντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία, σαν τον Αντετοκούνμπο, δηλαδή, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν. Ε, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν διότι έχετε προσεγγίσει τις πιο ακραίες και δεξιές συμπεριφορές και ρητορικές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Και το… ομόλογο
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με 10ετες ομόλογο αυτή τη φορά. Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε άλλη μια ευκαιρία να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του θύμισε ότι είχε προβλέψει ότι δεν θα καταφέρει να βγει η Ελλάδα στις αγορές και παρατήρησε πως αυτή η πρόβλεψη ήταν ακόμη μία «παταγώδης αποτυχία του».
«Θέλω να σας συγχαρώ προσωπικά κύριε Μητσοτάκη, διότι σε άλλη μια πρόβλεψή σας πέσατε μέσα. Όπως είπατε ότι δεν θα ολοκληρώσουμε τις αξιολογήσεις, όπως είπατε ότι θα μειώσουμε τις συντάξεις και δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, έτσι προβλέψατε και ότι δεν θα βγούμε και στις αγορές.
Σήμερα, λοιπόν, έχω να σας πω ότι άλλη μια πρόβλεψή σας απεδείχθη ότι ήταν μια πρόβλεψη παταγώδους αποτυχίας. Η χώρα βγαίνει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, με πολύ καλύτερους όρους από τους όρους που είχε βγει την τελευταία φορά πριν από την κρίση. Οι προσφορές είναι σε ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο, ήδη, σήμερα και αυτό σηματοδοτεί μια ελπίδα και μια προοπτική. Ένα σημάδι καθοριστικό ότι γυρίζουμε σελίδα, ότι βγαίνουμε από την περίοδο της κρίσης, αλλά και ένα σημάδι ελπίδας και προοπτικής ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Σας συμβουλεύω να συνεχίσετε τις πετυχημένες προβλέψεις σας και κυρίως να συνεχίσετε να λέτε ότι θα κερδίσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές. Μάλλον καλό μας κάνετε».
Όλη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα