Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

Μετάλλαξη κορονοϊού: Δείγματα θα αναλύονται και στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μετάλλαξη κορονοϊού: Δείγματα θα αναλύονται και στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τις μεταλλάξεις του κορονοϊού θα ανιχνεύει το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έτσι δεν θα χρειάζεται να αποστέλλονται στην Αθήνα για έλεγχο στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όπου φτάνουν τα δείγματα, από όλη τη χώρα. Το Εργαστήριο είναι από τα πρώτα στη χώρα που ανίχνευσε ύποπτα δείγματα, θετικά για το στέλεχος του ιού.

Η επίτευξη αυτής της δυνατότητας έρχεται μέσω χρηματοδότησης της Περιφέρειας Κρήτης, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρου Βαμβακά.

Click4more: Μόσιαλος: Τα εμβόλια πιάνουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Το Εργαστήριο είναι από τα πρώτα στη χώρα που ανίχνευσε ύποπτα δείγματα, θετικά για το στέλεχος του κορονοϊού. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, για να εκδοθούν αποτελέσματα για τα μεταλλαγμένα απαιτείται χρονικό διάστημα έως και δύο εβδομάδων λόγω της μεταφοράς τους στην Αθήνα και αυτή η καθυστέρηση δεν ευνοεί την άμεση διάγνωση των μεταλλάξεων και την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αποφυγή ευρύτερης εξάπλωσης στην κοινότητα.

Στο εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, πολλές αναλύσεις θα γίνονται από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας στην Κρήτη και θα εκδίδονται σε χρονικό διάστημα μόλις δύο ημερών, αποφεύγοντας χρονοτριβές και προσφέροντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να καταθέσουν έγκαιρα προτάσεις διαχείρισης της πανδημίας στο νησί, όπως επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ο κ. Σουρβίνος ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη για την ανταπόκριση στο αίτημα και τόνισε πως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι οργανισμοί υπαγορεύουν αυξημένη επιτήρηση και για αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη σύμπραξη θα συνδράμει για μία γονιδιωματική επιτήρηση που θα διαρκέσει τουλάχιστον για έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις