Site icon NewsIT

Μετάλλαξη Όμικρον: Κυριαρχεί πλέον και στις νοσηλείες – «Έρχονται κι άλλες μεταλλάξεις»

Χωρίς κατηγορία
19.01.2022 | 07:54
Μετάλλαξη Όμικρον: Κυριαρχεί πλέον και στις νοσηλείες – «Έρχονται κι άλλες μεταλλάξεις»

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει σχεδόν κυριαρχήσει στα κρούσματα (90%) και πλέον τείνει να κατακλύσει και τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με κλινικές παρατηρήσεις των γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), οι ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον καταλαμβάνουν πλέον το 58% των νοσηλευομένων.

Eίναι δηλαδή περισσότεροι οι ασθενείς με μετάλλαξη  Όμικρον σε απλές κλίνες, από όσους έχουν προσβληθεί από Δέλτα. Επίσης, εντοπίζονται πλέον και σε ΜΕΘ.

Απόφαση για παράταση των μέτρων

H πίεση στο σύστημα Υγείας είναι και ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει τις αποφάσεις των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Οι επιστήμονες συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη (19/1) με θέμα την πιθανότητα συνέχισης ή αναστολής των περιοριστικών μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά με σκοπό την αναχαίτιση του ιού Όμικρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, παρά την πτώση στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ (που μεταφράζεται με αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα) θα ληφθεί υπόψη από τους επιστήμονες, που δεν αποκλείεται να εισηγηθούν παράταση των περιοριστικών μέτρων για μια ακόμη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, οι νοσηλείες ασθενών που έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση. Αυτό δείχνει πως η βαρύτητα των συμπτωμάτων από το νέο στέλεχος δεν είναι καθόλου αμελητέα.

«Αυξημένες οι νοσηλείες με μετάλλαξη Όμικρον»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) τις τελευταίες 10 ημέρες, οι ασθενείς που φέρουν το νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού έχουν φτάσει στο 58% των νοσηλειών ανάμεσα στους ενήλικες και στο 54% στις νοσηλείες παιδιών.

“Εκείνο που παρατηρούμε πλέον είναι, πως οι νοσηλείες είναι πια μισές – μισές με την Όμικρον, ενώ στο δικό μας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ είναι και παραπάνω. Δηλαδή τις τελευταίες 10 ημέρες στο 58% στις εισαγωγές των ενηλίκων είναι Όμικρον και στο 54% στους παιδιατρικούς ασθενείς. Επίσης, στους 10 ασθενείς στη ΜΕΘ οι τρεις είναι Όμικρον, δηλαδή φαίνεται να καταλαμβάνουν και το 30% στις ΜΕΘ”, σημειώνει.

Κι ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από την Δέλτα είναι όσοι πιέζουν το σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα, η εικόνα στα νοσοκομεία, όπως και στα κρούσματα, φαίνεται να αλλάζει ραγδαία.

Στο 90% οι νέες εισαγωγές στις τελευταίες εφημερίες

Την πραγματική επιβάρυνση στα νοσοκομεία από την Όμικρον αναμένεται να στοιχειοθετήσει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, που πραγματοποιούν μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων και ταυτοποίησης θετικών δειγμάτων σε ασθενείς, λεπτομερή καταγραφή των νοσηλειών Όμικρον στα νοσοκομεία, ώστε να δημιουργηθεί μια ελληνική βάση δεδομένων με πληροφορίες για τη βαρύτητα των περιστατικών.

“Δεν ξέρουμε ακόμη τα δεδομένα. Από το υπουργείο που ελέγχει όλες τις νέες διασωληνώσεις εάν είναι Όμικρον ή Δέλτα θα μάθουμε, αφού όλοι θα ελεγχθούν για το γονιδίωμα του ιού που φέρουν και σε λίγες μέρες θα ξέρουμε πόσοι είναι οι διασωληνωμένοι πανελλαδικά με Όμικρον”, λέει ο επιστήμονας.

Ωστόσο, προσθέτει πως έχει ήδη παρατηρήσει με τους συνεργάτες του πως στις τελευταίες δύο εφημερίες η συμμετοχή της Όμικρον στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό ήταν συντριπτικά περισσότερες σε σχέση με τη Δέλτα:

“Πράγματι, στις δύο τελευταίες εφημερίες είναι σχεδόν 90% οι εισαγωγές Όμικρον στους ενήλικες και στο 100% στους παιδιατρικούς ασθενείς”, εξηγεί.

Μετάλλαξη Όμικρον και βαρύτητα των συμπτωμάτων

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ κ. Τζανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Όμικρον: “Δεν είναι γριπούλα, αλλά σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού στους ανεμβολίαστους”, όπως λέει.

Ως προς τις διαφορές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων σε σύγκριση με την Δέλτα, ο ίδιος εξετάζοντας ασθενείς έχει καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα, για το πόσο επιβαρυντική είναι η νόσος που προκαλεί το νέο στέλεχος Όμικρον:

“Οι ασθενείς που βλέπω εγώ με Όμικρον, έχω διαπιστώσει πως πράγματι έχουν λιγότερες ανάγκες για οξυγόνο και γενικότερα πιο ελαφριά εικόνα. Ωστόσο, κάνουν κι αυτοί αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά όχι τόσο βαριά και ανθεκτική στην οξυγονοθεραπεία, όπως κάνει η Δέλτα. Φαίνεται να είναι και λίγο πιο γρήγορη η ανάρρωση, κατά μέσο όρο στην Όμικρον δηλαδή διαρκεί από από 4 έως 7 μέρες, ενώ στη Δέλτα διαρκούσε περισσότερο”, τονίζει ο Καθηγητής, ο οποίος ωστόσο, αισθάνεται την ανάγκη να περάσει ένα μήνυμα για τους ανεμβολίαστους:

“Είναι σαν τη Δέλτα, πιο ήπια, αλλά δεν είναι απλή γρίπη. Επαναλαμβάνω, προσοχή! Η Όμικρον είναι νόσος που στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο. Στις εφημερίες πλέον το 90% των νοσηλειών είναι Όμικρον. Δεν είναι απλή γρίπη. Ειδικά στους ανεμβολίαστους δεν είναι καθόλου γρίπη. Είναι κανονική βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού”, αναφέρει.

“Ο ιός παίζει γενετικό πόκερ – Αν τον αφήσουμε θα κερδίσει”

Η εξέλιξη της πανδημίας με το στέλεχος Όμικρον, που έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες και ως εκ τούτου, κανείς δεν αποτολμά να προχωρήσει σε προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι, όπως λέει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, πως θα υπάρξει και άλλη ή ακόμη και άλλες μεταλλάξεις μετά την Όμικρον.

“Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα, κυρίως ως προς την πιθανότητα να υπάρξει ένα καινούργιο στέλεχος. Αυτή τη στιγμή η Όμικρον θέλει 3 με 4 μεταλλάξεις για να μετατραπεί σε έναν ιό ο οποίος θα ξεφύγει τελείως από τα εμβόλια.

Οπότε ο ιός αυτή τη στιγμή παίζει ένα είδος γενετικού, γονιδιακού πόκερ. Το που θα καταλήξει η παρτίδα κανείς δεν ξέρει… Θα την κερδίσει ένας ιός ο οποίος θα είναι μεν μεταδοτικός, αλλά πολύ ήπιος; Θα την κερδίσει κάποιος ιός που θα είναι και μεταδοτικός και θανατηφόρος όπως η Δέλτα; Είναι μια παρτίδα πόκερ που όσο εμείς αφήνουμε τον ιό να κάνει παιγνίδι, χωρίς να τον περιορίζουμε, τόσο υπάρχει η πιθανότητα να μετατραπεί σε κάτι που ενδεχομένως δεν θα είναι καλό. Δεν ξέρουμε αν θα μετατραπεί σε κάτι που θα είναι καλύτερο για μας ή όχι”, καταλήγει ο επιστήμονας.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version