Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε την άποψη των πολιτικών αρχηγών για το κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Σκεπτικός ο Αλέξης Τσίπρας, περιμένει να... ξεκοκκαλίσει την πρόταση του πρωθυπουργού. Με τέσσερα "αστεράκια" πήγε η Φώφη Γεννηματά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα είδε με "καλό μάτι". Ξεκάθαρους όρους θέτει ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να πει το... πολυπόθητο "ναι". Τι είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος που επίσης φάνηκε να συμφωνεί.
200 τουλάχιστον ψήφους ψάχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να “περάσει” την ψήφο των αποδήμων, κάτι το οποίο σημαίνει αυτομάτως πως… χωρίς συναίνεση -και μάλιστα ευρεία- δεν γίνεται τίποτα!
Έτσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός είναι “αναγκασμένος” να είναι διαλλακτικός και να ακούσει με προσοχή τις σκέψεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, κάτι πάντως φαίνεται να συμβαίνει ήδη και με το παραπάνω, όπως ενημέρωσε σχετικά και η κυβέρνηση με ανακοίνωση.
Ας δούμε όμως τι προκύπτει μέχρι στιγμής από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα.
Μητσοτάκης: Οι σκέψεις του (πολύ) σκεπτικού Τσίπρα
Αφού η συζήτηση για τα… έπιπλα τελείωσε, οι κάμερες έκλεισαν και οι δημοσιογράφοι έφυγαν, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε στον πρωθυπουργό αναλυτικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για αυτό και ο νομοθέτης ζητάει τις 200 ψήφους.
Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δουν γραπτή την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς σε άλλη περίπτωση η προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλογο θα αποβλέπει μόνο στην πρόθεσή της να καταμετρήσει τις θετικές ψήφους που θα μπορούσε να πάρει η πρότασή της.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πάντως ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχτεί μια πρόταση που θα αλλοιώνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Στην συνέχεια μάλιστα εξήγησε μέσα από ένα βίντεο αναλυτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως τυχόν απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, θα βρει το κόμμα του απέναντι.
Έγινε ξεκάθαρο, πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο “αγκάθι” για τον πρωθυπουργό. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στο παρακάτω βίντεο δηλώνει πως ναι μεν περιμένει να διαβάσει ολόκληρη την πρόταση, ωστόσο υποστηρίζει πως δυστυχώς φαίνεται ότι η πρόταση της ΝΔ δείχνει να κινείται προς την κατεύθυνση που… θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ “απέναντι”.
“Άκουσε” τις προτάσεις της Φώφης ο Μητσοτάκης
Η δεύτερη συνάντηση, με την Φώφη Γεννηματά, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες σε πολύ καλό κλίμα. Κατ’ αρχήν ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr που επιβεβαίωσαν και πηγές από το ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκε θετικός στις 4 προϋποθέσεις που είχε θέσει εξ’ αρχής για το θέμα της ψήφου των αποδήμων η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Οι 4 προϋποθέσεις αυτές είναι:
1) Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.
2) Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
Click4more: Η… κρυωμένη Φώφη και το παρασκήνιο της συνάντησης! video
3) Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.
4) Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.
Με αστερίσκους και ο Κουτσούμπας
«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
[read4more]
Και στην συνέχεια έθεσε τους τρεις όρους του Κόμματος: «Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το “δίκαιο του αίματος”. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» προσέθεσε.
Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Click4more: Βελόπουλος σε Μητσοτάκη: «Θεωρώ αυτονόητο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς»
Και συμπλήρωσε: «Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».
Βαρουφάκης: «Συμφωνήσαμε με Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων»!
“Συμφωνήσαμε”, είπε επίσης ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, αργά το απόγευμα της Παρασκευής (11.10.2019).
«Και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω, επίσης, ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης.
«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.
Η συνάντηση αυτή ήταν η τελευταία του κύκλου των επαφών που είχε την Παρασκευή (11.10.2019) ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.
Φωτογραφίες: Intime.