Site icon NewsIT

Μπλόκο της Ελλάδας στη δήλωση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Χωρίς κατηγορία
18.06.2017 | 17:08
Μπλόκο της Ελλάδας στη δήλωση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Η Ελλάδα μπλόκαρε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ που ασκούσε κριτική στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κρίνοντας την απόφαση, είπαν πως υποσκάπτει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή ακτιβιστών και αντιφρονούντων από το Πεκίνο.

Η απόφαση προκάλεσε εκνευρισμό, με Ευρωπαίο διπλωμάτη να εκφράζει την οργή του για την απόφαση της Ελλάδας, την στιγμή που το ΔΝΤ και τη Ευρωπαίοι αποφάσιζαν την εκταμίευση της δόσης κατά τη διάρκεια του Eurogroup στο Λουξεμβούργο την περασμένη Πέμπτη (15.06.2017). «Δεν είναι τίμιο, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω», τόνισε σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Reuters, επρόκειτο – την περασμένη εβδομάδα- να κάνει τη δήλωσή αυτή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, αλλά δεν υπήρξε η απαραίτητη συμφωνία και από τα 28 κράτη μέλη της. Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. αποτυγχάνει να καταθέσει τη δήλωσή της στο κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται στο Reuters, δήλωσε ότι η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση, αποκαλώντας την «μη παραγωγική κριτική στη Κίνα» και πρόσθεσε πως οι ξεχωριστές συζητήσεις Ε.Ε. – Κίνας εκτός ΟΗΕ θα ήταν ένας καλύτερος δρόμος για συζητήσεις.

Τρεις φορές το χρόνο γίνεται αυτή η δήλωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να τονιστούν οι κακοποιήσεις από κράτη ανά τον κόσμο σε ζητήματα που άλλες χώρες δεν είναι πρόθυμες να εγείρουν.

Αυτό είναι το τελευταίο “χτύπημα” στα διαπιστευτήρια της Ε.Ε. ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισαν τρεις διπλωμάτες και θέτει ερωτήματα για την ικανότητα της Ε.Ε. να εμπνεύσει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, απαγορεύοντας τη θανατική ποινή και διατηρώντας τις ελευθερίες του Τύπου.

Τονίζει και τους «αμήχανους» δεσμούς της Ε.Ε. με την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, σημείωσαν οι ίδιοι διπλωμάτες. Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν το Πεκίνο ως σύμμαχο κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και του προστατευτισμού στο εμπόριο. Αλλά όσο μεγαλώνουν οι επιχειρηματικοί δεσμοί, η Ε.Ε. δυσκολεύεται να μιλήσει κατά της καταστολής, από την κινεζική κυβέρνηση, δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ακτιβιστών από το 2015, αναφέρει το Reuters.

Και τονίζει επίσης ότι η κινέζικη Cosco αγόρασε το 51% του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version