Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Μπουλντόζες το 2024 στη Θεσσαλονίκη – Τα έργα που αλλάζουν την πόλη

Μπουλντόζες το 2024 στη Θεσσαλονίκη – Τα έργα που αλλάζουν την πόλη
Φωτογραφία-Eurokinissi

Στο επίκεντρο των επενδυτικών εξελίξεων αναμένεται να βρίσκεται τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη, καθώς οι ΑΕΕΑΠ αλλά και οι μεγάλες εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων εντοπίζουν σ’ αυτήν ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ήδη, ένας σημαντικός αριθμός τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών έργων βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και αναμένεται σύντομα να προσφέρει υπεραξία στη Θεσσαλονίκη.

Μετρό

Κομβικό ωστόσο σημείο για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως έναν νέο υποσχόμενο επενδυτικό προορισμό αποτελεί η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών της. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα και έχει καθυστερήσει σχεδόν 12 χρόνια, τελικά αναμένεται να παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2024.

Επιπλέον, εκτός από το Μετρό προχωρά το FlyOver, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν κατά καιρούς, αλλά και άλλα projects που σχετίζονται με τις κτιριακές, τις λιμενικές και τις αντιπλημμυρικές υποδομές της πόλης.

Ζωντανεύει ξανά η ζυθοποιία ΦΙΞ

Ωστόσο, εκτός από τα δημόσια έργα η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία δημιουργεί επίσης αξία στην πόλη και μεγάλο μερίδιο σ’ αυτήν την ανάπτυξη διεκδικεί να έχει η Dimand, η οποία όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλός της, Δημήτρης Ανδριόπουλος, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να δώσει ζωή στο ιστορικό ακίνητο της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ, μέσω της κατασκευής ενός συγκροτήματος πράσινων κτιρίων, που θα περιλαμβάνουν κατοικίες, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και πολιτισμού, καταστήματα και γραφεία.

Dimand – Prodea δημιουργούν το HUB26

Παράλληλα, ακριβώς απέναντι από το βιομηχανικό συγκρότημα ΦΙΞ η Dimand σε κοινοπραξία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ αναπτύσσουν το συγκρότημα γραφείων HUB26, μια επένδυση 35 εκατ. ευρώ. Στα 9 στρέμματα της έκτασης ανεγείρονται 24.800 τ.μ. γραφείων με περίπου 10.000 τ.μ. υπόγειους χώρους.

Η εταιρεία του Δημήτρη Ανδριόπουλου στοχεύει και στον τομέα των σύγχρονων αποθηκών, καθώς σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο logistics ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σε έκταση της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, όπου έχει ήδη αρχίσει η κατεδάφιση κτηρίων και η εξυγίανση του εδάφους.

Στρατόπεδο Γκόνου

Θετικές είναι οι εξελίξεις και για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Γκόνου, το οποίο για χρόνια ερήμωνε. Στο εν λόγω οικόπεδο των 600 στρεμμάτων, υπήρχαν πολλά θέματα ιδιοκτησίας και δεν ήταν ώριμο ακίνητο, καθώς χρειαζόταν εκκαθάριση, λόγω του ότι υπήρχαν νάρκες και οι εγκαταστάσεις του φούρνου του στρατού, ενώ είχε και θέματα απαλλοτριώσεων. Σύντομα ωστόσο θα βγει και σε διαγωνισμό, ώστε να δημιουργηθεί ένα ακόμη ισχυρό logistics center και στη Βόρεια Ελλάδα.

Μουσείο Ολοκαυτώματος

Τους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Σκοπός είναι να ξεκινήσει η ανέγερση του Μουσείου την άνοιξη και να ολοκληρωθεί το 2026 όπως υπολογίζεται. Το μουσείο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ. και θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους.

Θα αναπτύσσεται επίσης γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, θα περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Thess INTEC

Ένα ακόμη μεγάλο έργο που βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη Θεσσαλονίκη είναι η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς Thess INTEC. Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα που έχει αναλάβει ισραηλινό fund στοχεύει στη δημιουργία μιας ελληνικής «Silicon Valley», όπου θα αποτελέσει μαγνήτη για την προσέλκυση καινοτομίας και θα περιλαμβάνει ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, χώρους πρασίνου, αλλά και ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο.

Οι πρόδρομες εργασίες για τη δημιουργία του αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου και τον Μάρτιο να ξεκινήσουν οι κανονικές εργασίες κατασκευής υποδομών. Σύμφωνα με τα «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Κεραμεία Αλλατίνη

Στην επόμενη φάση περνά και η αξιοποίηση στην περιοχή των ιστορικών Κεραμείων Αλλατίνη, αφού εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο συνολικής έκτασης 81,191 στρεμμάτων, έγινε ο καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης και εγκρίθηκε και το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

Στόχος είναι η οικιστική, εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη του ακινήτου εντός του αστικού ιστού, με την επένδυση να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω έκταση θα κατασκευαστεί ο πρώτος ουρανοξύστης, ύψους 100 μέτρων, στη Βόρεια Ελλάδα.

Τελευταίες ειδήσεις