Site icon NewsIT

Νέα κανόνια και ανατροπές στις ελληνικές επιχειρήσεις

Χωρίς κατηγορία
05.07.2016 | 13:14
Νέα κανόνια και ανατροπές στις ελληνικές επιχειρήσεις

Με τον Μαρινόπουλο και τη Jet Oil είδαμε την κορυφή του παγόβουνου. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, τη μετοχική τους σύνθεση, το μάνατζμεντ, αλλά και την ελληνική οικονομία.

Υπάρχουν μεγάλοι φόβοι για “κανόνια” και για υπαγωγή και άλλων επιχειρήσεων με μεγάλα χρέη στον πτωχευτικό κώδικα. Επίσης, οι ανατροπές θα προκύψουν και από τις τράπεζες οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιήσουν τα σχέδια για αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλα “κόκκινα” δάνεια, αλλά κρίνονται βιώσιμες και επομένως θα υπάρξει ενδιαφέρον από το νυν μάνατζμεντ και κυρίως από αλλοδαπά funds να επενδύσουν, να αλλάξουν τη μετοχική σύνθεση και να αναδιοργανώσουν τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Σημαντικά προβλήματα, που αγγίζουν ακόμα και την επιβίωση, αν δεν υπάρξουν αναδιαρθρώσεις και ενίσχυση με νέα κεφάλαια, αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, ακόμα και μεγάλες, που δραστηριοποιούνται με την ιχθυοτροφία.

Στον κλάδο αυτό, επειδή θεωρείται δυναμικός, οι πιο πιθανές λύσεις είναι οι αναδιαρθρώσεις και οι αλλαγές ιδιοκτησίας με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών, καθώς και συγχωνεύσεις με τους ισχυρούς και υγιείς του κλάδου ή απορροφήσεις.
Οι εξελίξεις και στον κλάδο αυτό τοποθετούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος, λένε επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη με γνώση.

Ενας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να προκαλέσει ενδιαφέρον είναι εκείνος των τροφίμων, αφού υπάρχουν ισχυρές μεν, αλλά με μεγάλα ανοίγματα επιχειρήσεις που χρήζουν παρεμβάσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr, αναφέρουν πως μεγάλες πολυεθνικές με παρουσία στη χώρα, παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμες να παρέμβουν για να κάνουν δικές τους ελληνικές επιχειρήσεις ή τμήματα αυτών, για τις οποίες ενδιαφέρονται σε σημαντικό βαθμό και οι οποίες κρίνονται βιώσιμες με την εφαρμογή ενός σχεδίου που περιλαμβάνουν και κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Ο έτερος κλάδος που, παρά την άνθιση του τουρισμού, θα γνωρίσει μέρες ανακατατάξεων είναι ο ξενοδοχειακός. Εδώ δεν αναμένονται “λουκέτα” πλην ενδεχομένως κάποιων ελάχιστων εξαιρέσεων με παλιές μονάδες, αλλά κυρίως αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η περίπτωση του ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε η αλυσίδα Ledra Marriot, φανερώνει, όπως λένε άνθρωποι με γνώση, πως επενδυτές χωρίς μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα του τουρισμού και των ξενοδοχείων και μεμονωμένες μονάδες που δεν εντάσσονται σε αλυσίδες, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, παρότι οι επενδυτές εκτιμούν πως ο κλάδος αυτός προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στη χώρα μας.

Τώρα όσον αφορά στο κυβερνητικό σκέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι πως πρόκειται για εκτεταμένο πρόβλημα. “Τελειώνει το κρατικοδίαιτο και διαπλεκόμενο επιχειρείν που μεταξύ άλλων περιλάμβανε δανειοδοτήσεις με πολιτικά, φιλικά και άλλα κριτήρια, με αποτέλεσμα την οικοδόμηση σαθρών επιχειρήσεων που δεν στηρίζονταν στην οικονομική ευρωστία, αλλά στις σχέσεις με το πολιτικό σύστημα”.

Το πρόβλημα, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι τεράστιο και απαιτείται συνδυασμένη αντιμετώπιση από τους επενδυτές, τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες και το κράτος. “Ομως, το κράτος δεν πρόκειται να βάλει χρήματα¨ τόνισε στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος. Και πρόσθεσε ότι “θα κάνει, όμως, ότι μπορεί στο θεσμικό σκέλος με την επεξεργασία νέου πλαισίου με κατεύθυνση την εξυγίανση και τη σωτηρία των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να σωθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μην δεχθεί ισχυρό πλήγμα η ελληνική οικονομία”.

Το ίδιο σκέλος είπε, όπως μετέδωσε και το Live News, πως οι συνέπειες από τη “φούσκα” του Χρηματιστηρίου, θα ωχριούν μπροστά σε αυτές που θα δούμε αν σκάσει η “φούσκα” του κρατικοδίαιτου και πελατειακού επιχειρείν”.
Τέλος, να επισημάνουμε πως ο “πόλεμος” που μαίνεται στον τραπεζικό χώρο και στο ΤΧΣ, έχει ως κεντρικό στόχο τον έλεγχο και την αξιοποίηση των ¨κόκκινων¨ δανείων των τραπεζών, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες σε funds και επενδυτές, αφού θα καρπωθούν πολύ μεγάλα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές ευκαιρίας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version