Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε νέα σειρά αεροπορικών πληγμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, επιχείρηση που όπως υποστηρίζει διεξήχθη με σκοπό να δοθεί τέλος στη χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς από Παλαιστίνιους στον θύλακα για να προκαλούν πυρκαγιές σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας.
Την τελευταία εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει επανειλημμένα νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τις πρώτες πρωινές ώρες, έπειτα από τη χρήση “μπαλονιών” την προηγουμένη, «μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και άρματα μάχης στοχοθέτησαν εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», συμπεριλαμβανομένων «συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, υπόγειων υποδομών και θέσεων παρατήρησης», ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του το ισραηλινό επιτελείο.
Τα ισραηλινά πλήγματα καταγράφηκαν μερικές ώρες μετά την αναγγελία της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — την οποία στηλίτευσαν οι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστών της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, φτωχό θύλακα με δύο εκατομμύρια κατοίκους.
https://www.youtube.com/watch?v=V_s5xW3jCl4
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πύραυλος μέσα σε σχολείο του ΟΗΕ!
Εξάλλου χθες Πέμπτη, έπειτα από νυχτερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ισραηλινός πύραυλος που δεν είχε εκραγεί βρέθηκε προτού αρχίσουν οι παραδόσεις των μαθημάτων μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις τοπικές αρχές και στον οργανισμό, που πάντως δεν έκαναν λόγο για τραυματισμούς.
Πέρα από τους βομβαρδισμούς, οι ισραηλινές αρχές περιόρισαν αυτή την εβδομάδα τη ζώνη όπου επιτρέπουν την αλιεία στη Μεσόγειο σε κατοίκους της Γάζας, ενώ έκλεισαν τη διέλευση Κερέμ Σαλόμ, το μοναδικό σημείο από το οποίο περνούν εμπορεύματα από το Ισραήλ, το οποίο επιβάλλει ασφυκτικό αποκλεισμό στον θύλακα για πάνω από μια δεκαετία.
Παρά την άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή, πέρυσι κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014) με το καθεστώς της “ανοιχτής φυλακής” να παραμένει.
Ικανοποίηση για τη μη προσάρτηση των Παλαιστινιακών εδαφών
Την ίδια ώρα η Γαλλία χαιρέτησε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την «απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό» από το εβραϊκό κράτος να «αναστείλει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών».
«Η απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό από τις ισραηλινές αρχές, να ανασταλεί η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών είναι ένα θετικό βήμα, που πρέπει να γίνει ένα οριστικό μέτρο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
«Το νέο πνεύμα που μαρτυρούν οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται στο εξής να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνημένων παραμέτρων, που είναι η μοναδική επιλογή η οποία θα επιτρέψει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.
Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συμφώνησαν χθες Πέμπτη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία, όταν υπογραφεί, θα καταστήσει το Αμπού Ντάμπι μόλις την τρίτη αραβική χώρα που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994).
Η συμφωνία αυτή που ανακοινώθηκε πρώτα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα δει το Ισραήλ να θέτει τέρμα στα πρόσφατα σχέδιά του να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα ΗΑΕ. Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν το επιβεβαίωσε: η προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών έχει «αναβληθεί» αλλά το Ισραήλ «δεν έχει αποποιηθεί» αυτή την πιθανότητα, διευκρίνισε.