Site icon NewsIT

Ο Κασσελάκης ξορκίζει τις κάλπες, μετρούν ψήφους τα στρατόπεδα, όλο το παρασκήνιο για τον Δένδια, άγχος για το πόσοι θα ψηφίσουν  για αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ, oι γερμανικές εκλογές και οι αγορές, το family office του Τζίγκερ, πως αυξάνεται ο αριθμός των τραπεζών στο Χ.Α., η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα και τα μπλεγμένα καλώδια

03.09.2024 | 06:48
Ο Κασσελάκης ξορκίζει τις κάλπες, μετρούν ψήφους τα στρατόπεδα, όλο το παρασκήνιο για τον Δένδια, άγχος για το πόσοι θα ψηφίσουν  για αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ, oι γερμανικές εκλογές και οι αγορές, το family office του Τζίγκερ, πως αυξάνεται ο αριθμός των τραπεζών στο Χ.Α., η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα και τα μπλεγμένα καλώδια

System engineering concept. Engineer working in the office. GUI (Graphical User Interface).

Αναγνωριστικές πτήσεις;

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια συζήτηση ή πρόταση» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας τα σενάρια που φέρουν τον Νίκο Δένδια υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση, επίσημη ή ανεπίσημη, και όλα όσα διαβάζουμε είναι απλώς σενάρια» τόνισε. Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι τον Μάρτιο του 2025. Η ΝΔ θα προτείνει υποψήφιο ή υποψήφια γύρω στα μέσα Ιανουαρίου. Το πάρτυ μετά την ψήφιση της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια όπου έδωσε το «παρών» η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκαψε μια δεύτερη υποψηφιότητα της για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς η ΝΔ κατέγραψε σημαντικό πολιτικό κόστος στις ευρωεκλογές και θα ήταν ανοιχτός ο κίνδυνος αριθμός βουλευτών της δεξιάς τάσης να μην την ψηφίσουν.

Χρυσή αποστρατεία

Ο Νίκος Δένδιας εξελέγη βουλευτής στον Νότιο Τομέα, τον Μάιο του 2023 με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων σε όλη τη χώρα (γύρω στις 95.000). Διαχρονικά είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός. Στην αρχή της δευτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ του προτάθηκε από τον πρωθυπουργό η θέση του προέδρου της Βουλής. Απάντησε αρνητικά. Επέλεξε την θέση του υπουργού Άμυνας. Ο πρόεδρος της Βουλής αν και έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνες θεωρείται και μια χρυσή αποστρατεία. Ο μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων του, του έστειλαν το μήνυμα ότι τον θέλουν ενεργό, όπως ανέφεραν πολιτικοί του φίλοι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επίσης είναι μια μορφή αποστρατείας για έναν δυναμικό πολιτικό, έχει άλλο στάτους. Εκπροσωπεί την χώρα στο εξωτερικό, είναι ο ανώτατος άρχων, είναι μια ισχυρή φωνή για τα εθνικά θέματα, έστω και αν δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Προφανώς γι’ αυτούς τους λόγους ο Δένδιας δεν απαντάει αρνητικά στα τελευταία σενάρια. Προς το παρόν τα παρακολουθεί. Κατά τ´ άλλα όντως δεν έγινε μέχρι τώρα κάποια συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Ούτε το Καλοκαίρι προσφέρεται ούτε η προετοιμασία για την παρουσίαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 6-8 Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις στα τέλη του μήνα αλλά και του Οκτωβρίου θα δώσουν μια εικόνα που πάει το κυβερνητικό κόμμα η οποία μπορεί να παίξει ρόλο και για την επιλογή του προσώπου που θα προταθεί για την ΠτΔ.

Ο Χατζηδάκης

Το άλλο σενάριο που συζητείται είναι ότι ο Δένδιας θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, όταν ο νυν πρωθυπουργός ενδεχομένως να επιλέξει ένα ευρωπαϊκό πόστο (μετά τις εκλογές του 2027). Στηρίζει τον Δένδια και το καραμανλικό μπλοκ. Ο ίδιος κτίζει και ευρύτερες συμμαχίες με υπουργούς και μεγάλο αριθμό βουλευτών και στελεχών. Στη διαδοχή, όμως, παίζει και το όνομα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ως εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και εκείνος αν και έχει καταγράψει συγκρούσεις παίρνοντας σκληρές αποφάσεις, εκλέγεται πρώτος στον Βόρειο Τομέα και δεύτερος σε ψήφους στην επικράτεια. Εάν ο Δένδιας πάει για Πρόεδρος Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης θα μπορούσε να πάρει το δαχτυλίδι αν και υπάρχουν κι άλλοι δελφίνοι και δελφίνες. Μία τρίτη εκδοχή είναι να προταθεί από τη ΝΔ ο νυν πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και οι εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ να οδηγήσουν σε μια κούρσα με περισσότερους υποψήφιους όταν προκύψει το θέμα νέας ηγεσίας.

Ξορκίζει τις κάλπες

Αποφασισμένος να μην αρπάξει το γάντι και να μην προσφύγει σε εκλογή για πρόεδρο, φέρεται να είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ακόμη κι αν ο Παύλος Πολάκης πραγματοποιήσει την απειλή του και καταθέσει πρόταση μομφής, στην Κεντρική Επιτροπή, όπως έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί στις τελευταίες του αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Η αριθμητική της ΚΕ δείχνει ότι ο Πολάκης φαίνεται να έχει επιρροή σε 10 – 20 μέλη από τα 300. Μία τυχόν πρόταση μομφής – ακόμη και αν προέρχεται από τον Πολάκη με τον οποίο βρίσκονται απέναντι – θεωρείται σχεδόν απίθανο να μην υπερψηφιστεί από τους «87» και τους άλλους της ΚΕ που είναι προβληματισμένοι με την εικόνα διάλυσης και θέλουν τις εσωκομματικές εκλογές ως μία διέξοδο λύτρωσης και εκτόνωσης μήπως και ανασάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη των σταυρών

Εάν η πρόταση μομφής δεν περάσει αλλά συγκεντρώσει 100 – 120 ψήφους, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα ήθελε να αρπάξει το γάντι, αν και θα βγει, για δεύτερη φορά, τραυματισμένος από ένα κομματικό όργανο. Η πρώτη φορά ήταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν οι εισηγήσεις του για αλλαγές υπερψηφίστηκαν από 17 βουλευτές στο σύνολο των 33. Αν ήταν παρόντες ο Αλέξης Τσίπρας και η Πόπη Τσαπανίδου θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είχε την πλειοψηφία. Δύο είναι οι λόγοι που ξορκίζει την εκλογική διαδικασία. Ο ένας διότι θεωρεί ότι και να έχει μια αμφισβήτηση 100 – 120 μελών  της ΚΕ διατηρεί την επιρροή του στην πλειοψηφία. Επίσης εάν προσφύγει σε κάλπες έτσι που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, να παλεύει με τον Βελόπουλο και το ΚΚΕ, υπάρχει ο κίνδυνος να προσέλθει στις κάλπες περιορισμένος αριθμός μελών και ο ίδιος να επανεκλεγεί  αλλά αποδυναμωμένος περαιτέρω. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου προσήλθαν στις κάλπες 148.821 μέλη στον πρώτο γύρο και 133.261 στον δεύτερο και ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη που εκδώσει προσδοκία με την  υποψηφιότητα του, με 70.815 ψήφους έναντι της Αχτσιόγλου που πήρε 55.546. Μέχρι αυτήν τη στιγμή έχει εκφραστεί  ενδιαφέρον για να κατέβουν στις εκλογές για πρόεδρο από τον Νικόλα Φαραντούρη, τον Σωκράτη Φάμελλο, πολλοί δείχνουν την Όλγα Γεροβασίλη, ακούγεται και το όνομα της Ρένας Δούρου η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τον Παύλο Πολάκη. Πιθανόν όμως αν έχει καταθέσει πριν πρόταση μομφής να κατεβεί υποψήφιος  και ο Πολάκης.

«Στρατηγός»

Ο Νίκος Παππάς, νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εκτελεί χρέη στρατηγού του Στέφανου. Κασσελάκη.
Το τετ α τετ που είχε με την Έλενα Ακρίτα όταν την έπεισε, στο παρά πέντε, να ψηφίσει εκείνον και όχι το Σωκράτη Φάμελλο, για πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια πρόβα τζενεράλε για τον ρόλο που θα έπαιζε. Από την επομένη άρχισε τα τηλέφωνα και τις επαφές με ένα προς ένα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Σβήνει και γράφει ονόματα συγκροτώντας τον «στρατό» του Κασσελάκη. Οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από την Κουμουνδούρου είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία. Οι «87» δεν θέλουν να βλέπουν τον Παππά. Τον κατηγορούν ότι παίζει παιχνίδια με στόχο την δική του επιβίωση. Σχολιάζουν μάλιστα ότι  πριν το συνέδριο του Φεβρουαρίου, πήγε στη μυστική συνάντηση των «Τσιπρικών» και τους είπε ότι είναι μαζί τους. Μετά έκανε κωλοτούμπα και στήριξε τον Κασσελάκη.

Τρεις φορές!

Τρεις φορές έσωσε τον Κασσελάκη ο Παππάς. Τον βοήθησε σημαντικά να κερδίσει την κούρσα για την ηγεσία. Στο συνέδριο όταν μαζί με τον Γιώργο Τσίπρα και τον Σωκράτη Φάμελλό άδειασαν τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε νέα προσφυγή για εκλογή αρχηγού. Η τρίτη φορά είναι τώρα. Σύντροφοι του αφήνουν αιχμές για τον Νίκο Παππά ότι πάει εκεί που γέρνει η πλάστιγγα έστω και οριακά. Ήδη οι συζητήσεις για διαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ – ένας αρχηγός εκτός Βουλής (Κασσελάκης) και ένας εντός (Παππάς) δίνουν και παίρνουν. Η ζωή θα τα δείξει όλα.

Το brand name

Όλα γίνονται για το brand  name και την κρατική επιχορήγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν αλλάξει όνομα, συνεχίζει να έχει αναφορά σε ένα εκλογικό σώμα έστω και συρρικνωμένο που δεν θέλει να ψηφίσει κανένα άλλο κόμμα. Είτε μείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση είτε πάει στην τρίτη θέση, στην περίπτωση που υπάρξουν νέες αποχωρήσεις, θα συνεχίσει να παίρνει την κρατική επιχορήγηση με βάση το εκλογικό ποσοστό του 17% του 2023 (γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο). Άρα, πολλά μπορεί να συζητούνται για νέα κόμματα αλλά το μείζον είναι ποιος θα κρατήσει την σφραγίδα και τα κλειδιά της Κουμουνδούρου.

Άγχος

Άγχος όμως για το πόσοι θα πάνε και στις κάλπες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ψηφίσουν για πρόεδρο, τον Οκτώβριο, υπάρχει και μεταξύ των υποψηφίων. Ειδικά εκείνων οι οποίοι δεν θέλουν να είναι το εκλογικό σώμα περιορισμένο και προερχόμενο κυρίως από τους μηχανισμούς που ευνοούν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η προσδοκία ήταν να ξεπεράσει τις 300.000. Στις εκλογές του 2021 ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη αρχηγός με 113.719 ψήφους. Σήμερα 3η Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυση του από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όταν πλέον θα αρχίσει να περνάει περισσότερο στην κοινή γνώμη ότι γίνονται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και  έχουν σημασία για το πολιτικό σκηνικό, να προσελκύουν το ενδιαφέρον και να ζωντανέψει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Οι γερμανικές εκλογές και οι αγορές

Κάποια στιγμή θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στις αγορές ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας και των ανατροπών, όπως προκύπτει από τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στην Γερμανία και τις επιτυχίες της ακροδεξιάς. Στην ερώτηση «μα δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα;» η απάντηση είναι πως «εδώ οι αγορές περίμεναν να καταρρεύσει η Λήμαν Μπρόδερς για να καταλάβουν πως είναι υψηλού ρίσκου τα ενυπόθηκα δάνεια για κατοικίες στις ΗΠΑ»! Και οι συνεχείς επιτυχίες της ακροδεξιάς, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη, είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι οι επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Χθες η UBS κυκλοφόρησε μια έκθεση για το τι πρέπει να περιμένει η Ευρώπη αν κερδίσει η Κάμαλα Χάρις ή αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Μια νίκη του τελευταίου μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση σε πολλά μέτωπα, από την άμυνα μέχρι την οικονομική συνεργασία.

Στην κυβερνοασφάλεια επενδύει το family office του Τζίγκερ

Το family office του Γιάννη Βαρδινογιάννη, διευθύνοντος συμβούλου της Motor Oil, βρίσκεται πίσω από τη νέα εταιρεία κυβερνοασφάλειας ThreatScene Greece που «φιλοδοξεί να καλύψει ένα κρίσιμο κενό στην κυβερνοπροστασία της χώρας». Η νέα εταιρεία ανακοίνωσε πως «στοχεύει να αναβαθμίσει το επίπεδο της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα των πληροφοριακών συστημάτων και την προστασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της χώρας». Ηδη διαθέτει στρατηγικές συνεργασίες με ισχυρούς ομίλους όπως η Mοtor Oil Hellas, η EFA Group, η Nova ICT και η Εxelasis Ltd. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η περαιτέρω επέκταση του δικτύου συνεργασιών για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ασφάλειας που θα ενισχύει την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές του κυβερνοχώρου. Διευθύνουσα σύμβουλος είναι η κα Κατερίνα Τασιοπούλου.

Αυξάνονται οι τράπεζες, αλλά μόνο στο Χ.Α.!

Πριν βιαστείτε να πανηγυρίσετε πως αυξάνεται ο αριθμός των τραπεζών και συνεπώς ο ανταγωνισμός στον κλάδο, σας προσγειώνουμε στην πραγματικότητα αφού απλώς θα αυξηθεί ο αριθμός των εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο τραπεζών. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. έπειτα από πολλά χρόνια. Λίγες ημέρες αργότερα αναμένεται να διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση ποσοστό γύρω στο 5% της Bank of Cyprus Holdings που ελέγχει η υπό εκκαθάριση Λαϊκή Τράπεζα. Τον Σεπτέμβριο έχουμε και πολλά άλλα στις τράπεζες αφού σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση για συγχώνευση Attica Bank με Παγκρήτια ενώ μέσα στο μήνα θα ξεκαθαριστεί και το τοπίο με τη διάθεση επιπλέον ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ηδη η αγορά έχει πλημμυρίσει από φήμες για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Αύριο η έκθεση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα

Αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κεκλεισμένων των θυρών, η πολυαναμενόμενη έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Η έκθεση Ντράγκι αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αλλά ήδη διέρρευσε ένα κεφάλαιο, που αφορά την αμυντική βιομηχανία, στο Politico. Τα συμπεράσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την Ευρώπη καθώς η ΕΕ εμφανίζεται εξαρτημένη από τρίτους προμηθευτές, κυρίως από τις ΗΠΑ, στον τομέα της άμυνας, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν εντός των μικρών αγορών του κάθε κράτους – μέλους, χωρίς πολλά περιθώρια ανταγωνισμού διεθνών ομίλων από ΗΠΑ, Κίνα και αλλού. Στην έκθεση Ντράγκι τονίζεται πως η Ε.Ε. ως σύνολο δαπανά για την άμυνα το ένα τρίτο του ποσού που δαπανούν οι ΗΠΑ. Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν πως η καλύτερη διαφήμιση π.χ. για τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα (βλέπε Patriot) είναι η Ουκρανία αφού έχουν εκτοπιστεί κάποια εξαιρετικά ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά συστήματα.

Έμπλεξαν τα καλώδια!

Θα έχετε προσέξει πως η στήλη απέφυγε επιμελώς να ασχοληθεί με τα σενάρια επί σεναρίων και τις μαραθώνιες συζητήσεις για την τύχη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Αυτά τα έργα είναι σύνθετα, υψηλού κόστους και πολύ υψηλού κινδύνου και δεν πρέπει να παρουσιάζονται, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, ως μια απλή υπόθεση για την οποία αρκεί μια κανονιστική πράξη ή ένα τηλεφώνημα του Μητσοτάκη στον Χριστοδουλίδη! Για τα καλώδια στη Μεσόγειο παίζεται ένα ευρύτερο παιχνίδι όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν στενά με συμμετοχή κρατών της Βορείου Αφρικής, της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων. Ένα άλλο μέτωπο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου για την οποία έχει προτείνει ανταγωνιστικό καλώδιο η Ιταλία! Οι Ιταλοί προωθούν και διασύνδεση με Αλγερία για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από Αφρική προς την Ευρώπη. Και η Τουρκία θέλει να έχει ρόλο ως αυτόκλητος «χωροφύλακας» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Συστήνουμε να παραμείνετε επιφυλακτικοί ακόμα και όταν διαβάσετε ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες «είναι όλα κανονισμένα»! Σημειώνεται ότι αργά χθες (2.9.24) ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη συμφωνία.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version