Site icon NewsIT

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ψεύτης

Χωρίς κατηγορία
13.01.2015 | 11:00
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ψεύτης

Ταυτισμένος με το πνεύμα των ημερών ο βασιλιάς των geeks και παντοκράτορας του Facebook θέλει να επικοινωνήσει κάτι στον κόσμο. Να μας αποδείξει ότι η ψηφιακή του πλατφόρμα είναι ένα ανοιχτό πεδίο ιδεών, ενα δίκτυο όπου η ελευθερία λόγου προστατεύεται και υπερασπίζεται. Αυτά έγραψε στο προφίλ του λίγες μέρες μετά τη σφαγή όσων με την πένα τσάκιζαν τις υποκρισίες.

«Πριν από μερικά χρόνια, ένας εξτρεμιστής από το Πακιστάν έδωσε αγώνα για να με καταδικάσει σε θάνατο επειδή το Facebook δεν απαγορεύει την ανάρτηση περιεχομένου που προσβάλλει τον Μωάμεθ. Το μελετήσαμε αυτό επειδή οι διαφορετικές φωνές -ακόμη και αν μερικές φορές είναι επιθετικές- μπορεί να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο και πιο ενδιαφέρον μέρος.

»Το Faceboοk είναι ένα μέρος όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις και τις ιδέες τους. Ακολουθούμε τους νόμους κάθε χώρας, αλλά δεν επιτρέπουμε ποτέ μια χώρα ή μια ομάδα ανθρώπων να υπαγορεύουν σε άλλους το τι θέλουν να μοιραστούν με όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

»Ωστόσο, και όντας προβληματισμένος από την επίθεση στο “Charlie Hebdo” και με βάση τη δική μου εμπειρία από τον εξτρεμισμό, λέω τώρα ότι αυτό που όλοι πρέπει να καταδικάσουμε είναι το γεγονός ότι μια ομάδα εξτρεμιστών προσπαθεί να φιμώσει τις φωνές και τις απόψεις των άλλων σε όλο τον κόσμο.

»Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί στο Facebook. Έχω δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσουμε ένα μέσο όπου όλοι θα μπορούν να μιλούν ελεύθερα, χωρίς τον φόβο της βίας.

»Η σκέψη μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους, στον λαό της Γαλλίας αλλά και σε όλους τους ανθρώπους της γης οι οποίοι επιλέγουν να μοιραστούν τις ιδέες τους ακόμη και αν αυτό χρειάζεται θάρρος. #JeSuisCharlie»

Μόνο που υπάρχει ένα ασυμβίβαστο σε όλο το παραπάνω. Βλέπεις, το Facebook δεν είναι σύμμαχος του ελεύθερου λόγου αφού η ιστορία του έχει δείξει ότι είναι μάστορας στο να φιλτράρει το περιεχόμενο που φιλοξενεί. Το Facebook είδε τα περιστατικά λογοκρισίας του μάλιστα να αυξάνονται κατά 19% το πρώτο εξάμηνο του 2014 ενώ συχνά συμβιβάζεται με κυβερνητικά αιτήματα από χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν οι οποίες και απαιτούν από το μπλέ δίκτυο να κατεβάζει “προσβλητικό απέναντι στα χρηστα ήθη περιεχόμενο”. Το μπλε εννοείται συμμορφώνεται μαζί τους αφού η δύναμη του FB είναι η παρουσία του παντού, με όποιο κόστος

Επιπλέον, το Facebook ασκεί και τη δική του, σεξιστική για πολλούς, λογοκρισία χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επίσημη κρατική ή νομική παρέμβαση. Η σελίδα του Νew Yorker πέρασε, έστω και στιγμιαία στη λίστα των απαγορευμένων μετά από ένα σκίτσο που έδειχνε γυναικείες θηλές, κάτι που για το FB είναι ανεπίτρεπτο να συμβεί.

Σε παράλληλο χρόνο οι ημίγυμνες φωτογραφίες των κοριτσιών από την ομάδα κωπηλασίας του πανεπιστημίου του Warwhick για το ημερολογιο φιλανθρωπικού χαρακτήρα κατέβηκαν από το κοινωνικό δίκτυο

κάτι που δεν συνέβη με τα αγόρια της παρέας που δεν ήταν το ίδιο “ενάντια στην πολιτική του Δικτύου” αν και οι λήψεις ήταν περίπου, αν όχι, ίδιες.

Για ακόμη περισσότερη τροφή σκέψης ας θυμηθούμε τα περιστατικά των σελίδων που κατέβηκαν από το Facebook γιατί έδειχναν γυναίκες να θηλάζουν. Ας θυμηθούμε την περίπτωση της Έμμα Μποντ που είδε αυτή τη φωτό να προσβάλει χρήστη οπότε και κατέβηκε από το κοινωνικό δίκτυο

Ή την περίπτωση της Σάρον Μπλακστόουν. Η δημιουργός της σελίδας Express Yourself Mums έκπληκτη διαπίστωσε ότι το προφιλ τους είχε διαγραφεί από το facebook με την αιτιολογία της παραβίασης της πολιτικής του δημοφιλούς site κοινωνικής δικτύωσης. Αιτία, η φωτογραφία που πόσταρε στην οποία η 7χρονη τότε κόρη της έπαιζε με την κούκλα της, προσποιούμενη πως τη θηλάζει.

Επιστρέφοντας στο τώρα και το εξαιρετικά νεφελώδες τοπίο του τι είναι προκλητικό και τι όχι με τους όρους της κοινωνικής δικτύωσης αλλά και πέρα από αυτή, ο Ζουκερμπεργκ κάλεσε τον αντιπρόεδρο της εταιρείας του, Τζάστιν Οσόφσκι να μιλήσει με το νομικό τους τμήμα καθώς τη στιγμή που ο ίδιος υπερασπιζόταν την ελευθερία στο λόγο το Facebook κατέβασε ανάρτηση από τον Hamza Ali Abbasi. Σε αυτήν ο Πακιστανός ηθοποιός αναρωτιόταν για τη φύση του προσβλητικού λόγου γράφοντας: “Η ελευθερία λόγου εμπεριέχει κριτική σκέψη, διαφωνία ακόμη και απόρριψη θρησκειών και ιδεολογιών… αλλά δεν πρέπει να είναι προσβλητική. Θα ήταν ελευθερία στο δικό μου λόγο εαν αποκαλούσα τους μαύρους νέγρους ή το Χιτλερ, Μεσία; Κάτι τέτοιο δεν θα με χαρακτήριζε ρατσιστής ή αντισημίτη;”

“Η ανάρτηση αυτή δεν θα έπρεπε να έχει κατέβει” απάντησε ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο τα όρια της πολιτικής ορθότητας, τεστάροντας ακόμη πιο πολύ τις αντοχές της ανθρώπινης επικοινωνίας στα χρόνια της δικής μας χολέρας, σήμερα που οι λύκοι φυλάνε τα πρόβατα αφού πρώτα εξασφαλίσουν ψήφους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version