Στη συνάντηση που γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν τα τέσσερα μεγάλα ¨αγκάθια¨ που υπάρχουν με τους δανειστές ώστε να κλείσει η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση 1 δις. ευρώ.
Τα τέσσερα ¨αγκάθια¨ που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία να προκαλέσουν νέες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης – δανειστών, να καθυστερήσει η καταβολή του 1 δις. ευρώ και η πρώτη αξιολόγηση είναι τα ¨κοκκινα¨ δάνεια, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ο ΑΔΜΗΕ.
1.Οσον αφορά στα ¨κόκκινα¨ δάνεια υπάρχει συμφωνία για την εκχώρηση σε distress funds των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και διαφωνία για τα υπόλοιπα. Η κυβέρνηση δεν θέλαι σε καμία περίπτωση να παραχωρηθούν τα στεγαστικά και άλλα δάνεια των ιδιωτών, ούτε τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το κουαρτέτο επιμένει να ισχύσει το ίδιο καθεστώς, δηλαδή να παραχωρηθούν όλα τα δάνεια.
2. Στο μισθολόγιο η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές έγκειται στην αντιμετώπιση των στελεχών και των άλλων υπαλλήλων. Το κουαρτέτο επιμένει ότι πρέπει να δοθούν αυξήσεις και μεγάλοι μισθοί στα υψηλόβαθμα στελέχη με θέσεις ευθύνης και προσόντα και να σε αντιστάθμισμα να μειωθούν οι μισθοί των άλλων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση απορρίπτει τη μείωση μισθών.
3. Για τον ΑΔΜΗΕ υπάρχει μεν διαφορά στη φιλοσοφία, δηλαδή αν το Δημόσιο ή οι ιδιώτες θα έχουν την πλειοψηφία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται να διατηρήσει το Δημόσιο την πλειοψηφία, αλλά να παραχωρήσει το μάνατζμεντ στους ιδιώτες.
Διαφωνίες υπάρχουν για το πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ και οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να πληρωθεί σε 10 χρόνια ή να γίνει συνδυασμός και το τίμημα να περιλαμβάνει αποζημίωση της ΔΕΗ και ανάληψη δανείων της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ.
4. Το μεγάλο αγκάθι που προκαλεί και μεγάλες τριβές με τη Γερμανία και το ΔΝΤ αφορά στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η μεγάλη διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι αν τον Πρόεδρο θα ορίζει η κυβέρνηση ή οι δανειστές.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως από την επιλογή που θα γίνει θα εξαρτηθεί σε τελικό βαθμό πως στα σημαντικά και ουσιώδη ζητήματα ποιος θα έχει τον έλεγχο του Ταμείου και επομένως και των αποφάσεων.