Δεν είναι μόνο η έλλειψη αναισθησιολόγων που φέρνουν αναστολή χειρουργείων στο Παίδων Αγία Σοφία. Μια ανάσα από την αναστολή λειτουργίας είναι και το Μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου!
Στο Μικροβιολογικό του Παίδων Αγία Σοφία υπηρετεί πλέον το 1/3 των μικροβιολόγων που απαιτούνται. Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί του νοσοκομείου καλούνται να… επιλέγουν τις εξετάσεις των παιδιών με τον κίνδυνο του λάθους να ελλοχεύει. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζουν την υπολειτουργία του τμήματος «ωρολογιακή βόμβα».
Καλούνται, όπως λένε, να επιλέγουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά για καλλιέργεια και εξετάσεις τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λανθασμένης εκτίμησης και «ατυχήματος».
Επιπλέον, λόγω αναρρωτικής άδειας δύο γιατρών που προστέθηκε στις χρόνιες ελλείψεις (το εργαστήριο λειτουργεί με το 1/3 των γιατρών που προβλέπεται) πλέον θα μπορούν να δουλεύονται μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα δείγματα ενώ από 1/10 δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη των μισών εφημεριών!
Η παιδοχειρουργός, επιμελήτρια Α’ στο Παίδων “Αγία Σοφία” και μέλος της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, Αγγελική Κρικρή, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, περιγράφει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί: “Αυτός ο ένας γιατρός στη βάρδια να πρέπει να πάει και στο σπίτι του κάποτε, για να κοιμηθεί. Και είναι ο μοναδικός που βγάζει και τα PCR. Όταν εγώ ως χειρουργός που είμαι, π.χ. πρέπει να βάλω τρεις περιτονίτιδες στο χειρουργείο και θέλω PCR για να μπούνε, πρέπει κάποιος να το βγάλει αυτό το PCR. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι όλη μέρα στο νοσοκομείο. Είναι τεράστιο πρόβλημα, που δεν έχει αναδειχθεί αρκετά, αλλά είναι μια ωρολογιακή βόμβα”, αναφέρει.
Οι εργαζόμενοι έθεσαν το πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (22/09) με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και την πρόεδρό τους Ματίνα Παγώνη.
Ο Θάνος Πλεύρης δεσμεύτηκε για την – κατά προτεραιότητα στο Παίδων «Αγία Σοφία» – προκήρυξη με επείγουσα διαδικασία θέσεων αναισθησιολόγων, μικροβιολόγων και ενός παιδοκαρδιολόγου για τη διενέργεια καθετηριασμών καρδιάς στις παιδικές καρδιοπάθειες.
«Δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι, αλλά τουλάχιστον υπήρχε μια διάθεση από τον Υπουργό να ακούσει και δεσμεύτηκε προσωπικά να δώσει λύση στο πρόβλημα», αναφέρει η χειρουργός του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Αγγελική Κρικρή, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση.
Παίδων Αγία Σοφία: Μικροβιολογικές εξετάσεις με… άδεια από τους διευθυντές των κλινικών
Η έλλειψη προσωπικού στο Μικροβιολογικό Τμήμα έχει οδηγήσει τους γιατρούς σε απίστευτες καταστάσεις.
Την περασμένη Τετάρτη (20/09) η Διευθύντρια του τμήματος κυρία Λεβαντία Ζαχαριάδου ανακοίνωσε πως δεν έχει καθόλου προσωπικό να εκτελέσει το σύνολο των απαραίτητων μικροβιολογικών εργασιών του νοσοκομείου.
Τόνισε δε πως το Μικροβιολογικό θα δέχεται αδιαπραγμάτευτα μόνο τα δείγματα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και από κανένα άλλο τμήμα.
Όλα τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου, θα πρέπει να στέλνουν δείγματα στο μικροβιολογικό μόνο μετά από συνεννόηση του θεράποντα γιατρού με τον διευθυντή του τμήματός του και αυτός με τη σειρά του θα στέλνει το δείγμα στο Μικροβιολογικό, μετά από επικοινωνία με τη διευθύντρια. Ακόμη και για μια απλή καλλιέργεια ούρων.
«Με όλα αυτά μπορεί να μείνει κάποιο παιδί στα χέρια μας. Δηλαδή, εγώ αν έχω ένα παιδί με πυρετό, θα πρέπει να πάρω τον διευθυντή μου -ας πούμε στις 12 το βράδυ- να του πω ότι έχω ένα παιδί με πυρετό και δεν ξέρω αν θα πρέπει να του βγάλω τον καθετήρα, ή τι πρέπει να κάνω. Γιατί θα πρέπει να έχω μια καλλιέργεια στα χέρια μου για να αποφασίσω, και δεν θα μπορώ να την έχω», λέει η χειρουργός κ. Κρικρή.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα κατά τη γενική εφημερία του Νοσοκομείου, όπου βιολογικά δείγματα θα εξετάζονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Η κατάσταση μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, δηλώνει γιατρός.
«Με λίγα λόγια, εφημερεύω σήμερα και το νοσοκομείο έχει μικρή εφημερία, δηλαδή εσωτερική. Αν έχω ένα εμπύρετο και το παιδί κάνει 40 πυρετό και πρέπει να του κάνω γενική αίματος, καλλιέργεια αίματος και καλλιέργεια ούρων και αυτά τα δείγματα δεν μπορούμε να τα στείλουμε πουθενά, γιατί δεν υπάρχει συνάδελφος να τα εκτελέσει, τι θα κάνουμε; Αν έχουμε παιδί με 40 πυρετό, δεν θα ξέρουμε αν έχει σήψη, αν έχει απλά ίωση, αν έχει ουρολοίμωξη ή μηνιγγίτιδα. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», λέει η παιδοχειρουργός.
Οι γιατροί του Παίδων εξήγγειλαν απεργία την ερχόμενη Τετάρτη (28/9) και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12.00 μμ, στην οποία καλούν Συλλόγους γονέων, Σωματεία, άλλους φορείς να πάρουν μέρος, «καθότι αφορά την Υγεία των Παιδιών τους», όπως λένε.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr