Διπλό μήνυμα σε αυστηρούς τόνους προς Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση για την τραγωδία που
βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Σεβασμιωτάτων Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ευτελίζει τον ‘Ανθρωπο, γράφοντας αδίστακτα σελίδες μιας ανελέητης τραγωδίας. Πολύ δε περισσότερο δεν θα της επιτρέψουμε να γυρίσει στο αιματοβαμμένο παρελθόν της των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο θα την στιγματίζει διαρκώς, όσο δεν ζητάει μια συγγνώμη γι’ αυτό και, ακόμη περισσότερο, όσο και σήμερα εμφανίζεται αμετανόητη, ως οιονεί νοσταλγός του”.
Κατέστησε, επίσης, σαφές προς την Τουρκία ότι “για εμάς, τους Έλληνες, είναι ακριβώς η Ορθόδοξη Πίστη μας και ο Πολιτισμός μας, ελληνικός και ευρωπαϊκός, που στους αγώνες για την υπεράσπιση του χειμαζόμενου Ανθρώπου, του Πρόσφυγα, του Μετανάστη, μας επιβάλλουν να στεκόμαστε απέναντι στο στυγνό εμπόριο του ανθρώπινου πόνου -τον οποίο εκείνη, εν πολλοίς, προκάλεσε και προκαλεί- και να υπερασπισθούμε τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.
Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους Εταίρους μας, τόνισε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και εκείνη, κατά το πρωτογενές μάλιστα Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να δείξει εμπράκτως την Αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, επιβάλλοντας, όπου δει, και τις προβλεπόμενες κυρώσεις σ’ εκείνους που δεν εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης”.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια “η χώρα μας και ο λαός μας έχουν εμπράκτως αποδείξει πόσο πιστοί παραμένουμε στις ως άνω αρχές της Ορθόδοξης πίστης μας” και, συνακόλουθα, του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μέσα στη δίνη της τραγωδίας που βιώνουν οι Πρόσφυγες και οι Μετανάστες, θύματα του πολέμου και των ανελέητων ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως σημείωσε: “Έχουμε, ως Έλληνες, επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή μας απέναντι στον ‘Ανθρωπο”, και κατά τούτο έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διαμηνύουμε τα παραπάνω προς ΕΕ και Τουρκία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, εξήρε την ενεργό παρουσία της Εκκλησίας στην επώδυνη κρίση του προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, τονίζοντας ότι παραδίδει, εμπράκτως, διδάγματα ανθρωπισμού αλλά και διδάγματα υπεράσπισης της πατρίδας και του λαού μας απέναντι σ’ εκείνους οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι αδιστάκτως τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τον τόπο μας. Είπε δε, ότι η στάση αυτή της Τουρκίας οφείλεται, αποκλειστικώς, στην άφρονα τακτική της πολιτικής της ηγεσίας, αφού δεν βρίσκει έρεισμα ούτε στην θρησκεία της- τουλάχιστον κατά την επίσημη εκδοχή της- ούτε καν στα βαθύτερα αισθήματα του τουρκικού λαού.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στην γενναία προσφορά της Εκκλησίας κατά την μακρά διάρκεια της πρόσφατης βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που έπληξε την χώρα μας, επισημαίνοντας τον ρόλο της και την συμβολή της στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού μας ιστού και υπογράμμισε πόσο ευεργετική υπήρξε, τουλάχιστον από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, για τον λαό και το έθνος μας η αγαστή συμπόρευση πολιτείας και εκκλησίας στους μεγάλους μας αγώνες υπέρ της πατρίδας καθώς και σε κρίσιμες στιγμές.