Παρασκευή, 22 Νοε.
17oC Αθήνα

Πέθανε η συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα – Γι’αυτήν έγραψε ο Διονύσης Σαββόπουλος τη «Συννεφούλα»

Πέθανε η συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα – Γι’αυτήν έγραψε ο Διονύσης Σαββόπουλος τη «Συννεφούλα»

Η συγγραφέας και καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Μαριάννα Δήτσα, άφησε την τελευταία πνοή της, όπως έκανε γνωστό ο φίλος της, Θωμάς Κοροβίνης, με μια ανάρτηση στο Facebook. Ήταν η «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου.

Η Μαριάννα Δήτσα συμμετείχε στην συγγραφή και επιμέλεια του περιοδικού της μεταπολίτευσης «Ο πολίτης». Η ίδια ήταν σπουδαία συγγραφέας και άφησε πίσω της μοναδικό έργο, ενώ υπήρξε η έμπνευση του Διονύση Σαββόπουλο για το μοναδικό τραγούδι «Συννεφούλα». 

«Μας αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί η εκλεκτή φίλη Μαριάννα Δήτσα, η Μιμίκα μας, η “Συννεφούλα” των εποχών που γεννούσαν τολμηρούς ποιητές, η Θεσσαλονικιά αρχόντισσα που άναβε φωτιές στο διάβα της, πανεπιστημιακός, νεοελληνίστρια, σύντροφος για χρόνια του κορυφαίου διανοούμενου της Αριστεράς Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του εμβληματικού περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης “Ο πολίτης”, γενναία γυναίκα, μποέμισσα κι αριστοκράτισσα φίνα.

Αντίο, καλή μου φίλη!

Ένα ποτήρι ακόμη ξέχειλο θα στήνω στα γλέντια μου, Μαριάννα μου, για να σε θυμάμαι, στα τσιμπούσια μας και στα μεγαλεία σου, τον καιρό της εκθαμβωτικής σου γοητείας, όταν, φοιτητής σε πρωτογνώρισα!» έγραψε στον αποχαιρετισμό του στο Facebook ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

 

Η ιστορία της «Συννεφούλας»

Υπήρξε επί χρόνια σύντροφος του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Άγγελου Ελεφάντη, ενώ για αυτή ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τη «Συννεφούλα».

Ο Διονύσης Σαββόπουλος το 2020 σε μία εκπομπή του Mega είχε εξηγήσει πως προέκυψε η «Συννεφούλα» του. 

Όπως είπε όταν ήταν έφηβος μια ταινία του Τρυφώ στην οποία έπαιζε ένα βαλς, αλλά και «μια τσαπερδόνα που τον ταλαιπωρούσε εκείνη την περίοδο», υπήρξαν η αφορμή για να σκαρφιστεί για πρώτη φορά τα στιχάκια της «Συννεφούλας».

«Κράτησα την ιδέα, και αργότερα έβαλα άλλη μουσική πιο ταιριαστή σε αυτούς τους ευτυχο-δυστυχισμένους στίχους και έγινε το εξής τραγουδάκι», είπε πριν αρχίσει να παίζει την αγαπημένη «Συννεφούλα».

 

Σημαντικό έργο

Άφησε πίσω της σπουδαίο έργο όπως: 

Στο διάμεσο του κλασικισμού και ρομαντισμού – Τρεις αναφορές στα γνωστά, άγνωστα του ελλαδικού 19ου αιώνα Αλεξάνδρα Σαμουήλ,

Η παλαιότερη πεζογραφία μας – Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: 1830-1880,

Νεολογία και κριτική στον 19ο αιώνα – Νεόπλαστοι λογοτεχνικοί όροι από τη Συναγωγή του Σ. Α. Κουμανούδη

Επιμελήθηκε την επανέκδοση του κλασικού αφηγήματος του Αλέξανδρου Βικέλα «Λουκής Λάρας».

Για χρόνια επιμελήθηκε μαζί με τον Διονύση Καψάλη, τον Λογοτεχνικό Πολίτη, παράρτημα του περιοδικού Πολίτης που εξέδιδε ο Άγγελος Ελεφάντης.

Τελευταίες ειδήσεις