Στα χαμηλά τεσσάρων μηνών βρέθηκε χθες η διεθνής τιμή του πετρελαίου, λόγω των ενδείξεων που επιστρέφουν και σχετίζονται με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και της ενίσχυσης των αποθεμάτων.
Οι απώλειες στην τιμή του πετρελαίου άγγιξαν ακόμη και το 6% μέσα στην συνεδρίαση και πλέον τα βλέμματα των αναλυτών στρέφονται στις επόμενες ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί ένα πρόκειται για παροδική πτώση ή για διαμόρφωση μακροπρόθεσμης τάσης.
Η τιμή του Brent βρέθηκε χθες κάτω και από τα 77 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που έχει να τα δει από το περασμένο Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον βέβαια διατηρηθεί μπορεί να σημάνει σημαντική υποχώρηση και στην αντλία, παρά το γεγονός η διαμόρφωση των τιμών στην εγχώρια αγορά δεν καθορίζονται από διαφορετικούς κανόνες και ως εκ τούτου υποχωρούν σε δυσκολία και ανεβαίνουν με ευκολία.
Έτσι λοιπόν οι τιμές τόσο για το αργό όσο και για το Brent κατέγραψαν σημαντικές απώλειες εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων, που σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές, συμπαρασύροντας καθοδικά την τιμή του πετρελαίου.
Πιο συγκεκριμένα το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραφε απώλειες 4,90%, στα 72,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Ιανουαρίου σημείωνε απώλειες 4,53 στα 77,50 δολάρια το βαρέλι. Πάντως να σημειωθεί ότι στην διάρκεια της ημέρας είχαν καταγράψει ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Το αργό είχε χαμηλό 72,17 δολάρια και το Brent στα 76,61 δολάρια.
Από πότε πρέπει να αναμένουμε μειώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την μέσα σε δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) οι τιμές του Brent υποχώρησαν κατά 7,5%. Αν ισχύσουν οι κανόνες της αγοράς πάντως οι μειώσεις από την Δευτέρα θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον 7 με 8 λεπτά το λίτρο.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σήμερα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή παρέμεινε σταθερή στα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο, με τον Φιλ Φλιν, αναλυτή στον πετρελαϊκό όμιλο Price Futures Group, να εκτιμά πως η συγκεκριμένη πτώση σε συνδυασμό με την αυξημένη προσφορά, επιβραδύνει τη ζήτηση. «Οι τιμές δυσκολεύονται πλέον να βρουν υποστήριξη επειδή οι «αρκούδες» ελέγχουν την αγορά» εξήγησε.
Στην Κίνα, η διύλιση επιβραδύνθηκε κατά 2,8% τον Οκτώβριο σε 15,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας επιβράδυνση της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ ο ΟΠΕΚ κατηγόρησε τη Δευτέρα τους κερδοσκόπους για την πρόσφατη πτώση των τιμών, θεωρώντας ως «υπερβολικό» το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας.