Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Πλειστηριασμοί ξανά από Ιούνιο ή Σεπτέμβριο

Πλειστηριασμοί ξανά από Ιούνιο ή Σεπτέμβριο

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές στο θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και του ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, με τις δύο πλευρές να βρίσκουν κοινό τόπο, κάνοντας όμως υποχωρήσεις. Το τέλος της πανδημίας θα «ξεπαγώσει» τους πλειστηριασμούς.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι βρίσκονται μία ανάσα από την οριστική συμφωνία με τους δανειστές στα δύο αυτά σημαντικά θέματα (πλειστηριασμοί, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ) που είναι κομβικής σημασίας, τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τους δανειολήπτες.

Κοινή συνισταμένη και για τα δύο αυτά θέματα, είναι να μην επηρεαστεί η «κουλτούρα των πληρωμών», που όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι δανειστές θεωρούν ότι χτίζεται δύσκολα και καταστρέφεται εν μία νυκτί.

Click4more Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ένας στους δύο εκτός – Για ποιους αυξάνεται το ελάχιστο ποσό

Κατά συνέπεια από την ρύθμιση για την επιδότηση των τόκων επιχειρηματικών, γνωστό και ως ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, θα εξαιρεθούν δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί. Κυβέρνηση και δανειστές, αλλά και οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι μέσα από το πρόγραμμα θα πρέπει να επιβραβευτούν οι συνεπείς, αλλά και εκείνοι που έχουν προχωρήσει στην ρύθμιση του δανείου τους, αντιλαμβανόμενοι ότι η πανδημία τους έχει στερήσει την δυνατότητα να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα δάνεια, τα οποία θα αφορά το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, θα περιοριστούν στα 131.000 περίπου, έναντι 222.000 που περιγράφοντας στην έκθεση της PwC, που αποτέλεσε και την βάση συζήτησης. Το ύψος των δανείων από 31 δισ. που είναι στο σχέδιο της PwC, υποχωρεί στα επίπεδα των 18 δισ., ενώ και ο χρόνος στήριξης μέσω κρατικής επιδότησης από 12 μήνες, θα ισχύσει για 9 μήνες, όπως άλλωστε και για το ΓΕΦΥΡΑ Ι.

Μαζί και με άλλες πιο περιορισμένης σημασίας παρεμβάσεις, το συνολικό κόστος για το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ θα είναι τελικά τα 300 εκατ. και όχι τα 950 εκατ. που ανέφερε η PwC.

Πλειστηριασμοί από Ιούνιο ή Σεπτέμβριο

Οι τραπεζίτες αλλά και οι δανειστές επιμένουν τα τρέχουν παράλληλα οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό, παρά το πάγωμά τους. Η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτό δεν είναι εφικτό αφού δεν μπορεί να ακυρωθεί ο Νόμος Κατσέλη, αν πρώτα δεν εφαρμοστεί το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Σημειώνει, μάλιστα ότι ο νόμος μόνο με εφαρμογή άλλου νόμου, ακυρώνεται.

Σε αυτό που συμφωνούν πάντως, είναι ότι το τέλος της πανδημίας θα πρέπει να σημάνει και το τέλος του παγώματος για τους πλειστηριασμούς και μένει να φανεί, αν αυτό θα είναι τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο.

Όπως σημειώνουν μάλιστα, όλοι εμπλεκόμενοι, οι δανειολήπτες σε λίγο καιρό θα έχουν όλα τα εργαλεία στα χέρια τους, έτσι ώστε να αποφύγουν την εκπλειστηριασμό του ακινήτου τους και δεν το πράξουν, θα είναι οι ίδιοι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης.

Αναφέρουν επίσης ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα, ότι η περίοδος ασυλίας στους κατ’  επάγγελμα κακοπληρωτές έχει περάσεις και η πανδημία, απλά αποτέλεσε ένα μη αναμενόμενο και μη επαναλαμβανόμενο σύμμαχο στην παράταση που δίνεται σήμερα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις