Χωρίς κατηγορία

Πολιτική θύελλα στον Καναδά – «Καίει» τον Τριντό η πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης – «Αηδία, παραιτήσου»

Στο ζενίθ η πολιτική κρίση στον Καναδά, κλυδωνίζεται η κυβέρνηση Τριντό. Το σκάνδαλο διαφθοράς, οι καταγγελίες για ανάρμοστες πιέσεις και η αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Τη δυσκολότερη περίοδο από τότε που ανέλαβε καθήκοντα περνάει ο Τζάστιν Τριντό. Ο πρωθυπουργός του Καναδά βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της θητείας του καθώς η κυβέρνηση του κλυδωνίζεται από τις καταγγελίες της πρώην υπουργού του, ότι προσπάθησε να «κουκουλώσει» σκάνδαλο.

Ο Τριντό αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, της Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, ότι το περιβάλλον του της ασκούσε πιέσεις με ανάρμοστο τρόπο να παρέμβει στο δικαστικό σύστημα προκειμένου να βοηθήσει μια εταιρεία – κολοσσό των κατασκευών να αποφύγει την προσαγωγή της σε δίκη για εμπλοκή σε σκάναδαλο διαφθοράς στη Λιβύη.

Η Ουίλσον – Ρέιμπουλντ κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη ότι αντιπαρατέθηκε με τον Τριντό για αυτές που αποκάλεσε «ανάρμοστες» πιέσεις από στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να βοηθήσει την κατασκευαστική SNC – Lavalin να αποφύγει την προσαγωγή της σε δίκη για δωροδοκία αξιωματούχων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη.

«Επιμένω σθεναρά, όπως έκανα εξαρχής, ότι εγώ και το προσωπικό μου ενεργήσαμε πάντα με προσήκοντα και επαγγελματικό τρόπο», αντέτεινε ο Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μόντρεαλ.

«Διαφωνώ απόλυτα με τους χαρακτηρισμούς (της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ) για τα γεγονότα», πρόσθεσε και απέρριψε την απαίτηση του Άντριου Σιρ, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να παραιτηθεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν στις κάλπες ποιος θεωρούν πως έχει δίκιο.

«Δέχτηκα πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές»

Η πρώην υπουργός των Φιλελεύθερων μίλησε χθες για πρώτη φορά δημόσια για την υπόθεση αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, πριν από τρεις εβδομάδες.

«Μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2018, δεχόμουν συνεχείς πιέσεις από μέρους πολλών προσώπων στις τάξεις της κυβέρνησης για να επέμβω πολιτικά (…) και με ανάρμοστο τρόπο, ώστε να υπάρξει φιλικός διακανονισμός (της καναδικής δικαιοσύνης) με την SNC-Lavalin», αφηγήθηκε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ ενώπιον της επιτροπής της καναδικής Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη.

Τόνισε ακόμη πως δέχθηκε επανειλημμένα «συγκαλυμμένες απειλές», ότι της δόθηκε να καταλάβει πως καλά θα έκανε «να αποφύγει μια σύγκρουση με τον πρωθυπουργό» ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ακράδαντα πως υποβιβάστηκε στο αξίωμα της υπουργού αρμόδιας για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στον μίνι-ανασχηματισμό του Ιανουαρίου εξαιτίας της άρνησής της να επέμβει στην υπόθεση της εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών.

«Αηδία, να παραιτηθεί ο Τριντό!»

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά, ο Άντριου Σιρ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό οφείλει πλέον να παραιτηθεί, ενώ αξίωσε να διενεργηθεί έρευνα της αστυνομίας για τις παρεμβάσεις στην υπόθεση της SNC-Lavalin.

Ο ηγέτης των συντηρητικών δήλωσε ότι τον αηδίασε και του προκάλεσε φρίκη η κατάθεση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, της Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, ενώπιον επιτροπής της καναδικής Βουλής για το σκάνδαλο.

Ο Σιρ είπε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν η αντιπολίτευση θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης των Φιλελεύθερων υπό τον Τριντό λόγω της υπόθεσης.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκρινε εξάλλου ότι πρέπει να παραιτηθεί ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης του Καναδά, διότι υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές ενέργειες στην υπόθεση της SNC-Lavalin.

Το χρονικό της κρίσης στον Καναδά

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση του Τριντό έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, εξαιτίας των κατηγοριών που άσκησε με απρεπή τρόπο πιέσεις στην πρώην υπουργό να παρέμβει στη δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός στην υπόθεση της SNC-Lavalin, έπειτα από μια σειρά αποκαλύψεων της εφημερίδας Globe & Mail.

Ο Τριντό αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος ή το περιβάλλον του άσκησαν πίεση γι’ αυτό.

Ο καναδικός όμιλος κατηγορείται για διαφθορά, συγκεκριμένα ότι μοίρασε δωροδοκίες ύψους 48 εκατ. καναδικών δολαρίων (32 εκατ. ευρώ) σε λίβυους αξιωματούχους επί των ημερών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, μεταξύ του 2001 και του 2011.

 

Χωρίς κατηγορία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χωρίς κατηγορία: Περισσότερα άρθρα