Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

«Πορτοκαλάδες» από μανταρίνι εξετάζουν οι παρασκευαστές λόγω της έκρηξης τιμών στο χυμό πορτοκαλιού

«Πορτοκαλάδες» από μανταρίνι εξετάζουν οι παρασκευαστές λόγω της έκρηξης τιμών στο χυμό πορτοκαλιού
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν εκτοξευτεί οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και ασθενειών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, γεγονός που ωθεί τους κατασκευαστές να διερευνήσουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντ’ αυτού μανταρίνια για την παρασκευή του ποτού.

Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χυμό πορτοκαλιού έχουν σημειώσει ράλι από τα τέλη του 2022, όταν ένας τυφώνας και στη συνέχεια ένα ψυχρό κύμα κατέστρεψαν στρέμματα πορτοκαλεώνων στη Φλόριντα, την κύρια περιοχή καλλιέργειας στις ΗΠΑ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως. Αλλά το ράλι επιταχύνθηκε απότομα αυτόν τον μήνα, καθώς η προοπτική μιας θλιβερής συγκομιδής στη Βραζιλία έχει πανικοβάλει την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, έφτασαν χθες (28.5.2024) τα 4,92 δολάρια ανά λίβρα, σχεδόν διπλάσια από την τιμή που ίσχυε πριν από ένα χρόνο. 

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα των Financial Times, οι καταστροφικές ελλείψεις έχουν προκαλέσει φόβους για αύξηση των τιμών που θα πλήξει τους καταναλωτές και θα αναδιαμορφώσει ριζικά την παγκόσμια βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού.

Συνήθως οι παραγωγοί μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές στις γεύσεις από τη μία εποχή στην άλλη αναμειγνύοντας τα αποθέματα κατεψυγμένου χυμού πορτοκαλιού -ο οποίος έχει διετή διάρκεια ζωής- από την προηγούμενη εποχή με τη νεότερη σοδειά. Αλλά τρία συνεχόμενα έτη μειωμένης προσφοράς έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα.

Σημειώνεται πως η μακροπρόθεσμη λύση για την έλλειψη πορτοκαλιών θα μπορούσε να είναι η παρασκευή χυμού πορτοκαλιού από μανταρίνια, των οποίων τα δέντρα είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή στις περιοχές καλλιέργειας.

Η βιομηχανία πειραματίζεται ήδη. Στην Ιαπωνία, η οποία συνήθως εισάγει το 90% του χυμού πορτοκαλιού της, κυρίως από φρούτα που καλλιεργούνται στη Βραζιλία, η στενότητα προσφοράς έχει επιδεινωθεί από το αδύναμο γεν, ανεβάζοντας περαιτέρω το κόστος εισαγωγής. Η Seven & i Holdings, ιδιοκτήτρια αλυσίδας σούπερ μάρκετ 7-Eleven, στράφηκε στην εγχώρια παραγωγή μανταρινιών της χώρας, λανσάροντας ένα προϊόν χυμού μανταρινιού και πορτοκαλιού.

Η σημερινή στενότητα εφοδιασμού χρονολογείται εδώ και 20 χρόνια, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών – μια ανίατη ασθένεια που εξαπλώνεται από έντομα – ψαλλίδες που ρουφάνε χυμούς και κάνουν τους καρπούς του δέντρου πικρούς πριν τους «σκοτώσουν» εντελώς.

Μέχρι το 2008, είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Φλόριντα, η οποία ιστορικά αντιπροσώπευε περισσότερο από το 80% των προμηθειών των ΗΠΑ. Πριν από δύο δεκαετίες, η Φλόριντα παρήγαγε περίπου 240 εκατ. κουτιά χυμού πορτοκαλιού ετησίως. Σήμερα, που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, η ποσότητα αυτή έχει μειωθεί σε μόλις 17 εκατ.

Η Βραζιλία ανέλαβε να καλύψει το έλλειμμα, αλλά τώρα η γεωργική δύναμη της Νότιας Αμερικής αρχίζει επίσης να δυσκολεύεται. Η παραγωγή φέτος μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο σε 232 εκατ. κιβώτια πορτοκαλιών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fundecitrus, της οργάνωσης παραγωγών εσπεριδοειδών.

Οι πορτοκαλεώνες της Βραζιλίας είχαν πληγεί από τις υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες και τις χαμηλότερες του μέσου όρου βροχοπτώσεις.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις