Site icon NewsIT

Πώς θα αντιμετωπιστεί η «βόμβα» των κλειστών ακινήτων

Χωρίς κατηγορία
05.02.2024 | 05:19
Πώς θα αντιμετωπιστεί η «βόμβα» των κλειστών ακινήτων

Εξωτερική άποψη του κτηρίου που στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού στην Αθήνα, Κυριακή 13 Αυγούστου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μια «βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί θεωρούνται ότι είναι οι κλειστές κατοικίες για την ελληνική κοινωνία, καθώς ο αριθμός τους σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι ανέρχεται περίπου στις 650.000, ενώ οι επαγγελματίες της αγοράς δηλώνουν ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Η επιστροφή ωστόσο στην αγορά των εν λόγω ακινήτων αποτελεί μια προφανή λύση για το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, καθώς θα αυξήσει το απόθεμα των κατοικιών και θα περιορίσει την μεγάλη άνοδο των τιμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά νέων μέτρων τα οποία θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά, ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει πάρει θέση για το εν λόγω ζήτημα. Την ώρα που εξετάζονται και άλλες προτάσεις που αφορούν τα κλειστά διατηρητέα και πώς αυτά θα μπορούσαν να ανακουφίσουν το στεγαστικό πρόβλημα, εφόσον αξιοποιηθούν. 

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβλήματα που δημιουργεί η Χρυσή Βίζα, η οποία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης τόσο για την απότομη αύξηση των τιμών αλλά και όσο και για την αύξηση των κλειστών ακινήτων. Συγκεκριμένα, μελετάται να αυξηθεί το όριο επένδυσης στις 500.000 σε όλες τις περιοχές και τα διαμερίσματα που αγοράζονται να μην διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Η αύξηση ωστόσο του ορίου επένδυσης βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους τους επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους ότι αυτό θα προκαλέσει μία «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, όπως έχει ήδη γίνει με τον Πειραιά, όπου λόγω των μαζικών ξένων επενδύσεων μέσω του προγράμματος, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 40%. 

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και των συναρμόδιων υπουργείων εξετάζονται και σημαντικές διευκολύνσεις για τους servicers, οι οποίοι στα χαρτοφυλάκια τους έχουν χιλιάδες ακίνητα, τα οποία αν βγουν στην αγορά θα δώσουν σημαντική ανάσα στο στεγαστικό πρόβλημα. Ωστόσο, στα περισσότερα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε τέτοιου είδους χαρτοφυλάκια, είναι δύσκολο να εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, ενώ άλλα έχουν μικρές ή άλλες αυθαιρεσίες οι οποίες χρήζουν τακτοποίησης. 

Λύση στο στεγαστικό πρόβλημα έχει προτείνει και η ΠΟΜΙΔΑ, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς, να δηλώνει ότι μία άμεση λύση για να «ξεκλειδώσουν» τα ακίνητα, είναι η τριετής φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών των κλειστών ακινήτων, εφόσον τα διαθέσουν προς μακροχρόνια μίσθωση 3 ετών, από το φόρο εισοδήματος.

Ακόμη, προτείνεται αλλά ανάλογη αντιμετώπιση να έχουν και ακίνητα που μένουν ανενεργά από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην περίπτωση που εκμισθωθούν για μια 3ετία.

Η εν λόγω ρύθμιση, εφόσον προκριθεί, θα προκαλέσει την άμεση και μαζική επανένταξη στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων κενών αλλά και ανακαινισμένων κατοικιών σε όλη τη χώρα, χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού θα αφορά μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες. 

Παράλληλα, μελέτη της diaNEOsis προτείνει τη σύσταση ενός κρατικού Φορέα Διαχείρισης Προγράμματος Αποκατάστασης Διατηρητέων Κτιρίων που θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση στην αδυναμία που υπάρχει σήμερα τόσο από ιδιώτες όσο και από το κράτος να αξιοποιήσουν καταλλήλως τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία εν τέλει καταλήγουν να παραμένουν κλειστά.

Το «μοντέλο» περιλαμβάνει και τον Φορέα Έργου, μία ιδιωτική εταιρεία που θα συμβάλλεται με τον ιδιοκτήτη και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και τη χρηματοοικονομική επάρκεια για να αναλάβει όχι μόνο το κατασκευαστικό τμήμα του έργου αλλά και τη διαχείριση του ακινήτου (developer).

Ο Φορέας Έργου θα υποβάλλει στον Φορέα Διαχείρισης τις μελέτες για έλεγχο και έγκριση και στο Ταμείο την αίτηση για δάνειο, καταθέτοντας ένα πλήρες χρηματοοικονομικό πλάνο (business plan), αναλαμβάνοντας δε τη δέσμευση διαχείρισης του ακινήτου, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα αναγκαία έσοδα.

Έτσι, ο ιδιοκτήτης που αδυνατεί να επωμιστεί μόνος του το κόστος των απαιτούμενων εργασιών για το ακίνητό του, παραχωρεί το ακίνητο στον Φορέα Έργου να το ανακατασκευάσει και να το εκμεταλλευτεί για το συμφωνηθέν διάστημα, εξασφαλίζοντας, ότι όταν αυτό το διάστημα παρέλθει, θα παραλάβει το ακίνητο ακέραιο και πλήρως ανακαινισμένο προς χρήση ή εκμετάλλευση.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version