Κοντά σε φόρμουλα για το ξεμπλοκάρισμα των πολυαναμενόμενων έργων αναβάθμισης της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ), βρίσκεται η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης.
Στόχος είναι να λυθεί οριστικά το χρόνιο πρόβλημα διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής, όπου είναι εγκατεστημένες πάνω από 800 παραγωγικές μονάδες.
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Ευθύμιος Φωτόπουλος, η φόρμουλα που προτείνεται είναι αυτή της διαδικασίας τεχνικής ανασυγκρότησης των έργων, ώστε να διασφαλισθεί η λειτουργία της ΜΚΑ και να αποφευχθεί η οριστική παύση της, αλλά και να προχωρήσει η παρελκόμενη αδειοδότηση των παρεμβάσεων στη Μονάδα Επεξεργασίας (Υγρών) Αποβλήτων (ΜΕΑ).
Τέλος Νοεμβρίου η τελική διαβούλευση
Η διαδικασία αυτή, επί της οποίας η τελική διαβούλευση προγραμματίστηκε για το τέλος Νοεμβρίου, θα «τρέχει» παράλληλα με εκείνη των αδειοδοτήσεων από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να προωθηθούν άμεσα τα βασικά έργα αναβάθμισης της ΜΚΑ.
Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια τεχνικής σύσκεψης για το θέμα, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων εταιρειών και φορέων (Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης-ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, δήμος Δέλτα κτλ).
Αισιόδοξος για το ξεμπλοκάριασμα των έργων εμφανίστηκε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νίκος Παπαδάκης, που επίσης μετείχε στη σύσκεψη.
Όπως είπε, με τα έργα που θα προωθηθούν, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και στις αρχές του 2013, επιτυγχάνεται όχι απλά η αναβάθμιση, αλλά ουσιαστικά η ανακατασκευή της ΜΚΑ.
Ήδη, πρόσθεσε, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ ΑΕ, μελέτησαν και υλοποιούν πρόδρομα έργα, χάρη στα οποία η ΜΚΑ επιτυγχάνει σήμερα βαθμό απόδοσης άνω του 80% σε όρους οργανικού φορτίου, οπότε μένει να ξεμπλοκαριστούν οι υπόλοιπες αναγκαίες παρεμβάσεις.
Η ΕΥΑΘ θα αναλάβει τη ΜΚΑ, εφόσον οι βιομηχανίες καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της
Ο κ.Παπαδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, στόχος είναι να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε οι υποδομές αυτές να περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο, π.χ., στην ΕΥΑΘ Παγίων. Ξεκαθάρισε δε, ότι η ΕΥΑΘ είναι διατεθειμένη να διαχειριστεί τη μονάδα και να την κάνει βιώσιμη.
«Η ΕΥΑΘ Α.Ε. θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση της ΜΚΑ και του συστήματος αποχέτευσης της ΒΙΠΕΘ, εφόσον αυτή καταστεί βιώσιμη. Προς τούτο, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, που πρέπει να εξασφαλισθούν: ο επιμερισμός του κόστους λειτουργίας στις εγκατεστημένες βιομηχανίες, ώστε η λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων να καταστεί βιώσιμη και η εφαρμογή Κανονισμού Αποχέτευσης, που να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της ΜΚΑ και του αποχετευτικού δικτύου», διευκρίνισε.
ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ: Η πολιτεία να προχωρήσει τάχιστα στην αδειοδότηση των μονάδων
Στο μεταξύ, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, Φίλιππος Κονταξής, ομιλητής απόψε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), «η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, παρότι δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα λειτουργίας της ΜΚΑ, είχε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμισή της, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ (σ.σ. το 2010 αποφάσισε να δεσμεύσει κονδύλια έως 5 εκατ. ευρώ για αυτό τον σκοπό).
Παράλληλα, ανέλαβε πρωτοβουλίες και για τη ΜΕΑ. Ήρθε η ώρα της πολιτείας να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, προχωρώντας τάχιστα την αδειοδότηση των μονάδων, επιλύοντας προβλήματα και εκκρεμότητες του παρελθόντος».
Αναφερόμενος από την πλευρά του στη ΜΚΑ, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Πέντζος, επισήμανε στην ίδια εκδήλωση ότι το χρονίζον πρόβλημα της Μονάδας, στην οποία «για πάνω από δέκα χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία απολύτως επένδυση εκσυγχρονισμού», λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις, δημιουργεί προφανή περιβαλλοντικά προβλήματα και «συνεπάγεται εξαιρετικά υψηλό κόστος διαχείρισης αποβλήτων για τις εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕ επιχειρήσεις».