Μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία δημιουργεί η διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας. Η αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τη διαφορά ανάμεσα στη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή χονδρικής ρεύματος κάθε ημέρα, η οποία τείνει να μεγαλώνει.
Πιο αναλυτικά, οι μπαταρίες μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια όταν η τιμή είναι χαμηλή και να την πωλούν στο σύστημα όταν είναι υψηλή, στα πλαίσια ενός ενδοημερήσιου arbitrage. Αυτός είναι ο καθιερωμένος τρόπος με τον οποίο οι συγκεκριμένες μονάδες παράγουν κέρδη και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ισχυρό κίνητρο για νέες επενδύσεις στη χώρα μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το κλιματικό think tank Ember δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του, όπου παρατηρεί πως το 2024 η διαφορά (spread) ανάμεσα σε μέγιστη και ελάχιστη τιμή κάθε ημέρας ενισχύθηκε έντονα. Ιδίως στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, το spread ξεπέρασε τα 200 ευρώ/MWh κατά το γ’ τρίμηνο, δηλαδή διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο.
Οι μπαταρίες, λοιπόν, όχι μόνο είναι απαραίτητες για το σύστημα της χώρας μας για να διευκολύνουν τη διείσδυση της πράσινης ενέργειας, αλλά είναι και επικερδείς δίχως να χρειάζονται επιδοτήσεις. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που έχει θίξει και ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς έχει δηλώσει πως στο εξής δεν θα προσφέρεται κρατική στήριξη στα εν λόγω έργα.
Σημειώνεται ότι οι αυτόνομες μονάδες με μπαταρίες στην Ελλάδα στηρίχθηκαν αρχικά μέσω διαγωνισμών, αλλά στο εξής θα πρέπει να υλοποιούνται από τους επενδυτές αποκλειστικά με βάση τα έσοδα που μπορούν να αποκομίσουν ελεύθερα στην αγορά. Τα έργα των διαγωνισμών ανέρχονται σε 900 MW και θα αρχίσουν να υλοποιούνται σύντομα, ενώ ο στόχος είναι να κατασκευαστούν πολλά περισσότερα ως το 2030