Site icon NewsIT

Ψήφος αποδήμων: Επιφυλακτικοί στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Χωρίς κατηγορία
21.10.2019 | 08:18
Ψήφος αποδήμων: Επιφυλακτικοί στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις που υπήρξαν την περασμένη Παρασκευή γύρω από το θέμα της ψήφου των αποδήμων τίποτα δεν φαίνεται να έχει κλείσει καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται επιφυλακτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σήμερα συνεδριάζει η διακομματική επιτροπή όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να τοποθετηθούν στο σχέδιο των τεσσάρων σημείων που διέρρευσε η κυβέρνηση εκτός και αν αυτό την τελευταία στιγμή αλλάξει…

Η επιφυλακτικότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απορρέει από την ξαφνική υποχώρηση της κυβέρνησης, όπου εμφανίζεται να αποδέχεται ως χρόνο απουσίας τα 30 χρόνια ενώ μέχρι πρότινος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε τα στελέχη της ομογένειας ότι θα μπορούν να ψηφίζουν όλοι όσοι βρίσκονται και ζουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει λοιπόν να εξηγήσει στους ενεργούς ομογενείς που λείπουν πάνω από 30 χρόνια από την Ελλάδα: Γιατί πριν από λιγότερο από έναν μόλις μήνα στη Νέα Υόρκη τους έλεγε ψέματα; Γιατί υποσχόταν ότι το 2023 θα ψηφίζουν ενώ τώρα με την πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή τους στερεί το δικαίωμα ψήφου; Δικαίωμα για το οποίο είχε προνοήσει η μελετημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση και της σχετικής πρότασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού» λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τις προτάσεις των ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 περί ενός συστήματος «κλειστής εκπροσώπησης», υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη είναι η πρόταση που έχει κατατεθεί και από το Σύνδεσμο Απόδημου Ελληνισμού, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για μια «βιώσιμη λύση, ώστε να δοθεί φωνή στους Έλληνες του εξωτερικού».

Παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν πάντως την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου τέχνασμα καθώς «δέχεται τα 30 χρόνια και το ΑΦΜ, αλλά βάζει από την πίσω πόρτα την επιστολική ψήφο για όσους κατοικούν σε μεγάλη απόσταση». «Αυτό είναι παντελώς αόριστο και προφανώς δε μπορεί να γίνει δεκτό» λένε οι ίδιοι άνθρωποι.

Και προσθέτουν: «Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών είναι ότι δε λέει τίποτα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Βασικός όρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι όποια νομοθετική ρύθμιση υπάρξει να γίνει στο πλαίσιο και της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος. Διότι εάν δεν γίνει αυτό, είναι πολύ πιθανό οι όροι που θέτουν όσα κόμματα δεν θέλουν αλλοίωση του εκλογικού σώματος να εκπέσουν ως αντισυνταγματικοί και με αυτό τον τρόπο να πετύχει η ΝΔ τον αρχικό σκοπό της. Να σημειωθούν δηλαδή αθρόες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους όσων μπορούν να αποδείξουν καταγωγή τους από Έλληνες, ακόμη και σε τέταρτη ή πέμπτη γενιά».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version