Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

Ρωσία: Οι λόγοι πίσω από την πτώση 40% στα έσοδα της Gazprom

Ρωσία: Οι λόγοι πίσω από την πτώση 40% στα έσοδα της Gazprom

Η εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom (Ρωσία) ανακοίνωσε ζημίες ρεκόρ για το 2023. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ζημία ανήλθε σε 629 δισεκατομμύρια ρούβλια, το ισοδύναμο λίγο κάτω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με συνεχείς αναφορές των μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για την πρώτη ζημία από το 1999.
Το 2022, η Gazprom ανέφερε κέρδη ύψους 1,23 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων. Οι αναλυτές ανέμεναν και φέτος ένα μικρό κέρδος.
Οι μετοχές της ελεγχόμενης από το κράτος της Ρωσίας εταιρείας υποχώρησαν περισσότερο από 4% μετά την ανακοίνωση, με το αναμενόμενο μέρισμα ειδικότερα να τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Τα έσοδα από την επιχείρηση φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 40% στα 4,88 τρισεκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με την έκθεση.

Στο παρελθόν, η Ρωσία κατανάλωνε μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που παρήγαγε η ίδια. Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν πολύ σημαντικές για την Gazprom, καθώς απέφεραν στη ρωσική κρατική εταιρεία πολλαπλάσιο περιθώριο κέρδους από αυτό που μπορούσε να κερδίσει στο εσωτερικό της, επισημαίνει η Handelsblatt.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μόνο το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Gazprom πήγαινε στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτές οι ποσότητες απέφεραν τα δύο τρίτα των κερδών.
Η Gazprom επωφελήθηκε αρχικά από τις ανησυχίες για το πάγωμα της προμήθειας φυσικού αερίου
Ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας Janis Kluge από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (SWP) με έδρα το Βερολίνο δήλωσε πριν από λίγο καιρό στη Handelsblatt: “Η Gazprom ήταν σε θέση να προσφέρει ενέργεια φθηνά στη Ρωσία, επειδή ήταν σε θέση να το χρηματοδοτήσει από τα υψηλά έσοδα από την Ευρώπη”.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στη Ρωσία επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό. “Η Gazprom ήταν η χήνα με τα χρυσά αυγά τα τελευταία χρόνια”.

Τους μήνες που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Gazprom είχε αρχικά υψηλά κέρδη. Αφενός, η εταιρεία μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μόνο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Και αφετέρου, οι ανησυχίες για το πάγωμα της προμήθειας φυσικού αερίου προκάλεσαν κατά καιρούς τόσο απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ώστε η Gazprom μπόρεσε να αποκομίσει υψηλά περιθώρια κέρδους.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η τιμή του φυσικού αερίου ανέρχονταν κατά καιρούς σε περισσότερα από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, έκτοτε έχει μειωθεί και πάλι σε περίπου 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου στο προπολεμικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, η Gazprom έχει ακυρώσει πλήρως τις παραδόσεις φυσικού αερίου από αγωγούς προς τη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, ο όγκος των εξαγωγών προς την Ευρώπη έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, η Gazprom συνεχίζει να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Από τη μία πλευρά, χώρες όπως η Σλοβενία και η Αυστρία συνεχίζουν να λαμβάνουν αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

Πέρυσι, το μηνιαίο μερίδιο της Ρωσίας στις αυστριακές εισαγωγές φυσικού αερίου κυμαινόταν μεταξύ 40% και 90%.

Η Ρωσία συνεχίζει επίσης να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε υγρή μορφή με πλοία. Αυτό είναι γνωστό ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ προμηθεύτηκε πέρυσι σχεδόν το 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τελευταίες ειδήσεις