Site icon NewsIT

Σαρδέλα Καλλονής, μέλι Ικαρίας και μελίχλωρο Λήμνου στη λίστα με τα προϊόντα ΠΟΠ

Χωρίς κατηγορία
03.02.2021 | 12:50
Σαρδέλα Καλλονής, μέλι Ικαρίας και  μελίχλωρο Λήμνου στη λίστα με τα προϊόντα ΠΟΠ

Στο ψαροχώρι της Σκάλας Καλλονής στo πλαίσιο του 2ου Lesvos Food Fest παστώθηκαν από τον παλιότερο εστιάτορα της περιοχής Μίμη Ντάβαζλη σε πήλινους κεσέδες σαρδέλες Καλλονής. Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018. Οικοδεσπότες ο Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής που οργάνωσε την δράση με την υποστήριξη των σεφ Κατρακάζα Xάρη και Θεοδωρέλλη Χαρίλαου, την συνδρομή του Συλλόγου Μικρασιατών Καλλονής. και τη συνεργασία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, κεντρικού οργανωτή του Lesvos Food Fest. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Τρία προϊόντα του βορείου Αιγαίου ετοιμάζονται να ενταχθούν στην κατηγορία των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ), αφού περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο καταχώρησης που συντάσσει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ένα εξ αυτών είναι η σαρδέλα Καλλονής, που θα είναι το πρώτο θαλασσινό προϊόν ΠΟΠ. Ως προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ καταχωρούνται, εκτός της σαρδέλας Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα» και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου.

Επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσανατολίζεται και στην επιλογή του «ασπρομύτικου» φασολιού της Λήμνου, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Πριν από δύο χρόνια η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την Προγραµµατική Σύµβαση µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών για τα προϊόντα αυτά. Ειδικότερα, θα έκανε την έρευνα για τον προσδιορισµό των εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων και των φυσικοχηµικών – οργανοληπτικών παραµέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των ανωτέρω προϊόντων και αποδεικνύουν το δεσµό τους µε τον τόπο παραγωγής τους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version