Ανατροπή στα σχέδια της Σουηδίας αναφορικά με την ενεργειακή της ασφάλεια φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, o παροπλισμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής κοντά στα στενά του Oresund επρόκειτο να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί σε νέους ιδιοκτήτες στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε την αμυντική πολιτική της χώρας και τώρα αναγκάζει την επανεξέταση των σχεδίων ενεργειακής ασφάλειας.
Με την πρωτεύουσά της να βρίσκεται πιο κοντά στην Αγία Πετρούπολη παρά στο Βερολίνο, το σκανδιναβικό κράτος των 10 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία πριν από μια δεκαετία. Αλλά αντιμέτωπο με έναν ολοένα και πιο ενθαρρυμένο Βλαντιμίρ Πούτιν, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ λέει ότι πρέπει να είναι έτοιμο αν η σύγκρουση εξαπλωθεί στη Βαλτική.
Ο διαχειριστής του δικτύου της Σουηδίας επιθυμεί να λειτουργήσει και πάλι η εγκατάσταση στο Μάλμε, ώστε να μπορεί να κρατήσει τα φώτα αναμμένα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος μετά από επίθεση στην εθνική ενεργειακή υποδομή.
«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε ο Mikael Nilsson, διευθυντής της μονάδας. «Αλλά το να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι είμαστε εκεί και έτοιμοι όταν χρειαστεί είναι πραγματικά ανακουφιστικό».
Εκτός από την ενίσχυση του στρατού της, ο οποίος μειώθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς η Σουηδία πόνταρε σε ένα ειρηνικό μέλλον, η χώρα χρειάζεται να αναβαθμίσει λιμάνια, δρόμους, σιδηροδρομικά δίκτυα, νοσοκομεία και καταφύγια.
Ο ενεργειακός της εφοδιασμός – ένα μείγμα πυρηνικών, υδροηλεκτρικών και αιολικών πηγών – είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, λόγω γεωγραφίας.
Περίπου 16.000 χιλιόμετρα (9.942 μίλια) γραμμών μεταφοράς ενέργειας που συμβάλλουν στη σύνδεση της παραγωγής από το βορρά με τις κύριες πόλεις στο νότο διασχίζουν πυκνά δάση που καλύπτουν περίπου τα δύο τρίτα του τοπίου.
Αυτό αφήνει το δίκτυο πιο ανοιχτό σε σαμποτάζ από ό,τι σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη και η Σουηδία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για διαταραχές, σύμφωνα με τη Vera van Zoest, αναπληρώτρια ανώτερη λέκτορα στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας.
«Οι κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν συχνά κύριο στόχο σε περιόδους πολέμου», δήλωσε η van Zoest.
Στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει καταστρέψει περισσότερες από τις μισές ενεργειακές εγκαταστάσεις από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, βυθίζοντας τις πόλεις στο σκοτάδι και στερώντας από τους ανθρώπους νερό και θέρμανση κατά τη διάρκεια των σκληρών χειμώνων.
Η επέκταση του πεδίου μάχης σε όλη την Ευρώπη δεν είναι η μόνη ανησυχία, ωστόσο. Οι μυστηριώδεις επιθέσεις πριν από δύο χρόνια στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη αναδεικνύουν τους κινδύνους του υβριδικού πολέμου.
«Κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο έχουμε», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin, προσθέτοντας ότι οι βελτιώσεις είναι ακόμη πιο επείγουσες επειδή η νότια Σουηδία έχει ένα από τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγικής ικανότητας στην Ευρώπη.
Μέχρι το τέλος του 2028, περίπου 1.000 ειδικευμένοι Σουηδοί θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στην προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού στο πλαίσιο του υποχρεωτικού πολιτικού καθήκοντος – μια μορφή εθνικής υπηρεσίας που ανεστάλη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και επανήλθε φέτος. Θα κατασκευαστούν ισχυρότεροι φράχτες και θα ενισχυθεί η παρακολούθηση.
Και το Μάλμε δεν θα είναι η μόνη πόλη που θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το δίκτυο. Ο διαχειριστής του δικτύου Svenska Kraftnat λέει ότι έχει σχέδια για την πρωτεύουσα, τη Στοκχόλμη, καθώς και για το Γκέτεμποργκ και βασικές περιοχές.
«Πρόκειται για τη δημιουργία της ικανότητας να συνεχίσουμε κανονικά σε περιόδους κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας του φορέα εκμετάλλευσης, Erik Nordman.