Site icon NewsIT

Στα 10.000.000 ευρώ η λεία της σπείρας που δρούσε στα πρότυπα της γεωργιανής μαφίας!

Χωρίς κατηγορία
12.12.2015 | 17:41
Στα 10.000.000 ευρώ η λεία της σπείρας που δρούσε στα πρότυπα της γεωργιανής μαφίας!

Η Ασφάλεια βορειοανατολικής Αττικής, με μία συντονισμένη επιχείρηση, κατάφερε το βράδυ της Παρασκευής να εξαρθρώσει μία εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για σπείρα Γεωργιανών, η οποία λειτουργούσε στα πρότυπα συγγενικής μαφίας του Κορλεόνε.  

Συνελήφθησαν μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 15 μέλη της σπείρας, ηλικίας από 24 έως 61 ετών, εκ των οποίων 11 υπήκοοι Γεωργίας, δύο Αρμενίας (η μία γυναίκα), μία Αλβανίας και ένας Έλληνας. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 14 μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 23 έως 64 ετών, εκ των οποίων 12 υπήκοοι Γεωργίας (οι τέσσερις γυναίκες), μία Ουζμπεκιστάν και ένας Καζακστάν.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της κλοπής κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και της πλαστογραφίας καθώς επίσης και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ξεκάθαρη ιεραρχία, με τον “Πατρόν” στην κορυφή

Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ένας ηλικιωμένος Γεωργιανός, ο οποίος μάλιστα ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ήταν ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός, ή αλλιώς, στα πρότυπα της μαφιόζικης οικογένειας, ο “Πατρόν”. Σχεδίαζε όλες τις επιχειρήσεις στο πολυτελέστατο σπίτι του στα νοτιοαναλτοικά προάστια.

Η σπείρα “χτυπούσε” κυρίως πολυτελέστατα σπίτια. Τα μέλη της παρακολουθούσαν για καιρό τα… υποψήφια σπίτια, ούτως ώστε να γωρίζουν πότε απουσίαζαν οι ένοικοι, καθώς και την πιθανή ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας. Φυσικά δεν έμεναν… ασυγκίνητοι και από τα πολυτελή αυτοκίνητα των ενοίκων.

Ο “Πατρόν” έδινε και… μπόνους!

Τα μέλη της σπείρας “χτυπούσαν” κυρίως μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες. Τις ώρες δηλαδή που οι ιδιοκτήτες έλειπαν. Όλα τα κλοπιμαία κατέληγαν στα χέρια του “Πατρόν”, ο οποίος στη συνέχεια τα μοίραζε ανάλογα με τις ανάγκες που είχε το κάθε μέλος της οργάνωσης και φυσικά το βαθμό που είχε στην ιεραρχία.

Μάλιστα έδινε και μπόνους σε όσους είχαν κάνει καλή δουλειά, ενώ όταν κάποιο μέλος συλλαμβάνονταν και οδηγούνταν στη φυλακή, ο “Πατρόν” αναλάμβανε όλα τα δικαστικά έξοδα, καθώς και τα έξοδα της οικογένειάς του.

Περισσότερες από 100 διαρρήξεις σε όλη την Αττική έχουν ήδη διαπιστωθεί, με τις αρχές, ωστόσο, να πιστεύουν ότι οι διαρρήξεις για τις οποίες ευθύνεται η συγκεκριμένη σπείρα είναι τουλάχιστον διπλάσιες.

Η ευρεία επειχείρηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά σημεία. Συνελήφθησαν τουλάχιστον δέκα άτομα και κατασχέθηκαν πολλά κλοπιμαία, μεταξύ των οποίων χρήματα, κοσμήματα και αυτοκίνητα.

Η δομή και η δράση τους

Η οργάνωση ήταν δομημένη κατά τα πρότυπα της Γεωργιανής μαφίας, με πυραμιδοειδές σχήμα. Διέθετε αρχηγό, που ενέπνεε το σεβασμό όλων των μελών της ομάδας και κατά το παρελθόν είχε διατελέσει αρχηγός της Γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία, υπαρχηγό, που ήταν το βοηθητικό όργανο του αρχηγού και είχε το ρόλο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, (σύνθεση ομάδων δράσης, επιλογή οχημάτων κλπ), επιχειρησιακά μέλη, που προέβαιναν στις κλοπές, με αντικατάσταση αυτών σε περίπτωση σύλληψής τους από τις Αρχές, περιφερειακά μέλη για χρέη τσιλιαδόρου, με ρόλους κάλυψης κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων, όπως επίσης και τη διοχέτευση των κλοπιμαίων στα μέλη της οργάνωσης που είχαν αναλάβει την εκποίηση τους. Επίσης υπήρχαν και τα υποστηρικτικά μέλη, τα οποία ενοικίαζαν κατοικίες στο όνομά τους τις οποίες άλλαζαν με μεγάλη συχνότητα, αγόραζαν οχήματα χρησιμοποιώντας χρήματα της οργάνωσης ενώ παράλληλα, πολλές φορές εκτελούσαν και χρέη περιφερειακών.

Σε περίπτωση σύλληψης κάποιων εκ των μελών της, η οργάνωση παρείχε «νομική κάλυψη» στους συλληφθέντες, όπως έξοδα δικηγόρου και κάλυψη των υποχρεώσεων της οικογενείας τους, είτε αυτή ήταν στη Γεωργία είτε στην Ελλάδα.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα που διενεργήθηκε και την αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν ως στόχους διαμερίσματα ή μονοκατοικίες με πολυτελή εμφάνιση, σε περιοχές που κατά κύριο λόγο διαμένουν εύποροι πολίτες, ενώ προσπαθούσαν να εντοπίσουν στόχους κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, για να είναι ευκολότερη η διαφυγή τους.

Προκειμένου να φθάσουν στην επιλεγμένη περιοχή, χρησιμοποιούσαν κυρίως πολυτελή και γρήγορα αυτοκίνητα, τα οποία στην πλειονότητά τους έφεραν φιμέ τζάμια και τα οδηγούσαν λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν ακολουθούνται από Διωκτικές Αρχές.

Κατά τη διάρκεια της δράσης τους, είχαν συνεχή επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα ώστε να λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες τους έδινε ο 61χρονος αρχηγός αλλά και να μπορούν να αντιδρούν άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα ανέκυπτε.

Όταν έφθαναν στην περιοχή που ήθελαν να δράσουν, συνήθως πρωινές και απογευματινές ώρες, εντόπιζαν το στόχο τους και αφού εξακρίβωναν ότι από τις οικίες απουσίαζαν οι ένοικοι, δύο-τρείς εξ αυτών εισέρχονταν και οι υπόλοιποι εκτελούσαν χρέη τσιλιαδόρου στις τέσσερις γωνίες του τετραγώνου αλλά και σε μεγαλύτερη απόσταση, (ένα – δύο χιλιόμετρα) για επιτήρηση, ώστε να τους ειδοποιήσουν σε περίπτωση εμφάνισης αστυνομικών δυνάμεων ή επιστροφής των ενοίκων.

Για να εισέλθουν, επέλεγαν κυρίως την κεντρική είσοδο, είτε παραβιάζοντάς την είτε χρησιμοποιώντας αντικλείδι (passé partout) και αφού εισέρχονταν, ερευνούσαν μεθοδικά όλους τους χώρους, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικά αντικείμενα, (lap-top, φωτογραφικές μηχανές κλπ), διαβατήρια, καθώς και επώνυμα ενδύματα και αξεσουάρ.

Οι συλληφθέντες διέθεταν ιδιαίτερη ικανότητα στη διάρρηξη των κλειδαριών, εξασκούμενοι συνεχώς με κλειδαριές που προμηθεύονταν από το ελεύθερο εμπόριο.

Στην οργάνωση επίσης είχαν ενταχθεί και συνεργάζονταν άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις σε κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και ρολόγια, τα οποία εκτιμούσαν την αξία των κλοπιμαίων και στη συνέχεια τα διέθεταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η οργάνωση είχε διεθνικό χαρακτήρα και κατά καιρούς έμπειρα μέλη της μετέβαιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης με σκοπό την εκεί διάπραξη κλοπών.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ (σε διάφορα νομίσματα), τέσσερα πιστόλια, ένα πιστόλι και ένα υποπολυβόλο (τύπου replica), εννέα πολυτελή αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα.
 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version