Site icon NewsIT

Στα Χανιά η θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση «Christina O»

22.08.2024 | 11:57
Στα Χανιά η θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση «Christina O»

Στα Χανιά βρέθηκε σήμερα το πρωί (22.08.2024) η ιστορική θαλαμηγός που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, «Christina O», θυμίζοντας σε όσους την είδαν τις διάφορες ιστορίες που είχαν ακούσει για τον Έλληνα μεγιστάνα.

Η κομψή θαλαμηγός με την μεγάλη ιστορία, αν και πλέον ανήκει σε Ιρλανδό μεγιστάνα, άρχισε το «ταξίδι» της ως πολεμικό πλοίο πριν την αποκτήσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Μετέπειτα και όσα την είχε στα «χέρια» του, φιλοξένησε πασίγνωστες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, αναφέρει το zarpanews.gr.

Τους υπερπολυτελείς χώρους του σκάφους επισκέφθηκαν εκτός από την σύντροφό του Μαρία Καλας και την σύζυγό του Τζάκι, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, το ζεύγος Ρίτσαρντ Μπάρτον − Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέις Κέλι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Φρανκ Σινάτρα και ο Τζον Φ. Κένεντι.

Το χαρακτηριστικό απόκτημα του Αριστοτέλη Ωνάση κατασκευάστηκε το 1943 ως φρεγάτα «Stormont» και άνηκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό.

Δείτε φωτογραφίες:

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις, παίρνοντας μέρος στην Μάχη του Ατλαντικού και στην Απόβαση της Νορμανδίας.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα ναυτικά πλοία.

Ο Ωνάσης αγόρασε την φρεγάτα για 34.000 δολάρια και ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να την μετατρέψει σε υπερσύγχρονο γιοτ. Της έδωσε το όνομά της κόρης του Χριστίνας.

Στη διαθήκη του άφηνε τη θαλαμηγό στην κόρη του Χριστίνα και στην περίπτωση που εκείνη δεν το ήθελε, το σκάφος θα περνούσε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.

Η μοναδική προϋπόθεση για τη μεταφορά στο δημόσιο ήταν πως θα τη συντηρούσε και θα την παραχωρούσε αποκλειστικά για χρήση του εκάστοτε αρχηγού του κράτους.

Η Χριστίνα Ωνάση το 1978 αποφάσισε να δωρίσει τη θαλαμηγό στο ελληνικό δημόσιο.

Το δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε «Αργώ», ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό και οι υπεύθυνοι φρόντιζαν ώστε το σκάφος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να σαλπάρει, στην άμεση διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υψηλών καλεσμένων του.

Η θαλαμηγός χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει.

Το γιοτ του Αριστοτέλη Ωνάση κατέληξε να παραμείνει δεμένο σε χώρο του Πολεμικού Ναυτικού για αρκετά χρόνια, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να την ξεπερνούν και στην κατανάλωση καυσίμων και στον κλιματισμό.

Το 1998 ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση Τζον Παπανικολάου αγόρασε την «Αργώ» από το ελληνικό κράτος και ξόδεψε 50 εκατομμύρια δολάρια για να τη μετασκευάσει.

Προς τιμήν της Χριστίνας Ωνάση που ήταν και φίλη του, έδωσε πίσω στη θαλαμηγό το παλιό του όνομα.

Η Τζάκι Κένεντι και ο Φράνκλιν Ρούσβελτ στη θαλαμηγό «Χριστίνα»:

Φωτογραφία από το εσωτερικό της θαλαμηγού:

Σήμερα ανήκει στον Ιρλανδό επιχειρηματία Ίβορ Φιτζπάτρικ, ενώ τον περασμένο Ιούνιο εμφανίστηκε σε λίστα προς πώληση, στην τιμή των 90 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φωτογραφίες αρχείου: Associated Press

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version